Δευτέρα 03.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, X FILES

EDITORIAL
18 Σεπτεμβρίου 2023 / 18:56
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Ο επικοινωνιακός τυφώνας Κασσελάκης δεν περιορίστηκε στην προσέλκυση νέων «μελών»/εκλογέων αλλά και στην εκδήλωση της καταπιεσμένης δυσαρέσκειας τόσης μερίδας στελεχών, που διέτρησε το συριζαιικό γονιδίωμα...

Δεν φαινόταν κάποιος ιδιαιτέρως ενθουσιασμένος, κλείνοντας το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στη «Νομαρχία», το βράδυ της Κυριακής. Ούτε οι νικητές, υποστηρικτές του Κασσελάκη ούτε όμως και οι άλλοι, που ματαίως μόχλευαν το στιλ του απώτερου αριστερού παρελθόντος ν' ανακαλύψουν κάποια εξήγηση για το γεγονός. Δίχως την πρόθεση να συσκοτίσει κανείς τα πράματα και την ερμηνεία τους, δεν μπορεί να μην παραδεχθεί πως οι νεότερες γενιές προσλαμβάνουν διαφορετικά την πολιτική. Ιδιατέρως όταν εκείνη διαθλάται στα επικοινωνιακά δίκτυα και τις πλατφόρμες, σπέρνοντας εντυπώσεις.

Εντούτοις, το ευρύ κοινό γνώρισε τον Κασσελάκη ως επιλογή Τσίπρα με τον τρόπο που εκείνος διοικούσε το κόμμα ελέω θεού. Δεν εμπίπτει στις θεωρίες συνωμοσίας να υποστηρίξει κανείς πως ο Στέφανος δεν είναι λογικό να κλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να εγκαταλειφθεί στην συνέχεια στο έλεος των συγκυριών. Ο ίδιος ο απελθών αντλούσε την ισχύ του από τις λιγότερες γωνίες στην πολιτική του πεποίθηση απ' όσες ο κάθε άλλος προερχόμενος από τις συνιστώσες, κυρίως τις αναφερόμενες ως κομμουνιστικές. Είχε δηλ. μια ευρύτητα αποδοχής, μάλλον λόγω της έλλειψης θέσεων παρά εξαιτίας τους.

Η υποψηφιότητα της Έφης έγινε αμέσως αποδεκτή ευρύτερα. Μόλις ανακοινώθηκε ανάμεσα στις άλλες, η Καθημερινή της Κυριακής έκανε εκτενές αφιέρωμα στη διαδρομή της, από τα παιδικά χρόνια μέχρι σήμερα. Σημαντικά στελέχη του Γραφείου Τσίπρα μετακόμισαν στις υπηρεσίες της υποψηφιότητάς της. Συνεπώς όλοι πίστεψαν πως η διαδοχή, σ' αυτήν τουλάχιστον τη φάση, θα είναι βατή υπόθεση. Κι αν η υποψηφιότητα Τσακαλώτου θεωρήθηκε ιδεολογικώς επιβεβλημένη, εκείνη του επιστήθιου συνεργάτη του αρχηγού, Ν. Παππά, έμοιαζε παράτερη (σ.σ. στη δεύτερη κάλπη, η στάση του δεν αποκλείεται να κρίνει το αποτέλεσμα).

Η υποτονική παρουσία των υποψηφίων σε συνδυασμό με τις εντάσεις που δημιουργούσαν οι καλοκαιρινές καταστροφές, εδραίωσε την πεποίθηση στον χώρο ότι δηλ. το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τόλεγες και μεγάλο. Εξ' αυτού του λόγου και ο πήχης της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες μπήκε στις 50, 60 χιλιάδες, πολύ κάτω από τις 150 χιλ. του Τσίπρα, το 2022.

Κι ύστερα ήλθαν οι μέλισσες! Ο επικοινωνιακός τυφώνας Κασσελάκης δεν περιορίστηκε στην προσέλκυση νέων «μελών»/εκλογέων αλλά και στην εκδήλωση της καταπιεσμένης δυσαρέσκειας τόσης μερίδας στελεχών, που διέτρησε το συριζαιικό γονιδίωμα, ανατρέποντας αιφνιδίως έτσι κάθε βεβαιότητα.

Πίσω απ' όλα αυτά αναμφίβολα σοβεί η αγωνία για την πολιτική προβολή διαφορετικού υποδείγματος ζωής και δράσης. Όχι όμως απ' όλους. Διότι πλέον υπάρχουν κι εκείνοι, και δεν είναι λίγοι αυτοί, που γλυκάθηκαν στα πόστα. Όμως το ζητούμενο δεν κρύβεται στα ελαχίστου χρόνου σποτάκια του τικ-τοκ. Κι αυτό το ξέρουν όλοι, σ' όποιον θεό και να δηλώνουν πως πιστεύουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.