Κυριακή 06.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μ΄ άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε

EDITORIAL
08 Ιουλίου 2024 / 17:56
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι τουλάχιστον περιπαικτική η επανάληψη της συζήτησης περί των εναλλακτικών πηγών ύδρευσης στην Κέρκυρα, την ώρα που χάνεται πάνω από το μισό νερό στο πεπαλαιωμένο δίκτυο.

Κι όμως υπάρχουν κι εκείνοι που επιμένουν σ' αυτήν την συζήτηση, που εν πολλοίς τορπίλισε και την ικανοποίηση της αναγκαιότητας για την αντικατάσταση μεγάλου μέρους του δικτύου και των αντλιοστασίων, εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια τώρα.

Διότι είναι αυτονόητο πως η εκτεταμένη παρέμβαση στο δίκτυο είναι η προτεραιότητα, που ακόμα κι αν ξεκινήσει σήμερα δεν θα ολοκληρωθεί αμέσως. Όμως είναι επιβεβλημένη. Από όπου αλλού και να φέρεις νερό, όσο νερό και να φέρεις, θα διαρρέει στη γης από το τρύπιο δίκτυο! Γιατί λοιπόν πετάτε τη μπάλα στα μνήματα, με την συζήτηση για το γαλάζιο μάτι, τα ηπειρωτικά βουνά, τον Νιαγάρα και τις πηγές του Νείλου;

Αν το έργο ύδρευσης της Κέρκυρας, που ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ματαιώνεται και θα το ξαναδούνε από την αρχή, περιέχει εκτός της επάρκειας και την αντικατάσταση του δικτύου/αντλιοστασίων, τότε ας τρέξει αυτό το σκέλος του, το συντομότερο δυνατόν. Μαζί με τα προφανή, συνοδά έργα οδοποιίας, εφόσον θα σκαφτούν και δρόμοι...

Όσο για την επάρκεια, η Δ/νση Υδάτων βεβαιώνει πως σήμερα στην Κέρκυρα δεν υφίσταται πρόβλημα στον υδροφορέα. Εάν δεν είχαμε τέτοιες απώλειες στη μεταφορά, δεν θα είχαμε πρόβλημα. Άλλο ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε την λειψυδρία ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών. Να το κάνουμε αλλά δεν είναι αυτή η σημερινή πηγή των διακοπών της υδροδότησης.

Η γραφειοκρατική αντιμετώπιση του ζητήματος από την τοπική διοίκηση, η αδυναμία τους να δείξουν προς κάθε αρμόδια πλευρά την απειλητική κατάσταση, σε συνδυασμό με τη διαχρονική αβελτηρία της ηγεσίας και των Υπηρεσιών της γενικής κυβέρνησης, μας φέρανε και σ' αυτό το πεδίο με την πλάτη στον τοίχο.

Εν ολίγοις, τώρα που είμαστε στις αρχές της νέας προγραμματικής περιόδου, η ύδρευση του νησιού είναι πρώτης προτεραιότητας. Έστω τώρα, και έτσι! Όλα τα άλλα είναι θλιβερές επαναλήψεις!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.