Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι γίνεται με την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Κέρκυρας;

Βασίλης Καββαδίας
04 Μαΐου 2020 / 17:24

Η βασική λογική του σχεδίου ήταν η ολιστική οικονομική ανάπτυξη του νησιού, η οποία θα βασίζεται στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η οποία όμως ως πυλώνες θα είχε τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό, αλλά και την τουριστική μας πολιτική.

Με αφορμή το Ενημερωτικό Δελτίο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών-Μάιος 2020 (δηλ. της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας), στο οποίο αναφέρεται η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση/Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΟΧΕ/ΒΑΑ) της Πόλης της Κέρκυρας, μου γεννήθηκαν ορισμένα ερωτηματικά και σκέψεις για την πορεία της υλοποίησής της.
Διαβάζοντας δε και την εισαγωγή του Δελτίου που κάνει μνεία του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2020/558 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης Απριλίου 2020, εκτός των ερωτηματικών και των σκέψεων προστέθηκε και ο φόβος.

Αυτό γιατί ο εν λόγω Κανονισμός αναφέρεται στα ειδικά μέτρα παροχής έκτακτης ευελιξίας στη χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την αντιμετώπιση της επιδημικής έκρηξης της COVID-19, εξειδικεύοντας αυτά (τα μέτρα) σ τη μεταφορά κονδυλίων από τα διάφορα προγράμματα των «Ταμείων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Πριν συνεχίσουμε, ας θυμηθούμε όμως με δυο λόγια τι είναι και τι προβλέπει η ΟΧΕ/ΒΑΑ Κέρκυρας. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής στην οποία χρημάτισα αρμόδιος αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και ως εκ τούτου επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού ΟΣΧΑ-ΟΧΕ, με την υπ. αρ. πρωτ. οικ. 700/1-6-2018 απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων εγκρίθηκε η Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυση ∆. Κέρκυρας ύψους 71.100.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 27.700.000 ευρώ θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ της ΠΙΝ, ενώ τα υπόλοιπα από άλλες χρηματοδοτικές πηγές.
Η βασική λογική του σχεδίου ήταν η ολιστική οικονομική ανάπτυξη του νησιού, η οποία θα βασίζεται στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η οποία όμως ως πυλώνες θα είχε τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό, αλλά και την τουριστική μας πολιτική, η οποία ήταν: 

η Ανάδειξη της Κέρκυρας σε διεθνώς αναγνωρίσιμο πολυθεματικό, πολυ-προϊοντικό, δημιουργικό και πολιτιστικό προορισμό (όπως αποτυπώθηκε και στην εγκριτική απόφαση της ΟΧΕ) με:
Διατήρηση του μεριδίου αγοράς στο προϊόν Ήλιος/Θάλασσα και
Σταδιακή μεταβολή του μοντέλου «Τουρισμός/ Αναψυχή» σε «Τουρισμός/Αναψυχή/Πολιτισμός Βιωματική Εμπειρία»

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση επελέγη, μέσω της ΟΧΕ, η ενίσχυση των υλικών και και άϋλων στοιχείων του Κερκυραϊκού πολιτισμού. Από το 2018 μέχρι σήμερα υπήρξαν τρεις προσκλήσεις από την ΕΥΔ της ΠΙΝ, έκτοτε όμως τίποτα.

Οι προσκλήσεις ήταν:
26/2018 «Aποκατάσταση Θεάτρου Φοίνικα στην Κέρκυρα» συνολικού κόστους 5.954.300,00 ευρώ
27/2/2018 «Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου Πινακοθήκης Άγγελου Γιαλλινά στην Κέρκυρα» συνολικού κόστους 5.069.210,28 ευρώ
18/12/2018«Ανάπτυξη Διεθνούς εμβέλειας "Φεστιβάλ Πόλης" Κέρκυρας (Γιορτές Πόλης) ή «Οδυσσέως Ξενία» συνολικού κόστους 1.125.600,00 ευρώ.
Εξ όσων γνωρίζω, οι δύο πρώτες προσκλήσεις ‘κινούνται’ ελαφρώς, ενώ η τρίτη τελεί εν ακινησία.

Για να αποδώσουμε όμως, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, για το ότι δεν έχει γίνει τίποτα δεν οφείλεται ούτε στην ΠΙΝ-ΕΥΔ, ούτε (καθ’ ολοκληρίαν, τουλάχιστον) στη Δημοτική Αρχή. Οφείλεται στην αδυναμία των υπηρεσιών (του Δήμου) να εκπονήσουν μελέτες, κυρίως από έλλειψη προσωπικού. Αυτό το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο σοβαρό μετά το “σπάσιμο” του Δήμου και τις μετακινήσεις αρκετών υπαλλήλων στους δύο νεοσύστατους Δήμους.

