Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές κατά την πανδημία του κορωνοϊού

Παναγιώτης Χαλβατσιώτης
29 Ιουνίου 2020 / 11:28

του Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών & Αντιπροέδρου Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες οδηγίες των ελληνικών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών υγειονομικών αρχών, μπορούμε να έχουμε ασφαλείς διακοπές μέσα; στην πανδημία. Οφείλουμε να μη λησμονούμε ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκε και ο ιός και οι αρχές της κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και η χρήση μάσκας παραμένουν οι 2 βασικοί μέθοδοι που μας προφυλλάσουν γιατί μόνο έτσι μειώνεται η μεταδοτικότητα του ιού.

Πρόσφατες μελέτες από τις ΗΠΑ περιγράφουν ότι το 39% των φορέων είναι ηλικίας 18 - 44 και το 35% 45-64 ετών. Αυτό σημαίνει ότι το 75% των φορέων που μπορεί να μεταδώσει τον ιό είναι το ενεργό κομμάτι του πληθυσμού  που κυκλοφορεί γύρω μας και που δυνητικά μπορούμε να είμαστε και εμείς οι ίδιοι που δεν πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα μπορούμε να επιβαρύνουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Άρα λοιπόν ο κίνδυνος είναι πάντα γύρω μας και ανάμεσά μας

Δημόσια Μέσα Μεταφοράς

Αν ταξιδέψουμε με μέσα δημόσιας μεταφοράς οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που δίνει η αεροπορική εταιρεία, ή η εταιρεία των τρένων ή των ΚΤΕΛ. Αν όμως έχουμε δικό μας μέσο, καλύτερα να ταξιδεύουμε μόνο με τα μέλη της οικογένειας μας ή με τα άτομα με τα οποία συμβιώνουμε και αποφεύγουμε το autostop. Όταν θα σταματήσουμε σε διάφορους σταθμούς, να προμηθευόμαστε προϊόντα που είναι σε ατομικές συσκευασίες και να αποφεύγουμε να ακουμπάμε άσκοπα επιφάνειες και μάλιστα ειδικά αυτές που είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ή πλαστικό, που είναι βέβαια και οι περισσότερες, για να αποφύγουμε την έμμεση μόλυνση αφού ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις επιφάνειες έως και τρεις μέρες. Για τις πληρωμές μας, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ανέπαφες κάρτες ή να έχουμε προαγοράσει διαδικτυακά τα προϊόντα αλλά και όλες τις πιθανά αναγκαίες υπηρεσίες. Επίσης αν επισκεφτούμε τους χώρους ενδιαίτησης ή υγιεινής να λαμβάνουμε υπόψη και να ακολουθούμε τις οδηγίες για τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων στον περιορισμένο χώρο τους αλλά και να αποφύγουμε το δυνατόν να πιάσουμε με τα χέρια μας χειρολαβές ή οτιδήποτε άλλα αντικείμενα που μπορεί να είναι μολυσμένα.

Στο αεροπλάνο

Στο αεροπλάνο σε περίπτωση που ο συνεπιβάτης μας δεν φορά μάσκα, ζητάμε από το πλήρωμα ευγενικά να του το υπενθυμίσει και να τον υποχρεώσει να τη φορέσει. Πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν την επιβίβαση σε επιβάτες αν δεν συμμορφώνονται στη χρήση της μάσκας. Υπενθυμίζουμε ότι όταν φοράνε όλοι μάσκες ο κίνδυνος της διασποράς είναι ελάχιστος, γύρω στο 5%. Τόσο το check-in άλλα και το κλείσιμο των εισιτηρίων είναι καλύτερα να γίνεται διαδικτυακά  για να αποφεύγουμε τον συνωστισμό στα γκισέ του αεροδρομίου. Επίσης να προτιμάμε να έχουμε χειραποσκευή που θα βάλουμε στην καμπίνα του αεροσκάφους πάνω από τις θέσεις μας και να μη έχουμε βαλίτσα που θα τοποθετηθεί στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους. Και αυτό γιατί από την ώρα που θα την παραδώσουμε και μέχρι να την παραλάβουμε, κατά φωρτο-εκφόρτωσή της θα την έχουν πιάσει πολλά ζευγάρια χέρια. 

Όταν φτάσουμε στον χώρο των διακοπών

Καλό θα είναι να περιορίσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αντικείμενα κοινά είτε είναι παιχνίδια όπως μπάλες και ρακέτες ή μάσκες και αναπνευστήρες. Είναι προτιμότερο να έχουμε τα προσωπικά μας τόσο για μας τους ίδιους όσο και για τα παιδιά μας. Καλό είναι να διαπιστώνουμε, είτε στις παραλίες, είτε στα εστιατόρια, είστε στα beach-bars ότι τηρούνται οι οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ για την απόσταση μεταξύ των τραπεζιών ή των ομπρελών, οι οδηγίες για την αντισηψία που πρέπει να ακολουθεί το προσωπικό καθώς επίσης και η χρήση μάσκας.
Σε γενικές γραμμές περιορίζουμε τη επαφή μας με αντικείμενα κοινής χρήσης περιορίζοντας τον κίνδυνο της έμμεσης λοίμωξης, κρατάμε τις ελάχιστες αποστάσεις και λαμβάνουμε όλες εκείνες τις προφυλάξεις που είχαμε και στο τόπο της μόνιμης κατοικίας μας και δεν θεωρούμε ποτέ ότι στον τόπο των διακοπών μας δεν υπάρχει ο ιός.

Πριν φύγουμε να ενημερωθούμε αν ο προορισμός είναι ασφαλής

Επειδή η κατάσταση γύρω μας είναι δυναμική και σήμερα ένα μέρος μπορεί να θεωρείται ασφαλές, αλλά αύριο μπορεί να έχουν καταμετρηθεί αρκετά κρούσματα και να έχει εκδοθεί απαγόρευση επισκεψιμότητας, πριν φύγουμε για τον προορισμό μας καλό είναι να ενημερωθούμε από τις αρχές, ή από την αεροπορική εταιρεία, εάν έχει αλλάξει κάτι στον τόπο προορισμού, για να μην πάμε στο τόπο προορισμού μας και τελικά να αναγκαστούμε να μείνουμε σε ένα ξενοδοχείο περιορισμένοι σε καθεστώς καραντίνας.

Παναγιώτης Χαλβατσιώτης
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
& Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής Αθηνών