To ότι η υπουργός αν. Υγείας είχε ήδη υπογράψει την απόφαση ανανέωσης της θητείας της Διοίκησης του νοσοκομείου πριν έλθει, αποδεικνύει τον πυροσβεστικό χαρακτήρα της επίσκεψής της. Θα πρέπει να απογοήτευσε εκείνους που πιστεύουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ιδρύματος είναι ο διοικητής του προσωπικά και το διοικητικό του συμβούλιο, συνολικότερα. Ο δομικός χαρακτήρας των προβλημάτων διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό, ακόμα κι αν κάποιοι χειρισμοί εδώ δυναμίτισαν τις έτσι κι αλλιώς τεταμένες σχέσεις.
Η ελληνική αιμορραγία σε γιατρούς και γενικότερα ειδικευμένους υγειονομικούς έλκει την προέλευσή της από την ευρωπαϊκή ανισομετρία, που αλίμονο επιφυλάσσει στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις, τη μοίρα του αδύναμου κρίκου. Διότι εφόσον όσοι αναζητούν σε άλλους τόπους της «Κοινής Αγοράς», την τύχη τους, αμείβονται καλύτερα εκεί και απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες και προοπτικές, τότε οι εδώ ελλείψεις χάνουν τον αντικειμενικό τους χαρακτήρα κι αποκτούν την πραγματική τους ερμηνεία.
Η κερκυραϊκή «λύση» του προβλήματος, που αναδείχθηκε στις συσκέψεις που προήδρευσε η Γκάγκα, να χρηματοδοτήσουν κερκυραϊκοί Δήμοι και η Ιόνια Περιφέρεια την επιδότηση των ελλειμματικών θέσεων εργασίας στο Σύστημα Υγείας, αποκαλύπτει την αδύνατη βούληση της ηγεσίας του υπουργείου να ικανοποιήσει τις ανάγκες που δημιουργούν το πρόβλημα. Δηλ. τον επανειλλημένα άγονα χαρακτήρα των προκηρύξεων, στις οποίες για μια ακόμα φορά ανατέθηκε η προσδοκία επίλυσης του προβλήματος.
Εκτός από τη γενικότερα νοσηρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της δημόσιας Υγείας, στην Κέρκυρα σοβούν δυο ακόμα εγγενή προβλήματα. Της νησιωτικότητας, κι έτσι της μερικής απομόνωσης, (μειονεκτικότητα που αναγνωρίζεται από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες και το ελληνικό Σύνταγμα) και της εποχικότητας, που επιβάλλεται από τον τουρισμό. Όταν δηλ. ο πληθυσμός και τα προβλήματα επάρκειας των δομών, και όχι μόνον του νοσοκομείου, πολλαπλασιάζονται, τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο. Εάν σε αυτά, προσθέσει κανείς και την εγγενή ακρίβεια λόγω επίσης του τουρισμού, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη πρόνοιας και υποδομών για την ανακούφιση των πληττομένων, τότε έχει το εκρηκτικό μείγμα του προβλήματος, που μαστίζει το νοσοκομείο πολλά χρόνια πριν έλθει ο Ρουμπάτης στην Κέρκυρα.
Κατά τα λοιπά, η επίσκεψη της υπουργού στην Κέρκυρα, προσέφερε την παράταση της ηπειρωτικής βοήθειας προς το κερκυραϊκό νοσοκομείο για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμα και την προσδοκία ενός θαύματος ή της αιφνίδιας εμφάνισης του από μηχανής θεού ώστε να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα (και) των (υπο)δομών υγείας.