Σάββατο 27.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μονάχος βρες την άκρη της κλωστής!*

EDITORIAL
13 Μαΐου 2024 / 18:38
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Το ότι θα σφίγγανε κάποια στιγμή τα εθνικά θέματα ήταν αναμενόμενο. Είναι τόσες και τέτοιες οι εκκρεμότητες! Ο συνδυασμός τους ήταν πάντοτε απειλή για την Αθήνα.

Στα ελληνοαλβανικά, αξιοπρόσεκτη είναι η προνομιακή σχέση Ερντογάν - Ράμα, που έχει ως αποτέλεσμα συχνά, πυκνά, οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού της Αλβανίας να αξιοποιούνται στο οπλοστάσιο της Άγκυρας.

Η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του 2025 από την Αθήνα, και μόλις πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, προδιαθέτει! Τα δικαιώματα της ελληνικής, εθνικής μειονότητας όταν εργαλειοποιούνται δεν υπηρετούνται. Όπως και υποφώσκουσες μεγάλες ιδέες, ένθεν κακείθεν, μοιάζουν με ιστορικές καρικατούρες, που κατισχύουν κατά κανόνα των διμερών σχέσεων.

Και στις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων ενώ παραδέρνουν σε κατά το δοκούν και ελλειπτικές, ιστορικές αναφορές, υποτιμάται η επίδραση έναντι της Ρωσίας και έτσι η μεγάλη εικόνα ενώ ο πόλεμος μαίνεται ανατολικότερα. Αναλόγως η ρωσική επιδίωξη και στα Βαλκάνια αντιμετωπίζεται κατά κανόνα με την υποταγή στην σωστή πλευρά της ιστορίας, που καθιστά την Ελλάδα μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Οι Πρέσπες συνιστούν ψηφίδα κι όχι την συνολική εικόνα της πολιτικής λύσης.

Παρά την συντριπτική υπεροπλία του ισραηλινού στρατού, κανείς, τώρα, δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος της αιματηρής και πάντως ασύμμετρης επίθεσης στην Λωρίδα της Γάζας. Από την έκβασή της εξαρτάται η επόμενη μέρα στην περιοχή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η επιδιωκόμενη νέα σχέση Αθήνας - Άγκυρας. Ποιός ο ρόλος του Ισραήλ στη νέα pax, οψέποτε γίνει αυτή δυνατή; Από την απάντηση εξαρτώνται οι εξελίξεις και στην εσωτερική, ελληνική, πολιτική σκηνή. Τόσο στα πράματα όσο και στα πρόσωπα.

Πάντως είναι εντυπωσιακή η εργώδης προσπάθεια εξαφάνισης της Αριστεράς από την ελληνική πολιτική, παρασύροντας στην άβυσσο της ιστορικής μνήμης κάθε πατριωτική της αναφορά και παράσημο. Συκοφαντώντας την υπεράσπιση των δικαίων και της σθεναρής, φιλειρηνικής, εξωτερικής πολιτικής, εμφανίζοντας ως μόνη εκδοχή της τη μεγαλοϊδεατική, εθνικιστική. Πρώτης τάξεως προϋπόθεση ώστε να μπει και η Αθήνα ξανά στη μηχανή του κιμά μετά έναν αιώνα ακριβώς! 

* Κάθε φορά που ανοίγεις δρόμο στη ζωή, μην περιμένεις να σε βρει το μεσονύχτι. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά βράδυ πρωί γιατί μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.