Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Γενναίες αποφάσεις γιατί διαφορετικά σύντομα θα αναζητάμε -εκτός από μάσκες και αντισηπτικά- και είδη διατροφής»

Αυλωνίτης Αλέξανδρος
23 Απριλίου 2020 / 13:28

άρθρο του Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Βουλευτή Κέρκυρας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για τον αγροτικό τομέα

Ο αγροτικός τομέας έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς τομείς ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας.

Εξακολουθεί να έχει μια βαρύνουσα συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας, απασχολώντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού με διάφορους τρόπους.

Η πανδημία τον έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού σε όλη την υφήλιο. Μέσα σε αυτό το χάος που έχει δημιουργηθεί, ο ρόλος του αγρότη φαίνεται να είναι πιο σημαντικός από ποτέ.

Ας αναλογιστούμε τι θα συνέβαινε εάν για παράδειγμα δεν υπήρχε επάρκεια σε γάλα, ελαιόλαδο, φρούτα, ρύζι, ψάρια κλπ.

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτόν τον ιδιαίτερο τομέα; Ποιο είναι το αύριο αυτού του νευραλγικού τομέα και πώς μπορούμε να τον «αναστήσουμε» ώστε να συνεχίσει να παράγει κάτω και από αυτές τις συνθήκες για να μην πεινάσουμε; Ποια θα είναι η ψυχολογία και η αντίδραση του καταναλωτή κάτω από το αβάστακτο κόστος της έλλειψης πρώτων υλών και αγαθών;

Όλοι οι κλάδοι παραγωγής στη χώρα μας πλήττονται από την υγειονομική κρίση και τα λαμβανόμενα μέτρα. Η ελιά και το ελαιόλαδο, που είχαν ήδη προβλήματα χαμηλής τιμής, δέχονται το τελειωτικό χτύπημα από τη μείωση των εξαγωγών.

Η κτηνοτροφία πληρώνει μεγάλο τίμημα, τόσο στην αιγοπροβατοτροφία με τους περιορισμούς στον εορτασμό του Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα, όσο και στην χοιροτροφία, στη αγελαδοτροφία και την πτηνοτροφία, με τις απαγορεύσεις στη μαζική εστίαση και τον τουρισμό.

Η φυτική παραγωγή επίσης «χτυπιέται» πολύπλευρα. Τα οπωροκηπευτικά με τους δραματικούς περιορισμούς στις λαϊκές αγορές, δε βρίσκουν ικανοποιητική πρόσβαση προς τον καταναλωτή, με συνέπεια να μένουν αδιάθετες ποσότητες και με πολύ χαμηλές τιμές πώλησης για τον παραγωγό. Τόσο οι ιχθυοκαλλιέργειες όσο και η παράκτια αλιεία, έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα από τους περιορισμούς στις εξαγωγές και στην εστίαση.

Οι καλλιέργειες κρέμονται από μια κλωστή την ώρα που τα καλλιεργητικά κόστη και τα δάνεια τρέχουν ανεπηρέαστα από την πανδημία. Οι ΗΠΑ ρίχνουν στην αγορά τρισεκατομμύρια δολάρια, το ίδιο και η Γερμανία, καθώς κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα με σκοπό να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
Η Ρωσία με τα μέτρα για τις εξαγωγές σταριού, θέτει μια σειρά φραγμούς στις εξαγωγές της.

Δυστυχώς από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, φάνηκε ξεκάθαρα ότι και στον αγροτικό χώρο νομοθετεί κατά παραγγελία. Μέσα στην υγειονομική κρίση, που οι παραγωγοί πλήττονται από πολλές πλευρές, από την κυβερνητική πολιτική απουσιάζουν προτάσεις μέτρων γι’ αυτούς. Τα 150 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν, δεν αφορούν τους αγρότες αλλά, κατά την προσφιλή τακτική τους, στους ενδιάμεσους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση που δεν λαϊκίζει και  δεν ζητά εκλογές κάθε μέρα, όπως έκανε η ΝΔ όντας αντιπολίτευση, κατέθεσε μια ολοκληρωμένη σειρά προτάσεων κάτω από την κεντρική λογική #Μενουμε_Ορθιοι.

Μέσα στις προτάσεις μέτρων υπάρχει πλήρης πρόβλεψη για τους αγρότες που πλήττονται. Πρόκειται για μία δέσμη άμεσων μέτρων που κοστολογούνται σε 300 εκατομμύρια ευρώ συγκεκριμένων άμεσων ενισχύσεων για την εξασφάλιση της συνέχισης της παραγωγής και την επιβίωση του αγρότη. Πέρα από τα άμεσα, υπάρχουν και μέτρα που αφορούν όλους τους αυτοαπασχολούμενους, στα οποία εξυπακούεται για μας ότι εντάσσονται και οι αγρότες.

Σημαντικό είναι επίσης να έχουμε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Η χώρα θα πρέπει να χαράξει μια στρατηγική στον πρωτογενή τομέα παραγωγής λαμβάνοντας υπόψιν της όλα τα νέα δεδομένα στη «μετά-κορονοιο» εποχή. Το παλαιό μοντέλο παραγωγής έχει οδηγήσει σε πολλά αδιέξοδα και εγκατάλειψη της καλλιεργούμενης γης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία επεξεργασίας αυτών των νέων δεδομένων για την τελική διαμόρφωση μιας αξιόπιστης και εφαρμόσιμης Αγροτικής Πολιτικής που μαζί με την ΚΑΠ και τις νέες τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας, θα είναι αποτελεσματικά εργαλεία στα χέρια του αγρότη την επόμενη μέρα.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε χρειάζονται γενναίες αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρει η κυβέρνηση γιατί σε διαφορετική περίπτωση εκτός από μάσκες και αντισηπτικά, σύντομα θα αναζητάμε και είδη διατροφής.