Κυριακή 24.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φόνοι κατ΄ αλφαβητική σειρά, της Αγκάθα Κρίστι

editorial
30 Αυγούστου 2022 / 20:20
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Η αποκάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών είχε ως κύρια και βασική συνέπεια το πλήγμα στην πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, στα πρότυπα του 2012.

Τότε δηλ. που η στροφή Σαμαρά από τα Ζάππεια στην «κείνων ρήμασι», του πρόσφερε, έστω με τη δεύτερη, την ισχυρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Σ' αυτήν υπέταξε, στην υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος, τον βασικό του αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, ενώ είχε και μια εσάνς Αριστεράς με τη ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη. Σχεδόν πιο Οικουμενική κι από την Οικουμενική του 1989 - 1990!

Τώρα οι... επισυνδέσεις στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την ανταλλαγή πυρών στη Βουλή, έκαμαν ακόμα και τον Βενιζέλο να συγκρουστεί φραστικά με τον Γεραπετρίτη, κλονίζοντας σοβαρά την πιθανή συνάντηση των δυο κομμάτων και αναλόγως την κατανομή πολιτειακών και διοικητικών ρόλων στα πρωταγωνιστικά πρόσωπα στο εγγύς μέλλον.

Κι ενώ συμβαίνει αυτό, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ευννοείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δέχθηκε ένα ανέλπιστο, πολιτικό δώρο, συμβατό σε γενικές γραμμές με την αντιπολιτευτική του γραμμή. Οι αναφορές στη διεθνή ειδησεογραφία σε εμβληματικά, αναμφισβήτητης ισχύος φύλλα, πλαισιώνουν και συμπληρώνουν τις πολιτικές συνέπειες των αποκαλύψεων τόσο στον εθνικό όσο και στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Αυτές αναπόδραστα θα φανούν σύντομα, φωτίζοντας έτσι εκ των υστέρων, πλευρές της υπόθεσης, που τώρα τροφοδοτούν(ται) από εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας.

Έτσι κι αλλιώς, το διακύβευμα της εποχής σε κεντρικό επίπεδο, πέραν της δημοκρατικής ηθικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα παραμένει η πολικότητα της Αθήνας στη νέα γεωγραφία, με πιο κρίσιμη την σχέση της με την Άγκυρα. Κι αυτό στο φόντο της ανηλεούς αντιπαράθεσης Δύσης - Ανατολής, ένα επεισόδιο της οποίας είναι η αναμέτρηση στα ουκρανικά εδάφη.

Ποιά «Αθήνα» μπορεί αν υπερβεί το κυρίαρχο, ελληνικό δόγμα, που προέρχεται από τον 19ο αιώνα (Παπαρηγόπουλος) και ποιά μπορεί να εμμείνει ίσως σ' αυτό; Πόσες πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να συγκροτήσουν τον βιώσιμο κυβερνητικό πόλο; Και ποιοί αξιόπιστοι, αντιπολιτευτικοί σχηματισμοί θα συγκεντρώσουν τους αντιδρώντες με όρους απόσβεσης κραδασμών ή αντιθέτως ευεργετικού στις ρηξικέλευθες εξελίξεις εκτροχιασμού;

Όλα αυτά ξεκίνησαν με την αποκάλυψη, αρχικώς στις Βρυξέλλες, της υποκλοπής μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, λαμβάνοντας στην συνέχεια τη μέγιστη δημοσιότητα με την προσφυγή στην ελληνική Δικαιοσύνη! Γιατί όχι;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.