Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ή στραβός είν΄ ο γιαλός...

EDITORIAL
12 Ιουλίου 2024 / 19:30
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Αμφισβητούνται τα στατιστικά περί των αφίξεων ώστε να μην αντιμετωπίζεται η ανισομετρία, που είναι η κύρια και βασική αιτία της στρέβλωσης και των παραπόνων.

Έχει ενδιαφέρον εάν αντιστρέφοντας το άθροισμα των κριτικών, προβάλλει ένα συνεκτικό υπόδειγμα για την Κέρκυρα. Εν αρχή ει το μέτρο, που στην περίπτωσή μας συνυπάρχει με την χωρητικότητα. Κι αν οι περιοδικές εντάσεις του τουριστικού ρεύματος δελέασαν ώστε να εκτοξευθεί η προσφορά κλινών/υπηρεσιών, μοιραία η τιμή τους θα πέσει. Γι' αυτό ζητείται ο σχεδιασμός και η πρόβλεψη. Η παραπομπή στον «αυτόματο» της αυτορυθμιζόμενης αγοράς συνεπάγεται καθιέρωση του νόμου της ζούγκλας, που κατά κανόνα αφανίζεται ο ανήμπορος.

Πόσα και πόσα συνέδρια και αναφορές δεν επικεντρώθηκαν στην αναγκαιότητα Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού; Εντέλει νομοθέτησε έτσι η Βουλή, με κυβερνητική βεβαίως πρωτοβουλία, αλλά μπα. Οι μεγάλες αλλά και μικρότερες επενδύσεις δεν επιθυμούν να μοιρασθούν τη διαχείριση της τοπικής οικονομίας με τους ντόπιους άλλους. Προτιμάνε να στήνουν το δικό τους δίκτυο, επιλέγοντας τη δορυφοροποίηση των επιχειρήσεων, που θα στέλνουν τους πελάτες τους. Δεν είναι αυτό χειραγώγηση της αγοράς; Ποιός να τους συνετίσει;

Η πενόμενη τοπική Διοίκηση, ειδικότερα εάν αποστρέφεται τον κινηματικό της ρόλο, περιορίζεται εκούσα άκουσα, σε δευτερεύουσες δράσεις. Ο στραγγαλιστική της εξάρτηση από την γενική κυβέρνηση δεν της επιτρέπει άλλωστε και πολλά, πολλά. 

Η συμφιλίωση μ' αυτήν την κατάσταση συνεπάγεται ένα αρνητικό σπιράλ στην λειτουργία του νησιού και την οικονομία του. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν είναι λύση. Αμφισβητούνται τα στατιστικά περί των αφίξεων ώστε να μην αντιμετωπίζεται η ανισομετρία, που είναι η κύρια και βασική αιτία της στρέβλωσης και των παραπόνων.

Όχι, η θετική πρόταση δεν είναι η αναστροφή του αθροίσματος των αρνητικών παρατηρήσεων όμως περισσεύει η υποκρισία εκείνων που αντιδρούν μόνον όταν θίγονται. Έτσι όπως πάνε τα πράματα, στο τέλος η Τροία θα παραδοθεί στις φλόγες και δεν θα ευθύνεται γι' αυτό ο σουρεαλιστικός ποιητικός λόγος του Ιάσωνα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.