Μουσείο Τουρισμού στη βίλα Ρόσα!
Η επισκευή της άλλοτε κατοικίας Ασπιώτη, η λειτουργία Τμήματος τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε σχέση με την προσφορά Τσουμάνη ως κίνητρο και αφορμή, συνδυάζονται επιβλητικά στη δημιουργία εν Κερκύρα του μοναδικού Μουσείου Τουρισμού!
Τρεις είναι τουλάχιστον οι σοβαροί λόγοι για τη μετατροπή της βίλας Ρόσα σε Εκθετήριο του τουρισμού. Ο πρώτος, κύριος και βασικός προέρχεται από την ταυτότητα του νησιού ως λίκνο της δραστηριότητας, πολύ πριν αυτή πάρει τιμή στο τουριστικό χρηματιστήριο. Τότε δηλ. που η φιλοξενία ως αυταξία πίστωνε τον ρέκτη με πολιτισμική ισχύ επί της ουσίας.
Ο δεύτερος, διαρκής και μόνιμος λόγος αναβάθμισης της επισκεψιμότητας στην πόλη, αναφέρεται υποχρεωτικά στην άλγεβρα των προσφερόμενων χώρων, μουσειακών, καλλιτεχνικών, περιήγησης και ευζωίας.
Τέλος (;) ο ίσως λιγότερο ευρύτερα γνωστός, της ιδιοσυστασίας του κτηρίου ως την άλλοτε κατοικία του εκδότη Κώστα Ασπιώτη (Σ.σ. Ναι αυτού, του φερώνυμου, ιστορικού εργοστασίου γραφικών τεχνών). Του προσώπου δηλ. που ο Παύλος Παλαιολόγος είχε αποκαλέσει στα κείμενά του, πατριάρχη του κερκυραϊκού τουρισμού, εκδηλώνοντας, αυτός ο Προμηθέας του δημοσιογραφικού λόγου και του χρονογραφήματος, αναφανδόν την αγάπη του για τον τόπο. (Βλέπε, το ακροτελεύτιο άρθρο στο βραβευμένο, Αγάπη μου Κέρκυρα, 1957).
Μόνιμος πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Τουρισμού, ο Ασπιώτης, ίσαμε τα βαθιά του γεράματα, εμπνεύστηκε και υπηρέτησε και εργαλειακά την κερκυραϊκή προβολή, εξυμνώντας τις χαρές, την ομορφιά και τη θέση του νησιού στη γεωγραφία.
Ο Κώστας Τσουμάνης είναι ένας ζηλωτής της περιήγησης, του ταξιδιού, του τουρισμού. Φανατικός συλλέκτης ο ίδιος ό, τι περιγράφει και διακονεί την περιήγηση και τη φιλοξενία αλλά και της μεταξύ τους άρρηκτης σχέσης, έχει συγκεντρώσει θαυμαστό σύνολο τεκμηρίων, που ιστορούν την εγγενή ανθρώπινη κίνηση, βεβαίως και την κερκυραϊκή της εκδοχή.
Συνέλαβε την απαρχή κάθε τέτοιας δραστηριότητας στην αρχαία, κλασική, ελληνική συμπεριφορά με την Κέρκυρα προνομιακό πεδίο της εκδήλωσής της, όπως περιγράφεται στα ομηρικά έπη ακόμα. Προσφέρει ό, τι επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες συνέλεξε, στην υπηρεσία του οράματος και της προβολής.
Η επισκευή της άλλοτε κατοικίας Ασπιώτη, η λειτουργία Τμήματος τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε σχέση με την προσφορά Τσουμάνη ως κίνητρο και αφορμή, συνδυάζονται επιβλητικά στη δημιουργία εν Κερκύρα του μοναδικού Μουσείου Τουρισμού, που θα υπεραξιώνει αυτό το κερκυραϊκό χαρακτηριστικό στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.