Μνήμη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
Ο γρίφος δεν κρύβεται στην αποκάλυψη των μύχιων πόθων των ηγετών. Μια τέτοια απόπειρα κρύβει τεχνηέντως προσωπολατρικές πεποιθήσεις, που (προ)έρχονται από το καθαγιασμένο, συνήθως νικηφόρο, παρελθόν.
Αντιφατική η δεκαετία ή ο Ερμής ανάδρομος. Τη δεκαετία του ΄80 κι ενώ η σοσιαλδημοκρατία κέρδιζε το ένα μετά το άλλο, τα ευρωπαϊκά κάστρα, η σοσιαλιστική Ανατολή έπνεε τα λοίσθια. Πολλοί αποκάλεσαν μοιραίο άνθρωπο τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ και πρόεδρο της ΕΣΣΔ, Μ. Γκορμπατσόφ (1931-2022).
Ο ρόλος της προσωπικότητας στην ιστορία, διαμορφώνεται και καθορίζεται απ' αυτήν παρά την προσδιορίζει. Η υποστολή της κόκκινης σημαίας στον ιστό του Κρεμλίνου (1991) φέρει και τη δική του υπογραφή. Συγκρίνεται ως γεγονός με την έπαρση, το 1917.
Σημειολογικά έτσι ορίζεται η σοσιαλιστική περίοδος, αρχή και τέλος, «σε μια μόνον χώρα» ως αποκύημα του «άλματος στον ουρανό», που συνεπήρε εκατομμύρια ανθρώπων, επηρεάζοντας με κάθε τρόπο την ανθρώπινη ιστορία και τον πολιτισμό της. Νοηματοδότησε αυτό που αποκλήθηκε σοσιαλισμός, έδειξε τα όριά του στην συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Ενίσχυσε κατ' αρχήν την υπόθεση της εργασίας στην Οικουμένη, πυροδότησε επιτυχώς πλήθος απελευθερωτικών κινημάτων από τον (νεο)αποικιακό ζυγό.
Παρά την επίσημη ρητορική, οι δυο τρεις, τελευταίες δεκαετίες, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, χαρακτηρίστηκαν από στασιμότητα, που αντανακλούσε τη λαϊκή εγκατάλειψη του εγχειρήματος, την παραίτηση, την αποστασιοποίηση. Την ίδια ώρα στελέχη των μηχανισμών διοίκησης, διαμορφωμένα στο υπόδειγμα, έγιναν φορείς της ανατροπής, ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες της ελεύθερης αγοράς, που απέδιδε τιμή στις συγκεντρώσεις πόρων που ασφυκτιούσαν. Παραλλήλως, η γραφειοκρατικοποίηση του πολιτικού υποδείγματος δεν ενέπνεε, ιδιαιτέρως τους νέους ανθρώπους.
Γιατί απέτυχε η ηγεσία Γκορμπατσόφ και γιατί πέτυχε του Ντενγκ Σιαοπίνγκ στην Κίνα, είναι «η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου»; Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιγράφουν εντελώς διαφορετικά τις εξελίξεις εδώ κι εκεί ενώ βεβαίως αξιολογούν αλλιώς τα γεγονότα και την ιστορική διαδρομή. Δηλ. τι ακριβώς κάνει η Κίνα με τον σοσιαλισμό; Με τον ποιόν; Πόσο ιδεολογικά συμβατή με τον σοσιαλισμό ήταν η φιλελεύθερη ανασυγκρότηση του Γκορμπατσόφ;
Ο γρίφος δεν κρύβεται στην αποκάλυψη των μύχιων πόθων των ηγετών. Μια τέτοια απόπειρα κρύβει τεχνηέντως προσωπολατρικές πεποιθήσεις, που (προ)έρχονται από το καθαγιασμένο, συνήθως νικηφόρο, παρελθόν. Όμως, όπως λέει μια παλιά και καλή ρήση, ο άνθρωπος μαθαίνει μάλλον, από τα λάθη και από τις ήττες του!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.