Φορέας για την στέγη
Η καταγραφή, υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και συμπληρωματικό αντικείμενο της μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού/Χωροταξικού Σχεδίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην κατάσταση εντατικής λειτουργίας και εκμετάλλευσης, που βρίσκεται η Κέρκυρα, οι λεπτομέρειες παίρνουν μεγαλύτερη αξία. Ο λόγος γίνεται για την στέγη. Πέραν των επιβεβλημένων περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση, που εξαγγέλθηκαν και αναμένονται να εφαρμοστούν μετά το πέρας της φετινής σεζόν, ζητείται τοπική, θεσμική οργάνωση. Επιβάλλεται να δοθεί το συντομότερο και με πληρότητα η απάντηση στο ερώτημα, πόσα σπίτια και ξενοδοχεία υφίστανται ανενεργά και άδεια στην πόλη;
Και πριν αρχίσει κανείς να απαριθμεί ή πολύ περισσότερο να ξοδεύει χρόνο συγκεντρώνοντας δικαιολογίες για τη χρόνια ανοργανωσιά και αβελτηρία, χρειάζεται μια πρώτη οργανωμένη απάντηση στο ερώτημα. Η καταγραφή, υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και συμπληρωματικό αντικείμενο της μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού/Χωροταξικού Σχεδίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κι επειδή οι περισσότερες των περιπτώσεων είναι ιδιωτικές ιδιοκτησίες (σ.σ. όχι όμως όλες) ζητείται η οργάνωση συγκέντρωσης στοιχείων, αξιολόγησης και διαπραγματεύσεων για να περιέλθουν (σ.σ. όχι υποχρεωτικά η κυριότητα) σε έναν Φορέα κοινής ωφέλειας, που θα μπορέσει να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες κατά περίπτωση. Είτε αυτά θα χρησιμοποιηθούν για δημόσιες, κοινωνικές δομές είτε για φοιτητική στέγη αλλά και για τους δημόσιους λειτουργούς π.χ. γιατρούς, που καλούνται να έλθουν εδώ και δεν έρχονται λόγω ακρίβειας.
Μια τέτοια Υπηρεσία μπορεί να αντλήσει εμπειρία από την αντίστοιχη δραστηριότητα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, π.χ. στη Βόρεια Ιταλία, που δικαιούται και το κάνει, να παρεμβαίνει σε διαγωνισμούς αλλά και ενοικιάσεις, προστατεύοντας το μικρό, οικογενειακό μέγεθος, στα σπλάχνα του οποίου διατηρείται η παράδοση και η ατμόσφαιρά της. Κάτι που σε τελική ανάλυση είναι και ελκυστικό asset για τους επισκέπτες.
Εν ολίγοις, είναι κάτι παραπάνω από προφανής η αναγκαιότητα μεγάλων ενεργειών και δράσεων ώστε να αξιοποιήσει προς όφελος πρωτίστως των Κερκυραίων, το όνομά της, να κεφαλαιοποιήσει τις επιδόσεις της αλλα και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της επιτυχίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.