Θα σκεφθεί βέβαια κάποιος ότι, εν μέσω κορονοϊού, πως μου ήρθε και θυμήθηκα την ΟΧΕ.
Βασικά μου τη θύμησε το Ενημερωτικό Σημείωμα της ΕΥΔ/ΠΙΝ.
Αλλά το βασικότερο είναι ότι το σημείωμα αυτό, μέσω της αναφοράς του στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεταφορά πόρων, μου χτύπησε το καμπανάκι ότι τα δεσμευμένα ποσά για την ΟΧΕ της Κέρκυρας, αν δεν αξιοποιηθούν γρήγορα θα καταλήξουν σε άλλα συρτάρια.

Όμως, πέρα από τα παραπάνω, πιστεύω ότι ΤΩΡΑ είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να προβληματιστούμε, να σκεφτούμε και να ανασχεδιάσουμε πράγματα και πολιτικές. Κοντολογίς να σκεφτούμε για ένα restart της οικονομίας του νησιού.
Η παρέμβαση μου αυτή, θέλω να το τονίσω, δεν προκύπτει από καμιά αντιπολιτευτική διάθεση. Κάθε άλλο.

Από της 4/5/2020 σιγά-σιγά επιστρέφουμε στην κανονικότητα και η υγειονομική αγωνία εκλογικεύεται, ή τουλάχιστον εμπεδώνεται αναγκαστικά ως στοιχείο της νέας καθημερινότητας, ενώ ταυτόχρονα σε όλους υπάρχει η αισιοδοξία ότι η επιστήμη θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να εξαλείψει τον κίνδυνο.
Όμως, κακά τα ψέματα,ήδη έχει ξημερώσει μια κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από εκείνη των περασμένων χρόνων, συνεπώς είμαστε αναγκασμένοι να ξαναδούμε τις προτεραιότητες μας κάτω από άλλο πρίσμα.

Ενώ η υγειονομική κρίση, στον ένα ή τον άλλο βαθμό θα ξεπεραστεί, η οικονομική ήρθε και θα μείνει, κύριος οίδε μέχρι πότε.
Ιδιαίτερα στο νησί μας, που στηρίζεται στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

Εκτιμώ λοιπόν ότι, εφόσον δεν έχουν δρομολογηθεί ουσιαστικές δράσεις για την ΟΧΕ, καλό θα ήταν να επανεξετασθούν οι στόχοι της και να στοχεύσουν και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες - πέραν του τουρισμού- μέσα:
από την ενίσχυση οικονομικών κλάδων που δεν εμπίπτουν (άμεσα) σ’ αυτόν
από την κατάρτιση των εργαζομένων (νέων ή και γηραιότερων) σε νέες δραστηριότητες

Ήδη ο 1ος Άξονας της ΟΧΕ προβλέπει τέτοιες δράσεις (θερμοκοιτίδες κλπ), με το όχι ευκαταφρόνητο ποσόν των 4.300.000 ευρώ.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει, κατ΄αρχήν η Αστική Αρχή της ΟΧΕ (Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Επιμελητήριο Κέρκυρας κλπ), η ΠΙΝ και η ΕΥΔμε να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο ενεργοποίησης των δράσεων αυτών. 
Βεβαίως πάλι θα αναρωτηθούμε ποια Υπηρεσία θα τις υποστηρίξει . Η απάντηση κατά την άποψη μου είναι ότι, δεν είναι μόνον οι υπηρεσίες του Δήμου Μέσης Κέρκυρας που μπορούν να ασχοληθούν. Υπάρχουν οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενδεχομένως η ΑΝΙΟΝ κλπ.

Εκτός αυτών, έχοντας αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη ένταση αυτό το πρόβλημα κατά το σχεδιασμό της ΟΧΕ προβλέψαμε το σεβαστό ποσόν των 500.000 ευρώ για (εξωτερική) τεχνική βοήθεια, ενώ και η ΕΥΔ διαθέτει για τεχνική βοήθεια 120.000 ευρώ. Η Κέρκυρα βρίθει από νέους και αξιόλογους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να βοηθηθούν. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν, αφενός, τα προσόντα αυτών, αφετέρου τα χρήματα τα οποία ήδη έχουν προβλεφθεί και είναι διαθέσιμα γι’ αυτόν το σκοπό.
Και τέλος, όλοι εμείς που βοηθήσαμε να φθάσουμε ως εδώ, όπως έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη, είμαστε δίπλα στη Δημοτική Αρχή για να προσφέρουμε όση γνώση και εμπειρία διαθέτουμε.
 
* Ο Βασίλης Καββαδίας είναι ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, προγραμματισμου και εσπα επί δημαρχίας Κ. Νικολούζου. Το Σχέδιο της ολοκληρωμένης επένδυσης (ΟΧΕ) συντάχθηκε υπό τις οδηγίες του