Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ειδοποία ρε Καραβάγγο!

EDITORIAL
04 Σεπτεμβρίου 2024 / 17:57
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Η κατεδάφιση των ΔΕΥΑ!

Όταν η ΔΕΥΑΚ ολοκλήρωνε το έργο του Βιολογικού της πόλης, δημιουργούσε παράλληλα τις εγγυήσεις ώστε να γίνεται αποδεκτή για να «τρέχει» έργα χρηματοδοτούμενα με πολλά λεφτά. Τα χρόνια πέρασαν και τα απανωτά νομοθετικά πειράματα με τα αρχαιοπρεπή ονόματα για την Αυτοδιοίκηση και την επικράτεια των ΟΤΑ, εντέλει διέλυσαν το οικοδόμημά της. Αυτό το άνοιξε - κλείσε των Δήμων και των εταιρειών τους, ξεχαρβάλωσε το σύμπαν.

Δεν πρόκειται για αβλεψία. Η γενικότερη αναστροφή από την Ευρώπη των Περιφερειών στην επανεθνικοποίηση των πολιτικών και των επιδιώξεων (σ.σ. πρωτίστως των μεγάλων) και σε εθνικό επίπεδο από την Αυτοδιοίκηση πυλώνα της Δημοκρατίας, στο επιτελικό κράτος, το τοπικό εποικοδόμημα έγινε κιμάς. Και σ' αυτήν την κρεατομηχανή, κάτι οι αδυναμίες της τοπικής Διοίκησης εδώ και 'κει κι αλλού, κάτι οι υστεροβουλίες τοπικών παραγόντων, αποτελείωσαν τη δουλειά. Έκαναν το προφανές να μοιάζει ανεφάρμοστο και την επίκληση του αυτονόητου, προπέτασμα καπνού.

Σ' αυτήν την ατμόσφαιρα οι ανά την Ελλάδα ΔΕΥΑ απαξιώθηκαν, απογυμνώθηκαν από στελέχη, φορτώθηκαν κάθε τερτίπι με τις τιμές της ενέργειας και χρεοκόπησαν!

Στα καθ΄ημάς, η τελευταία πράξη του δράματος φαίνεται να είναι η διάλυση του τελευταίου διαδημοτικού εργαλείου, της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, την ώρα μάλιστα που αυτό χρειάζεται περισσότερο από ποτέ! Διότι είναι μάλλον αυτονόητο πως ιδιαιτέρως σε επίπεδο νησιού, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, καλόν θα ήταν να είναι ενιαία.

Και μάλιστα τώρα, που η κυβέρνηση, πιστή στα δόγματα και τις εμμονές της, ετοιμάζεται να νομοθετήσει την αντικατάσταση κάθε αυτοδιοικητικού, διαχειριστικού θεσμού με Ανώνυμες Εταιρείες (σ.σ. μια ανά Περιφερειακή Ενότητα, λένε), αποκαθιστώντας έτσι το ενιαίο της διοίκησης ανά παλαιό νομό αλλά με άλλους όρους. Με όρους αγοράς, αφήνοντας κατά μέρος ό, τι απομεινάρι κοινωνικής πολιτικής!

Και για να καμφθεί κάθε αντίσταση σ' αυτήν την προοπτική έπρεπε να πούμε το νερό, νεράκι. Έτσι τα χρέη των αναχωρουσών ΔΕΥΑ θα αναλάβουν οι Δήμοι, που θα δανειοδοτηθούν γι' αυτό ενώ ο από μηχανής στρατηγικός επενδυτής που θα προκύψει, θα επανεκκινήσει, (σ.σ. πως το είπε ο πρωθυπουργός στην Λευκάδα;), από μηδενικής βάσεως!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.