Κυριακή 24.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον πόλεμο, λέμε, το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια

EDITORIAL
21 Φεβρουαρίου 2022 / 20:12
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Σήμερα (με διακύβευμα να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ή, μάλλον, το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία) βλέπουμε την ανθρωπότητα να οδηγείται παθητικά στην καταστροφή χωρίς να χρειάζονται ψευδείς μαρτυρίες όπως οι παραπάνω.

Στο πρώτο πόλεμο του Κόλπου είχαμε στο αμερικανικό Κογκρέσο εκείνη την δακρύβρεχτη μαρτυρία  για τα νεογέννητα που δήθεν πετούσαν οι Ιρακινοί από τις θερμοκοιτίδες τους. Επρόκειτο για την νεαρή κόρη του Κουβετιανού πρέσβη στις ΗΠΑ που εψεύδετο σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση. Στον δεύτερο πόλεμο είχαμε τον Αμερικανό υπουργό Κόλιν Πάουελ, πάλι σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση, να επιδεικνύει ένα στικάκι με την δήθεν απόδειξη για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Χουσεΐν. Τέτοια όπλα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Σήμερα (με διακύβευμα να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ή, μάλλον, το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία) βλέπουμε την ανθρωπότητα να οδηγείται παθητικά στην καταστροφή χωρίς να χρειάζονται ψευδείς μαρτυρίες όπως οι παραπάνω. Αρκούν τα σόου εντυπωσιασμού και ανοιχτών απειλών εκατέρωθεν – και πάλι σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση. Στα σόου του προέδρου Μπάιντεν, που γνωρίζει κάθε μέρα ποια θα είναι η ακριβής ημερομηνία εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (διαρκώς διαψευδόμενος), απάντησε προ ολίγου ο πρόεδρος Πούτιν με ένα μεγαλύτερο σόου, μια πρωτοφανή πράξη δημοσιότητας και προπαγάνδας.

Σε μια αυτοκρατορική αίθουσα, συνεδρίασε, σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση, το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Πούτιν. Οι Ρώσοι υπουργοί και οι στρατιωτικοί, μοιράζοντας ρόλους και επιχειρήματα, υπενθύμισαν στον κόσμο τις ξεχασμένες από την Δύση, αν και υπογεγραμμένες από Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, συμφωνίες του Μινσκ 2014-2015. (Οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν αυξημένη αυτονομία στο Ντονμπάς κάτι που η ουκρανική κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει.)

Υπενθύμισαν στον κόσμο τον εξοπλισμό που οι φανατικοί οπαδοί του Ουκρανού εθνικιστή Στεπάν Μπαντέρα (1909-1959) έχουν λάβει εσχάτως από την Δύση για να περικυκλώσουν το Ντονμπάς.

Υπενθύμισαν επίσης την, μετά το πραξικόπημα κατά του ρωσόφιλου Γιανουκόβιτς, το 1914, συστηματική διάκριση εναντίον των ρωσόφωνων, των Ρώσων αλλά και εναντίον της ρωσικής γλώσσας. (Το Κίεβο κάποτε μιλούσε κυρίως ρωσικά. Σήμερα μιλάει κυρίως ουκρανικά.) Ειδικά για το Ντονμπάς, υπενθύμισαν τον αποκλεισμό του από παροχές νερού, ρεύματος κλπ εκ μέρους του Κιέβου.

Το αποτέλεσμα της δημόσιας αυτής συνεδρίασης: Αποσύρθηκε ο Πούτιν στα ενδότερα για να αποφασίσει «εντός των προσεχών ωρών» εάν θα αναγνωρίσει την αυτονομία ή ανεξαρτησία του Ντονμπάς (όπως ζητούν οι Ρώσοι αυτονομιστές αυτής της ανατολικής Ουκρανικής επαρχίας.)

Έπεται συνέχεια μάλλον δραματική.


ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, Corfu Channel. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.