Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Χωροταξικό, κάποιες σκέψεις για την πρόταση Βάκη

Δημήτρης Λεβέντης
04 Ιανουαρίου 2017 / 12:38

Γράφει ο Δημήτρης Λεβέντης

Η βαρύγδουπη σε ύφος πρωτοπρεσβυτέρας «πρόταση» της κυρίας Φ. Βάκη βουλευτίνας της «πάλαι ποτέ διαλαμψάσης» επαρχίας μας για νέο χωροταξικό θα είχε ουσία εάν ετίθετο όχι σαν μια απλή γενικόλογη παραίνεση αλλά ως ρήξη με τη γραφειοκρατική ηλίθια και άθλια χωροταξική πολιτική και νομοθεσία.

Με απλά λόγια πρέπει να υπάρξει μια γενικότερη παρέκκλιση από το γενικό οικοδομικό κανονισμό και τα διάφορα διατάγματα ώστε η κερκυραϊκή ύπαιθρος, το κερκυραϊκό χωριό και η πόλη να προσαρμοστούν με ειδικό πλαίσιο στην ιστορία, στις ανάγκες, την πραγματικότητα και τον προγραμματισμό.
Μιλώ εδώ για μια ουσιαστική εγχείρηση που μόνο πραγματικά αριστερή κυβέρνηση μπορεί να δώσει. 
Εγχείρηση που θα πετάξει έξω από τη χωροταξία και την κατασκευή κάθε αναρμόδιο φορέα και γραφειοκρατία που απλώς συμβουλευτικό και μόνο λόγο πρέπει να έχει (βλέπε αρχαιολογίες, ναυτιλίες, αεροπορίες, αστυνομίες και τα λοιπά πράγματα).

Μιλώ μόνο για την Κέρκυρα γιατί είναι αδιανόητο να υπάρξει ενιαία χωροταξική πολιτική και σχεδιασμός για όλα τα Ιόνια.
Σε κάθε νησί υπάρχει τελείως διαφορετική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, μπορεί ο Τουρισμός να είναι η κύρια πηγή εσόδων για τις εφτά χωριστές οντότητες αλλά η μονοκαλλιέργεια του σημαίνει άλωση των πάντων.
Τα καλά της ενιαίας πανελλαδικής νομοθεσίας και των πολλών συναρμόδιων υπουργείων και φορέων τα ζούμε και τα είδαμε
Καταστροφή, κακοτεχνία, επικινδυνότητα, τσαμπουκαλίδικος φασισμός διαπερνούν τις κατασκευές, το κύκλωμά τους, το αισθητικό τους αποτέλεσμα.
Ο υπογράφων μετανιώνει πικρά για υποχωρήσεις που έκανε στην εφαρμογή και στη μελέτη πολλών κατασκευών και τις οποίες αποποιείται σαν προϊόν συμβιβασμού.

Ας καταλάβουν επιτέλους οι εκλεγμένοι βουλευτές οτι η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, τα Γιάννενα η Αριδαία, τα Ζωνιανά πρέπει να έχουν το δικό τους κανονισμό δόμησης και χρήσεων γης προσαρμοσμένο στα τοπικά χαρακτηριστικά, τη φύση, τις κλιματικές συνθήκες και τον αποφασισμένο από τις τοπικές και μόνο κοινωνίες αναπτυξιακό προγραμματισμό.
Ο έλεγχος και ο διάλογος δεν αφορούν κανέναν άλλον παρά τα εκλεγμένα δημοτικά όργανα.
Η υπόλοιπη γραφειοκρατία είναι άχρηστη, αντιδραστική και ολέθρια.
Δε μιλώ βέβαια για τίποτα επαναστατικά ένοπλα συμβούλια και επιτροπές βάσης που θα αποφασίζουν σε καμιά διακοσαριά χρόνια στον τόπο μας.
Δεν έχει να κοιτάξει κανείς παρά Δυτικές μικροκοινωνίες στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία που προσάρμοσαν στα μέτρα τους τη χωροταξία και τον σχεδιασμό.
Τοπικές κοινωνίες που συμμαχίες των προοδευτικών δυνάμεων επέβαλαν πράγματα από την εποχή της Γαλλικής αστικής επανάστασης τα χαίρονται και τα εξελίσσουν διαρκώς...

Αλλά και για να μη πάμε μακριά η δόμηση στο Κερκυραϊκό οικισμό, αυτά τα πλαστικά, καλοφτιαγμένα σχεδόν άψογα σύνολα σε ποιους νόμους στηρίχτηκαν;
Ένας παλιός μάστορας όταν πρωτοξεκινούσα εκεί στα τέλη των 70'ς μου 'χε πει «Όταν χτιζόταν ένα σπίτι δούλευε όλο το χωριό»!
Και τότε κατάλαβα.
Όλο το χωριό σήμαινε ότι όλοι συμμετείχαν σε μία διαδικασία κατασκευής αλλά και διάλογου και πες ο ένας πες ο άλλος έβγαινε ένα αποτέλεσμα αποδεκτό και όμορφο. 
Μέχρι που ήρθαν οι ΓΟΚ και οι Γοκατζήδες μηχανικοί κι εργολάβοι να διαλύσουν κάθε ισορροπία, να βεβηλώσουν κάθε αξία..

Ο μεγάλος γλύπτης κι αρχιτέκτονας Λαμέρας όταν τον ρώτησα γιατί στο χωριό του τα Υστέρνια της Τήνου επιμένει ότι καλύτερα που δεν βγαίνουν οικοδομικές "άδειες "μου είχε απαντήσει:
Μα όλο το χωριό ελέγχει την κατασκευή και οι διορθώσεις συζητούνται, δεν θα εφαρμόσουμε βλακείες στα μέρη μας!
Τα Υστέρνια μαζί με τη Πάνορμο της Τήνου είναι τα πιο ονομαστά χωριά μαρμαροτεχνιτών στην Ελλάδα.
Σχεδόν όλο το team του Κορρέ που δουλεύει δεκαετίες τα αναστηλωτικά της Ακρόπολης είναι απ' αυτό τον τόπο.
Ποιόν "Νόμο" να εμπιστευτούν οι θεματοφύλακες της αρχαίας ελληνικής τέχνης, ποιους πουλημένους για πέντε δεκάρες μηχανικούς που θα εφαρμόσουν την "Πολεοδομική" νομοθεσία;
Οι άνθρωποι ξέρουν και κανονίζουν μόνοι τους σαν σωστοί τεχνίτες.