Λεφτά υπάρχουν
Είν΄ αλήθεια ότι δίκαιη οικονομική διαχείριση είναι εκείνη που μαζεύει από τον μεγάλο ιδιωτικό τζίρο για να τροφοδοτήσει την κοινή ωφέλεια. Το παράδειγμα της Βενετίας, που έβαλε ειστήριο στην επίσκεψη στην ιστορική πόλη, στην εφαρμογή τέτοιων σκέψεων παραπέμπει
Παρά τις αντιδράσεις που επικαλέστηκαν τη μετατροπή έτσι της πόλης σε θεματικό πάρκο. Άδικο δεν έχουν. Δεν είναι όμως το ειστήριο που δίνει τη φυσιογνωμία στην πόλη αλλά η απόλυτη εμπορευματικοποίηση ακόμα και 'κείνων που δεν είναι για πούλημα!
Αναλόγως και η Κέρκυρα αδυνατεί εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που γεννά η μεγάλη επισκεψιμότητα, να αποκαταστήσει τη δημόσια υποδομή, να προστατεύσει την καθημερινότητα των πολιτών της. Τα προγράμματα, μαζί και τα ευρωπαϊκά, υπολείπονται, μαζί με τις Υπηρεσίες που υστερούν. Πρώτα, πρώτα όμως επισημαίνεται το πολιτικό πρόβλημα δηλ. η ξέφρενη ανισομετρία, που συνεπάγεται το ξέφραγο αμπέλι. Κύκλος φαύλος ολοένα και βαθύτερος.
Η Διοίκηση του νησιού οφείλει να αντλήσει πόρους από την οικονομική δραστηριότητα, επιβαρύνοντας αναλόγως τους πλουσίους και την επικερδή επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας έτσι και στην εξισορρόπηση, όσον το δυνατόν, των σφοδρών αντιθέσεων.
Προστατεύοντας τον τόπο και τη ζωή των ντόπιων αλλά και την ίδια την οικονομική δραστηριότητα. Μια τέτοια συζήτηση θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένης της σκληρής αντίστασης, που αναμένεται να προβληθεί σε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία, προκειμένου να την περιορίσει καθιστώντας την διακοσμητική, προσχηματική και λίγη.
Μια τέτοια αλλαγή στάσης είναι πρόδηλο πως χρειάζεται κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Εφόσον αποτολμηθεί θα είναι ό,τι δυσκολότερο πολιτικά θα έχει επιδιωχθεί το τελευταίο μισό αιώνα! Εκτός της οικονομικής, πρόδηλη είναι η προσδοκία επί του κοινωνικού, περιγράφοντας μια θετική, δημιουργική συμπεριφορά απέναντι στο αυτονόητο της διαρκούς λεηλασίας πόρων μέχρι την εξάντληση τους. Και την αλλοίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς μέχρι την απόλυτη μετάλλαξη του πληθυσμού.
Εντέλει ζητείται πολιτική θεμιτής επιβάρυνσης του πλούτου και αναλόγως ελάφρυνσης και πριμοδότησης του μικρού, του οικογενειακού. Φορέα άλλωστε των αξιών και της αισθητικής που περιγράφουν την Κέρκυρα και συνιστούν την ελκυστική δύναμη, στην οποία οφείλεται η επισκεψιμότητα, πέραν βεβαίως της φυσικής ομορφιάς και της γεωγραφικής θέσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.