Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινάει διαβούλευση για την επικαιροποίηση της ΟΧΕ του δήμου Κ. Κέρκυρας

ΟΧΕ
12 Μαΐου 2023 / 13:28

Μ. Υδραίου: Ο Δήμος Κ. Κέρκυρας είναι ο μοναδικός σε όλα τα Ιόνια Νησιά, στον οποίο προχωράει ο σχεδιασμός της ΟΧΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην επικαιροποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Πόλης Κέρκυρας, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου του ΠΕΠ Ιόνια Νησιά 2021-2027»προχωράει ο δήμος Κ. Κέρκυρας, ώστε να είναι εναρμονισμένη με τις πολιτικές και τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ, αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την αστική κινητικότητα (σχέδιο ΣΒΑΚ).
 
Για το σκοπό αυτό ο δήμος Κ. Κέρκυρας πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής ενημερωτική ημερίδα στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου παρουσία εκπροσώπων της Διαχειριστικής Αρχής, της ΕΦΑ, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΤΕΕ, των ξεναγών, του Ιονίου Πανεπιστημίου, της ΑΝΙΟΝ και του Συλλόγου Σαν Τζιάκομο, ενόψει της έναρξης της διαβούλευσης.

Πολιτιστική δημιουργική οικονομία

Η επικαιροποίηση του σχεδιασμού για την ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) που είναι επικεντρωμένη στον τομέα της πολιτιστικής δημιουργικής οικονομίας (η διασύνδεση δηλαδή  του πολιτιστικού αποθέματος και της ιδιαίτερης ταυτότητας με την επιχειρηματική αξιοποίηση) αφορά στη χρηματοδότηση έργων από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, υπό τις προϋποθέσεις ωστόσο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν την αισθητική της πόλης (πχ. αστικές αναπλάσεις) και την ανθεκτικότητα τόσο στον τομέα της κλιματικής αλλαγής όσο στην κοινωνική ανθεκτικότητα.

Τις προσεχείς ημέρες μάλιστα ο Δήμος Κ. Κέρκυρας και η Αστική Αρχή ΟΧΕ/ΒΑΑ Πόλης Κέρκυρας θα προβούν σε δημόσια πρόσκληση για τη συμμετοχή των φορέων στις τέσσερις θεματικές πλατφόρμες διαβούλευσης, με την πρώτη να αφορά την τοπική οικονομία (τουρισμός, επιχειρηματικότητα), τη δεύτερη τον πολιτισμό (πολιτιστικό κεφάλαιο, σύγχρονος πολιτισμός), την τρίτη την αστική αναζωογόνηση και τη βιώσιμη κινητικότητα, ενώ θα προστεθεί και μια ακόμη για την ανθεκτικότητα (κλιματική αλλαγή, κοινωνική ανθεκτικότητα). Η ολοκλήρωση του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου αναμένεται το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2024, ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί προς έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή για τη χρηματοδότηση των έργων.
 
Επί της ουσίας ο αρχικός σχεδιασμός της ΟΧΕ που συντάχθηκε το 2017 επί δημαρχίας Κ. Νικολούζου και περιλάμβανε μεταξύ άλλων την αποκατάσταση εμβληματικών κτιρίων (π.χ Φοίνικας, Γυαλινάς), την ανάπλαση του Άλσους Γαρίτσας- Ανεμόμυλου,  το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας, θα εμπλουτιστεί βάσει των προτάσεων που θα κατατεθούν από τους φορείς, με έμφαση πρωτίστως στον τομέα της αισθητικής της πόλης και της ανθεκτικότητας.   
 
Μοναδικός

Όπως τόνισε η Δήμαρχος Μ. Υδραίου, ο δήμος Κ. Κέρκυρας είναι ο μοναδικός σε όλα τα Ιόνια Νησιά στον οποίο προχωράει ο σχεδιασμός της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) με την απορρόφηση των πιστώσεων να ανέρχεται σε ποσοστό 60%. «Στόχος της ΟΧΕ είναι να αποτελέσει η Κέρκυρα ένα πολυθεματικό, πολυδημιουργικό, πολυπολιτισμικό προορισμό, όπως είναι, εντάσσοντας και στοιχεία, όπως είναι η δημιουργική πολιτιστική οικονομία, ο βιώσιμος τουρισμός, η διαχείριση των ροών του κυκλοφοριακού, ώστε να αναβαθμίσει τη ζωή των πολιτών», ανέφερε η κ. Υδραίου.

Η διαβούλευση, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ε. Πίτσα, θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης αλλά και ηλεκτρονικά, ενώ η εμπειρία που υπάρχει από την προηγούμενη φορά, θα λειτουργήσει καταλυτικά, ώστε να υπάρχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα εντός χρονοδιαγράμματος.


 
Που εστιάζει

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΟΧΕ αφορά τόσο την παλιά πόλη της Κέρκυρας όσο και τη ζώνη επιρροής. Για την υποβολή του Σχεδίου συγκροτήθηκε η Αστική Αρχή, επικεφαλής της οποίας είναι ο Δήμος και εταίροι οι φορείς: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Επιμελητήριο Κέρκυρας, ΔΟΠΑΠ, ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Δημοτική Πινακοθήκη και το ΤΕΕ (Τμήμα Κέρκυρας).

Η προτεινόμενη στρατηγική εστιάζει στην ανάπτυξη του αστικού/πολιτιστικού τουρισμού, με την αξιοποίηση κυρίως της ιδιαίτερης ταυτότητας, του μνημειακού πλούτου και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, της δημιουργικής και πολιτιστικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, στην ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων και περιόδων που συνθέτουν την ταυτότητα της πόλης («η πόλη αφηγείται την ιστορία της») -στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη με έμφαση σε στοιχεία όπως το αστικό περιβάλλον, η διαχείριση της κυκλοφορίας με την προώθηση της καινοτομίας και την αξιοποίηση της γνώσης και των νέων τεχνολογιών και στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας και της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