Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέθανε ο θείος

EDITORIAL
09 Ιουλίου 2024 / 15:18
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Όποιος έχει οδηγήσει σε ιταλική πόλη* έχει πέσει πάνω στα αρχικά ZTL: Zona Traffico Limitato.

Εντός αυτής της ζώνης, που περιλαμβάνει το ιστορικό κέντρο, η διέλευση αυτοκινήτων επιτρέπεται μόνο στους μόνιμους κάτοικους της περιοχής. Στην Κέρκυρα για το ίδιο θέμα αναζητείται ο τετραγωνισμός του κύκλου με την επίκληση της προστασίας του τουριστικού εισοδήματος, λες και οι ιταλικές πόλεις στερούνται τουρισμού και τέτοιου εισοδήματος! Λες και αυτό το καθημερινό τρελοκομείο στους δρόμους είναι τουριστικός κράχτης, σπέσιαλ υπηρεσία, που άνευ αυτής θα εξαφανιστεί ο τουρισμός και το εξ' αυτού εισόδημα.

Περιηγητικά λεωφορεία που ανεβοκατεβάζουν κόσμο όπου έχουν επιλέξει ανεμπόδιστα, κι ας περιμένει η συγκοινωνία ακριβώς πίσω να κάνει στάση. Στο μεταξύ τα ιχ έχουν κάνει ουρά. Τσουπ και τα «πυραυλάκια» της καθαριότητας μεσ' το καταμεσήμερο. Σταμάτα, ξεκίνα, άδειασε, στους πηγμένους δρόμους. Χιλιάδες τα ενοικιαζόμενα, που οι οδηγοί τους κοντοστέκονται, να πάω από 'δω; Ή να πάω από 'κει; Αααα και τα λοντόνια! Τα λοντόνια από την εποχή της Βλαχοπούλου με τον Αλεξανδράκη, ν' ανεβαίνουν την Καποδιστρίου. couleur locale! Ω μάτια μου, που θάλεγε κι η Ρένα. Εδώ δεν είναι Ιταλία, βλέπετε.

Στο μεταξύ συσκέπτονται για την τουριστική προβολή. Σε ποια έκθεση να πάνε. Ποιά ειδυλλιακή φωτογραφία να διαλέξουν; Γιατί δεν στέλνουν μια από τις πιο πάνω;

Σχεδιάστηκε η ΟΧΕ και το ΣΒΑΚ, που να μπει ο διάολος μέσα τους για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα στην καθημερινή μας ζωή και να στήνονται μικροί εποχικοί εμφύλιοι πόλεμοι κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, επετειακοί σαν τα πανηγύρια του καλοκαιριού!

Πως το είπε εκείνο η κόμησα της Κέρκυρας; Άσε με να κλείσω τα μάτια, να δω την Κέρκυρά μου έτσι όμορφη που είναι! Και τάκλεισε!!!

* Η φράση αλιεύτηκε από το άρθρο του Ηλία Ντίνα στην Καθημερινή της Κυριακής (7/7/24) που γράφτηκε για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο. O κ. Ηλίας Ντίνας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και κάτοχος της ελβετικής έδρας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.