Σκοτώνουν τ΄ άλογα όταν γεράσουν*
Αναπόφευκτα η θέα του νεκρού αλόγου χθες στο πεζοδρόμιο του Ορφέα, παραπέμπει σε ΄κείνες της μνήμες. Ξορκίζει σημερινές εικόνες με traffic σε όλους τους δρόμους της πόλης.
Από την εποχή που ο Αλεξανδράκης βολτάριζε στους δρόμους της Κέρκυρας με τη Ρένα στο λοντόνι, έχουν περάσει ακριβώς 61 χρόνια! Αλιεύοντας το βίντεο της «Κόμησσας» στο You Tube, νοσταλγούν οι μεγαλύτεροι εκείνες τις κερκυραϊκές ώρες, λίγο πριν ξεκινήσει η οργιώδης ανάπτυξη του τουρισμού.
Αναπόφευκτα η θέα του νεκρού αλόγου χθες στο πεζοδρόμιο του Ορφέα, παραπέμπει σε 'κείνες της μνήμες. Ξορκίζει σημερινές εικόνες με traffic σε όλους τους δρόμους της πόλης. Ανάκατα πούλμαν, ιχ, περιηγητικά λεωφορεία, ενίοτε και τα λοντόνια, σπονδή στην αδυναμία των Κερκυραίων να κάμουν βιώσιμη τη ζωή στην πόλη.
Ναι θα μπορούσε να είναι βιώσιμη και τόσο όμορφη όσο ήταν και τότε. Και ναι θα μπορούσε να έχει ακόμα λοντόνια, αρκεί να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο, που να απαγορεύει την κίνηση των αυτοκινήτων εντός των τειχών και να κατευθύνεται η στάθμευση περιφερειακά.
Η θεσμική Κέρκυρα συζητάει για το κυκλοφοριακό και την στάθμευση εδώ και τριάντα χρόνια. Μελετάει και διαβουλεύεται τουλάχιστον τα τελευταία έξι με οκτώ χρόνια για να επιβεβαιώσει πως βρίσκεται ακριβώς εκεί απ' όπου ξεκίνησε, στο σημείο μηδέν.
Ο συμβολισμός του τέλους του δύσμοιρου αλόγου είναι ισχυρός. Και είναι alert για ό, τι έμβιο σ' αυτήν την πόλη, που δεν γίνεται να συνεχίσει να αγνοεί την πραγματικότητα, τη χωρητικότητα, τον χρόνο και τον ρυθμό της ζωής εντός της. Πρώτα για τους ντόπιους και ύστερα για τους επισκέπτες της. Άλλωστε και αυτοί την αισθητική και τον τρόπο ζωής ζήλωσαν!
Η ιστορία στο μυθιστόρημα που μεταφέρθηκε και στην οθόνη, «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» είναι αλληγορική και αναφέρεται στους πρωταγωνιστές που ενεπλάκησαν σε έναν μαραθώνιο χορού. Το βραβείο του νικητή του μαραθωνίου ανέρχεται στα 1.500 δολλάρια. Οι ώρες και οι μέρες περνούν και διαγωνιζόμενοι βιώνουν όλο και περισσότερο αντίξοες συνθήκες, καθώς το παιχνίδι γίνεται όλο και σκληρότερο, ενώ εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να χορεύουν ασταμάτητα φτάνοντας ως και το θάνατο**.
* Γραμμένο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης του μεσοπολέμου αναφέρεται στο πεδίο στυγνής εκμετάλλευσης, το συγκλονιστικό βιβλίο του Οράτιου Μακ Κόι.
** wikipedia
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.