Στατιστικά
EDITORIAL
19 Ιουλίου 2022
/ 20:43
Στα πρώτα και βιαστικά αυτά σχόλια για τα στοιχεία της απογραφής, αξίζει να σημειωθεί η έντονη εποχικότητα των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της Επτανήσου, και της Ελλάδας ολόκληρης.
Προσφέρονται τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για σκέψεις και προβληματισμούς όσον αφορά στη μείωση του πληθυσμού. Χρειάζεται όμως να γίνονται με φειδώ και πάντως όχι για να επιβεβαιώσουν πολιτικές και άλλες προκαταλήψεις. Για του λόγου το αληθές, επισημαίνεται το πόρισμα έκθεσης αμερικανικού Ινστιτούτου (Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) στο Σιάτλ, που δημοσιεύτηκε πριν δυο χρόνια στην περιοδική βίβλο για θέματα Υγείας, Lancet, σύμφωνα με το οποίο στα τέλη του 21ου αιώνα αναμένεται να μειωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός!
Άρα οι Έλληνες και οι Επτανήσιοι που ο πληθυσμός τους μειώνεται, είναι οι προπομποί μιας παγκόσμιας τάσης; Όχι, τουλάχιστον σ' αυτήν τη φάση τα στατιστικά κινούνται αντιθέτως με τη γενική ροπή προς την αύξηση. Οι Ειδικοί, αναφερόμενοι στις αιτίες, αποδίδουν τη μείωση, στην υπογεννητικότητα ενώ παραλλήλως επισημαίνουν ότι ο ελληνικός πληθυσμός γεράζει. Παρατήρηση που προβληματίζει σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας των μεταναστών, γεγονός που εκτός της σύνθεσης του πληθυσμού αλλάζει και την εσωτερική του δυναμική.
Η μείωση των Επτανησίων, ανάλογη της πανελλαδικής, παραπέμπει στις ακριβώς ίδιες αιτίες. Ένα πολιτισμικό φαινόμενο με οικονομικό περιεχόμενο και ως προς την προέλευση αλλά και ως προς τις συνέπειες. Άλλωστε ενισχύεται διαρκώς ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του πληθυσμού συνεπεία των οικονομικών επιλογών και της εξέλιξης που αντιμάχεται ό, τι εθνικώς αμιγές μας κληροδότησε ο 20ος αιώνας. Παρατήρηση, που βεβαίως δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το ρεύμα των φτωχών, ανατολικών μεταναστών.
Ενδεικτική της ανταπόκρισης ή όχι, στο κυρίαρχο, οικονομικό μοντέλο των Ιονίων νήσων, είναι η σύγκριση των τάσεων στους Παξούς και την Ιθάκη. Ο πληθυσμός των πρώτων μεγαλώνει και ως αποτέλεσμα της διαρκούς οικονομικής τους ανάπτυξης ενώ το Θιάκι μαραζώνει, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αιμορραγία στην περιοχή, απουσία μαγνητικών πεδίων συγκράτησης των ανθρώπων στο νησί του Οδυσσέα.
Στα πρώτα και βιαστικά αυτά σχόλια για τα στοιχεία της απογραφής, αξίζει να σημειωθεί η έντονη εποχικότητα των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της Επτανήσου, και της Ελλάδας ολόκληρης, που ξεφεύγει πλέον του συμπτωματικού αλλά αποκτά μόνιμα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά ενώ βεβαίως και διαμορφώνει το προφίλ του πληθυσμού και της κουλτούρας του.