Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κάστρο: Από το Ωσαννά στο Ανάθεμα

Γιώργος Ρωμαίος
30 Nov 2016 / 11:33

Η χθεσινή σύντομη, κυρίως βιογραφική, αναφορά στον Φιντέλ Κάστρο προκάλεσε εύστοχα σχόλια και επισημάνσεις από αναγνώστες. Δύο ήταν τα βασικά σημεία: Η αμφισβήτηση του χαρακτηρισμού «Εμβληματικός» και η επισήμανση ότι ήταν ένας σκληρός δικτάτορας.

Μία σύντομη περιήγηση στην Κούβα πριν από τον Κάστρο. Εκλογές 1952. Πριν ανοίξουν οι κάλπες με ένα αναίμακτο πραξικόπημα ο Λοχίας Μπατίστα, με τη βοήθεια του Στρατού, καταλαμβάνει την εξουσία και αυτοανακηρύσσεται Πρόεδρος της Κούβας.
Ηταν η δεύτερη θητεία στην Προεδρία. Το 1940 είχε εκλεγεί με τη βοήθεια του τότε μικρού Κομμουνιστικού Κόμματος! Είχε ασκήσει προοδευτική πολιτική, αλλά είχε αρχίσει και τις επαφές με την αμερικανική Μαφία…
Όταν δεν επανεξελέγη στις εκλογές του 1944 έφυγε στην Αμερική, όπου συνδέθηκε με τον «λογιστή» της Μαφίας Μάγερ Λάνσκι. Και όταν το 1952 ο Μπατίστα ανέλαβε την εξουσία ο Λάνσκι διορίστηκε «άτυπος υπουργός του τζόγου»!
Σύντομα η Κούβα είχε μετατραπεί σε ένα αμαρτωλό «Λατινικό Λας Βέγκας» με καζίνα, οίκους ανοχής και ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών. Και όλα υπό τον έλεγχο της Μαφίας και «συνέταιρο» τον Μπατίστα με μερίδιο 10-30% και «ταμία» τον Λάνσκι…Και η δική του αμοιβή; Με κρατική χρηματοδότηση απέκτησε πεντάστερο ξενοδοχείο , όπως και άλλοι γκάνγκστερ…
Η δημόσια περιουσία είχε κυριολεκτικά ξεπουληθεί. «Περιγραφή» από το Τζων Κέννεντι το 1959: Οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατείχαν το 40% της παραγωγής ζαχαρότευτλων, 100% των ράντσων βοοειδών, 90% των ορυχείων, 100% των εταιρειών πετρελαιοειδών, 100% των καζίνων και ξενοδοχείων και έλεγχαν τα 2/3 των εισαγομένων προϊόντων!
Για να περιορίσει και ελέγξει τις συνεχώς αυξανόμενες αντιδράσεις αύξανε συνεχώς τα μέτρα καταστολής με συλλήψεις, βασανισμούς και εκτελέσεις. Όταν άρχισε το κίνημα του Φιντέλ Κάστρο ο Μπατίστα έδωσε το ελεύθερο στη μυστική αστυνομία να βασανίζει και να εκτελεί αδιακρίτως. Εκτιμάται ότι στα χρόνια της δικτατορίας Μπατίστα εκτελέστηκαν 20.000 πολίτες!
Η επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959 και η επιβολή κομμουνιστικού καθεστώτος έχει καταγραφεί ως παγκόσμιο γεγονός με σημαντικές επιπτώσεις και παρενέργειες.
Ηταν η πρώτη κομμουνιστική επανάσταση, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία. Ο Κόσμος ήταν διχασμένος σε δύο στρατόπεδα: Το Δυτικό, αποκαλούμενο και Ελεύθερο, στρατόπεδο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ( τότε ο Πρόεδρος ονομάστηκε Πλανητάρχης) και το Ανατολικό, τη Σοβιετική Ενωση υπό την ηγεσία της Μόσχας.
Διπλό ήταν το πλήγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο, εκτός Σοβιετικής Ενωσης, κομμουνιστικό καθεστώς ήταν στο «υπογάστριο» της και, παράλληλα, απώλεσε τον απόλυτο πολιτικό και οικονομικό έλεγχο της Κούβας.
Δεν άργησε, όμως, η επανάσταση του Κάστρο να επηρεάζει και τα κομμουνιστικά κινήματα στην Ευρώπη και κυρίως τους νέους. Θυμίζω ότι εκατοντάδες νέοι, και από την Ελλάδα, μετέβαιναν τα πρώτα χρόνια στην Κούβα,ομαδικά ως εθελοντές (γνωστές ως «μπριγάδες»), για να βοηθήσουν, κυρίως, στην γεωργία. (Προφανώς την εποχή εκείνη θυμήθηκε και ο Πρωθυπουργός κ.Τσίπρας και μετέβη στην Κούβα για την κηδεία).
Με έμβλημα την Επανάσταση ο Φιντέλ Κάστρο, από το μικρό και άγνωστο σε πολλούς και γνωστό στους λίγους για τα πούρα του, έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Επαναστάτης. Αυτό ήταν το «έμβλημα» του, που οδήγησε ιστορικούς και αναλυτές να τον χαρακτηρίσουν «εμβληματικό»…
Πολλοί αναγνώστες θυμίζουν ότι ήταν και δικτάτορας. Ουδείς το αμφισβητεί. Όπως και ότι ήταν μια προσωπικότητα με πολλές αδυναμίες. Αλλωστε, δεν υπήρξε κομμουνιστικό καθεστώς με δημοκρατία.
Και ο Πούτιν, τον οποίο «θαυμάζει» και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και εμείς του στρώνουμε κόκκινο χαλί όταν μας επισκέπτεται, σε ένα δικτατορικό καθεστώς αναδείχθηκε, ως εκπρόσωπος της KGB στην Ανατολική Γερμανία (1985-1990)…
Με τα Ωσαννά και το Ανάθεμα που συνοδεύουν τον Φιντέλ Κάστρο στο τελευταίο ταξίδι κλείνει, «εν θερμώ» ακόμη, μια σελίδα του Ψυχρού Πολέμου. Ισως αργότερα η Ιστορία την καταγράψει «εν ψυχρώ»…