Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο λύκος την τρίχα αλλάζει, το χούι όχι!

editorial
09 Μαρτίου 2023 / 12:25

Το ρεπορτάζ για το έργο της ύδρευσης του νησιού, αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες για την εξέλιξη των πραγμάτων σύμφωνα με την αγοραία εκδοχή της διαχείρισης των υδάτων.

Η αγοραία αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων οδηγεί συχνά, πυκνά, σε τραγωδίες σαν αυτήν των Τεμπών. Αυτή τη διαπίστωση καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν οι εμμονικοί νεοφιλελεύθεροι, σε πείσμα και των γυρισμάτων του καιρού. Όταν δηλ. ακόμα και οι ακραιφνείς θιασώτες της αυτορρύθμισης της αγοράς στις μεγάλες δυτικές οικονομίες, προστρέχουν πλέον στον δημόσιο τομέα της οικονομίας, προκειμένου να αποφύγουν δράματα και τραγωδίες.
Όλα δείχνουν το μεροληπτικό και νεοαποικιακό των μνημονιακών ρητρών, που επιβλήθηκαν στην πτωχευμένη Ελλάδα, προκειμένου να τη δανείσουν. Δεν πρόκειται όμως απλώς και μόνο για μια υπόθεση οικονομική/λογιστική, έναν λογαριασμό εσόδων-εξόδων, ελλείμματος και επαχθούς δανεισμού, αλλά για συνολικό υπόδειγμα σχέσεων και γενικής λειτουργίας. Αν μάλιστα συνδυασθεί με τα κατάλοιπα του κοτζαμπασισμού και του πελατειακού κράτους που ενδημούν τότε αυτή η άλγεβρα οδηγεί κατά κανόνα σε αιματηρή «τράκα».
Σ' αυτήν ακριβώς την πολιτική εμμονή ελπίζεται να αντιδρούν οι εκατοντάδες χιλ. που βγήκαν στους δρόμους. Κατέκλυσαν κάθε σπιθαμή δημοσίου χώρου να διαμαρτυρηθούν για την εγχώρια κακοδαιμονία που συνεπάγεται η κυριαρχούσα πολιτική.
Την ίδια ώρα, το ίδιο υπουργείο «των Τεμπών» προωθεί τα νέα ήθη στη διαχείριση του νερού, γεγονός που προκαλεί την απεργιακή αντίδραση σήμερα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας.
Η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου αποκαλύπτει και τον υποκριτικό χαρακτήρα της αναγκαστικής υπαναχώρησης, όπως αυτή επιβλήθηκε από τα πράγματα λόγω της τραγωδίας στα τρένα. Η εμμονή στις ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι μόνον ανειλημμένη υποχρέωση απέναντι στους δανειστές αλλά κυρίως είναι πεποίθηση.
Γι' αυτό τον λόγο, πρέπει να ηττηθεί και να ανατραπεί. Κάτι βεβαίως που δεν είναι και τόσο απλό όσο ακούγεται. Το έβγα του κόσμου στους δρόμους είναι η αναγκαία ίσως συνθήκη, όχι όμως και η ικανή ώστε ν' αλλάξουν τα πράγματα.
Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, το σημερινό ρεπορτάζ για το έργο της ύδρευσης του νησιού, αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες για την εξέλιξη των πραγμάτων σύμφωνα με την αγοραία εκδοχή της διαχείρισης των υδάτων, που παρά τις εκ πρώτης όψεως ασφαλιστικές δικλείδες, μπορεί κάλλιστα να το αφαιρέσει από τις υποχρεώσεις του Δημοσίου, αποδίδοντάς το στη διακριτική ευχέρεια του ιδιώτη/εργολάβου!