Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Group therapy

EDITORIAL
25 Αυγούστου 2024 / 18:10
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι εκτός εαυτού και φαίνεται αυτό, ανεξάρτητα από την αφορμή που προκάλεσε την έκρηξή του.

Ο ίδιος ακούγεται να λέει πως είναι στο τιμόνι 15 μέρες διαρκώς, χωρίς ρεπό. Σ' αυτούς τους δρόμους, και ποιός ξέρει για πόσες ώρες ημερησίως... Το συμβάν κατέγραψε επιβάτης και αναρτήθηκε στα σόσιαλ για να εντυπωσιασθεί το φιλοθεάμον και να σχολιάσει ό, τι προαιρείται! Τον οδηγό, τον τουρισμό, το καλοκαίρι, τους δρόμους, τα πάντα.

Το video πέραν των κανιβαλιστικών άλλων, προκαλεί οίκτο αλλά και συμπάθεια για την καθημερινότητα εκείνων που δέχονται καθημερινά όλη αυτήν την πίεση, σε συνθήκες ανάρμοστες, που δυστυχώς συνηθίσαμε. Είτε υιοθετήσει κανείς ό, τι αποδίδεται στον υπερτουρισμό είτε όχι, αυτή η πραγματικότητα δεν παλεύεται. Και περιμένουμε άβουλοι εμείς, να χλευάσουμε όποιον δεν αντέξει και του σπάσουν τα νεύρα.

Κι όλο αυτό πλασάρεται ως αναπτυγμένη οικονομία, μετρημένη σε δεκάδες χιλ. τόνους σκουπιδιών, εκατ. κυβικά τσιμέντου, νερό λίγο, θολό, γλυφό κοκ.

Η παρτίδα αυτή έχει ήδη χαθεί, όσες μπουκαμβίλιες κι αν φωτογραφίσουμε. Τα Χωροταξικά αδυνατούν να περιγράψουν πόσος κόπος εμπεριέχεται σ' αυτό που αποκαλούν δεκτικό πεδίο περαιτέρω ανάπτυξης. Το οδικό δίκτυο, που γίνεται ο καθημερινός Γολγοθάς για δεκάδες χιλιάδες οδηγούς, επαγγελματίες, ντόπιους και επισκέπτες, είναι το ίδιο, με ασήμαντες αλλαγές, από τις δεκαετίες του '60 και του '70! Τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων για την πίεση που δέχονται αυτοί; Για την συχνότητα και την σοβαρότητα των τροχαίων;

Το ότι συνηθίσαμε στην κακομοιριά, δεν σημαίνει πως αυτή δεν υπάρχει ενώ βεβαίως αυτές οι επισημάνσεις δεν συνιστούν αντίθεση στον τουρισμό, ιδιαιτέρως στην έννοια της φιλοξενίας. Κάθε άλλο μάλιστα. Είναι αντίθεση στην απληστία, τον ραγιαδισμό και την απανθρωπιά όταν μάλιστα τολμούν να διασκεδάσουν κιόλας, με το τέρας που δημιούργησαν!

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.