Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο κόμπος στο χτένι

EDITORIAL
24 Ιουλίου 2024 / 18:31
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Το δόγμα ας βγει δήμαρχος όποιος νάναι, αρκεί να μαζεύει τα σκουπίδια, που εμφανίστηκε και κατά τις προηγούμενες περιόδους, εκτός από υποτιμητικό για τα πρόσωπα είναι και χωρίς τύχη.

Κοιτάξτε, οι διαπιστώσεις δεν είναι δύσκολο πράγμα. Ιδιαιτέρως όταν τα ζητήματα βγάζουν μάτια! Εύκολες είναι και οι δοξασίες του είδους, «καλύτερα υγιής και πλούσιος, παρά φτωχός και άρρωστος». Εν ολίγοις, η αναφορά στα μείζονα προβλήματα των υποδομών του νησιού δεν αρκεί. Το κάνουν τα ΜΜΕ/Τύπος, εδώ και δεκαετίες. Το μοντέλο της κερκυραϊκής οικονομίας δεν είναι αυτονόητο. Η απολίτικη αυτή αναφορά έχει κοντά ποδάρια, όπως και το ψέμα άλλωστε.

Οι κερκυραϊκοί θεσμοί και φορείς επιβάλλεται να συζητήσουν, τι τουρισμό θέλουν. Θεσμικά, οργανωμένα, δημοκρατικά. Όχι στα social. Χωρίς κραυγές και κατάρες. Ό, τι υποκατέστησε αυτήν την αναγκαιότητα μέχρι σήμερα, εξελίχτηκε σε πασαρέλα επίδοξων αλλά ποτέ δεν νομιμοποίησε το μπάσο πόπολο της Κέρκυρας σ' αυτήν την συζήτηση. Το λοιδώρησε, το ξεζούμισε, το στρίμωξε. Και τώρα προέχει η ανάγκη της ενεργούς συμμετοχής του στη διαμόρφωση μιας περιγραφής, ενός υποδείγματος.

Όχι δεν αναζητείται ιστορικός συμβιβασμός αλά κορφιότα. Κάθε άλλο μάλιστα, ο κοσμάκης πρέπει να πει πως επιθυμεί να ζήσει στον τόπο του!

Εξυπακούεται ότι η διαχρονική μεγάλη υστέρηση στις υποδομές και τους μηχανισμούς αποκατάστασης τους, είναι δουλειά από πολλά λεφτά και στελέχη. Κι αν τα λεφτά, υπάρχουν κρυμμένα στα Προγράμματα, η προσέλκυση στελεχών, που θα απελευθερώσουν τα λεφτά, κολλάει στη γραφειοκρατική προσέγγιση του ζητήματος. Κυρίως όμως στην εναπόθεσή του στους τυφλούς νόμους της αγοράς, που αντιμάχονται χρόνια τώρα και συστηματικά την λύση. Η πολιτικότητα του προβλήματος είναι προφανής. Και η απάντηση δεν δίδεται με επικοινωνιακές τακτικές και κριτήρια αλλότριας δημοφιλίας κατά τις εκλογές.

Η απαίτηση της αλλαγής των προτύπων επιλεξιμότητας των έργων/δαπανών ώστε να κλείσει κάπως το χάσμα και της γενναίας ενίσχυσης του στελεχικού δυναμικού για να ωριμάσουν-εποπτεύσουν τις παρεμβάσεις, δεν ικανοποιείται με  φωτογραφίες με τους κυβερνητικούς παράγοντες. Καλές και αναγκαίες είναι και οι δημόσιες σχέσεις αλλά είναι προφανές πως δεν φτάνουν.

Εν ολίγοις, το δόγμα ας βγει δήμαρχος όποιος νάναι, αρκεί να μαζεύει τα σκουπίδια, που εμφανίστηκε και κατά τις προηγούμενες περιόδους, εκτός από υποτιμητικό για τα πρόσωπα είναι και χωρίς τύχη. Δεν υπάρχει δήμαρχος να μαζεύει σκουπίδια. Δείτε και τα Λιόσια. Η διοίκηση κατά τα ειωθότα οδηγεί στον Καιάδα!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.