Μικρό χωριό αλλά κόμβος
editorial
14 Οκτωβρίου 2020
/ 20:24
Η Κέρκυρα ως η κορωνίδα του ελληνικού, νησιωτικού συμπλέγματος στο Ιόνιο αρχιπέλαγος, το (επί)κεντρο της Μεσογείου, θα μπορούσε ν΄ αναζητήσει ξανά την επιβεβαίωση της ιδιότητας του σταυροδρομιού και μαζί μ΄ αυτήν τις εναλλακτικές, οικονομικές ευκαιρίες, μέρες πούναι.
Η Κέρκυρα οφείλει στη γεωγραφική της θέση το πρώιμο πέρασμα στη βιομηχανική περίοδο, τότε στα τέλη του 19ου, αρχές του 20ου αιώνα. Ένα σταυροδρόμι ήταν στην εμπορική γραμμή Τεργέστη, Κέρκυρα, Πάτρα, Σύρα. Πριν εξακτινωθεί αυτή σε Πόλη, Σμύρνη, Λαττάκεια και Αλεξάνδρεια ως επί το πλείστον.
Και δεν επρόκειτο για την πρώτη φορά που η γεωγραφική θέση την έφερνε στο προσκήνιο της ιστορικής «στιγμής». Οι ανάλογες περιπτώσεις χάνονται στον χρόνο βαθιά. Στους ομηρικούς καιρούς κι ακόμα παρά πίσω.
Και δεν επρόκειτο για την πρώτη φορά που η γεωγραφική θέση την έφερνε στο προσκήνιο της ιστορικής «στιγμής». Οι ανάλογες περιπτώσεις χάνονται στον χρόνο βαθιά. Στους ομηρικούς καιρούς κι ακόμα παρά πίσω.
Τώρα οι προκλήσεις έρχονται από δυο πλευρές τόσο από τα σύγχρονους εμπορικούς δρόμους Ανατολής - Δύσης όσο και από τη διέλευση των ενεργειακών δικτύων.
Τους συλλογισμούς πυροδοτεί η ανακοίνωση της ολοκλήρωσης του πρώτου αγωγού στη γειτονιά μας, τράνζιτ μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία στην ιταλική Πούλια για περαιτέρω διανομή στη δυτική Ευρώπη. Θα προηγηθούν μαστεύσεις σε δευτερεύοντα δίκτυα διανομής προς τις γειτονικές, βαλκανικές Χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι όταν ξεκίνησαν όλα αυτά, η χάραξη του αγωγού διερχόταν ανάμεσα στους Παξούς και τη Λευκίμμη, μ' ένα μεγαλύτερο υποθαλάσσιο μέρος στο βόρειο Ιόνιο και την Αδριατική. Οι αρχιτέκτονες του εγχειρήματος διάλεξαν εντέλει το έμπα του δικτύου από τη Φλώρινα/Κορυτσά και έτσι την συμπερίληψη ολόκληρης της Αλβανίας στο περιφερειακό, ενεργειακό δίκτυο. Γεγονός που χαιρετίζεται τώρα με ενθουσιασμό από την Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Τίρανα.
Η εποχή των αγωγών μόλις ξεκίνησε για την περιοχή μας, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία, την σημασία και την αξία της. Είναι μια από τις περιπτώσεις που δίνουν περιεχόμενο στις έννοιες γεωπολιτική, σύνορα, αοζ, αλισβερίσια, απειλές και συνεργασίες. Όλο αυτό που περιέχεται στον βαρύγδουπο ορισμό νέα γεωγραφία, αποκωδικοποιώντας έτσι και τα αναθεωρητικά κύματα απ' όπου κι αν αυτά προέρχονται.
Η Κέρκυρα ως η κορωνίδα του ελληνικού, νησιωτικού συμπλέγματος στο Ιόνιο αρχιπέλαγος, το (επί)κεντρο της Μεσογείου, θα μπορούσε ν' αναζητήσει ξανά την επιβεβαίωση της ιδιότητας του σταυροδρομιού και μαζί μ' αυτήν τις εναλλακτικές, οικονομικές ευκαιρίες, μέρες πούναι.
Άλλωστε συμπληρωματικώς ή παραπληρωματικώς οι νέες συνθήκες δεν θα την αφήσουν ανεπηρέαστη.