Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κορωνοϊός, χρήσιμες συμβουλές καθημερινότητας

Νίκος Κατσαρός
02 Απριλίου 2020 / 12:52

Η νέα νόσος του αναπνευστικού συστήματος, ΚορονοϊόςCOVID-19 οφείλεται σε μόλυνση από ένα νέο τύπο Kορονοϊού, του SARS-CoV-2. Οι τρόποι μετάδοσης της νόσου COVID-19 σχετίζονται στενά με αυτόν άλλων γνωστών κορονοϊών.

Οι διαφορετικοί τύποι κορονοϊών συνήθως προκαλούν συμβατικά κρυολογήματα στους ανθρώπους, ο νέος Κορονοϊός όμως μεταδίδεται πιο γρήγορα και προσβάλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα καθώς επίσης περισσότερο τους άνδρες και λιγότερο τις γυναίκες. Τα κύρια όργανα στόχοι του Κορονοϊού στον άνθρωπο είναι τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος. Η πιο σημαντική μέθοδος μετάδοσης είναι η “μόλυνση με σταγονίδια”, με την οποία οι κορονοϊοίμεταφέρονται από ανθρώπους στον αέρα μέσω σταγονιδίων και στη συνέχεια εισπνέονται. Επίσης, παθογόνα που βρίσκονται στα χέρια μπορούν να εισέλθουν μέσω της μύτης, του στόματος ή των ματιών, και να οδηγήσουν σε μόλυνση.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες να έχουν δείξει ότι άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο τύπο Kορονοϊού με άλλο τρόπο, όπως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή μέσω επαφής με μολυσμένα ρούχα. Δεν υπάρχουν επίσης γνωστές αναφορές για άλλους κορονοϊούς σχετικά με λοιμώξεις που να οφείλονται σε τρόφιμα ή σε επαφή με υφασμάτινες επιφάνειες. 
Η μετάδοση μέσω λείων μολυσμένων επιφανειών, πλαστικό, μέταλλο, γιαλί, οπου ο Κορονοϊός παραμένει μέχρι τρείς ημέρες ή χαρτόνι οπου ο Κορονοϊός παραμένει μέχρι 24 ώρες, ή χάλκινα σκεύη οπου ο Κορονοϊός παραμένει μέχρι 3 ώρες, είναι παρόλα αυτά δυνατή, μέσω μολύνσεων με τα χέρια που στην συνέχεια ακούμπησαν το πρόσωπο. 
Mε τα έως τώρα δεδομένα ο Κορονοϊός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων, όμως πρέπει να τηρούνται οι γενικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων. Δεδομένου ότι ο Κορονοϊός είναι ευαίσθητος σε θερμοκρασίες πάνω από 63 βαθμούς Κελσίου, ο κίνδυνος μόλυνσης αποτρέπεται με το μαγείρεμα των τροφίμων.
Οι Κορονοϊός μπορεί γενικά να επιμολύνει τα μαχαιροπήρουνα ή τα πιάτα, όπως προφανώς και άλλες επιφάνειες, μέσω φταρνίσματος ή βήχα από προσβεβλημένο άτομο άμεσα πάνω τους, και μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις στέρεες επιφάνειες για το παραπάνω αναφερόμενο χρονικό διάστημα. Μία επιδερμική μόλυνση θα μπορούσε να είναι δυνατή εάν ο Κορονοϊός μεταδοθεί μέσω μαχαιροπήρουνων ή των πιάτων στα χέρια και από εκεί στο στόμα, την μύτη ή τα μάτια. Παρόλο που δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα καμία μόλυνση με τον Κορονοϊό μέσω αυτής της οδού μετάδοσης .εν τούτοις επειδή δεν γνωρίζουμε επακριβώς την συμπεριφορά του Κορονοϊού, γιαυτόλαμβάνωνται τα αυστηρά αυτά προληπτικά μέτρα, απολύμανσης.
Το γενετικό υλικό του Κορονοϊού, επικαλύπτεται από ένα στρώμα λίπους, έτσι είναι ευαίσθητος σε ουσίες που διαλύουν το λίπος, όπως οι αλκοόλες ή απορρυπαντικοί παράγοντες, που περιέχονται σε σαπούνια και απορρυπαντικά πιάτων κλπ. Οι ουσίες αυτές μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να καταστήσουν τον κορονοϊό ανενεργό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα πιάτα πλένονται και στεγνώνουν σε πλυντήριο πιάτων σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη.Όλα τα συνήθη μέτρα και οι κανόνες υγιεινής για την προστασία από τον Κορονοϊόστις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, βοηθούν κατά της μετάδοσης της COVID-19.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμμορφώνεστε απολύτως με τους γενικούς κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία των τροφίμων.
Ένας βασικός τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του Κορονοίού είναι να τηρηθεί απόσταση των 2 μέτρων μακριά από άλλους ανθρώπους. Γενικά ο κορονοιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή από τα χνώτα. Μια τέτοια «κοινωνική αποστασιοποίηση» αποτελεί την κύρια στρατηγική σε οποιαδήποτε κατάσταση εκτός του σπιτιού.Επίσης μπορείτε να: Πηγαίνετε για ψώνια όταν δεν υπάρχει πολλή κίνηση.Πάρτε αντισηπτικό μαζί σας. Χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε τα χέρια σας και το καλάθι πριν και μετά το κατάστημα.
Χρησιμοποιήστε μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Επίσης, χρησιμοποιήστε το δικό σας στυλό για να υπογράψετε τις αποδείξεις.
Μόλις γυρίσετε σπίτι πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας και τις επιφάνειες της κουζίνας που χρησιμοποιήσατε.
Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρόλο που ο ιός μπορεί να βρεθεί σε αυτά αν έχει επιμολυνθεί από άτομο που νοσεί. Επομένως, αυτό που προτείνεται να κάνετε είναι να τηρείτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινήςΕπίσης.
επειδή ο Κορονοϊός προέρχεται από μια οικογένεια ιών που απενεργοποιείται με το σαπούνι και χλιαρό νερό, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας με σαπούνι και νερό πρέπει να εξαλείφει τον Κορονοϊό αλλά και κάθε ζωντανό ιό. Όπως όμως έχει ήδη επισημανθεί, δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση της νόσου μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων και των λαχανικών.
Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι πιάτων σε πλαστικό, γυαλί και μέταλλο. Μετάδοση του ιού μέσω αυτής της οδού δεν έχει παρατηρηθεί. Αν αυτό δεν είναι πρακτικό, πλύνετε καλά τα χέρια σας αφού βγάλετε όλη τη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοκιβωτίων και των περιεκτών. Τέλος, πλύνετε τα χέρια σας, τον πάγκο και άλλες επιφάνειες που έχετε αγγίξει. Κάνετε αυτό αφού έχετε αποθηκεύσει κατάλληλα τα τρόφιμα.
Μπορείτε να «ενισχύσετε» το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω της διατροφής αν και κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν θα σας εμποδίσει να μολυνθείτε από τον Κορονοϊόή να αντιμετωπίσετε τον ιό εάν νοσείτε. Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής μόλυνσης.Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση.
Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής για να υποστηρίξουμε την ανοσοποιητική λειτουργία (περιλαμβάνουν χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D). Δεν συνιστάται κανένα τρόφιμο σε σχέση με το άλλο, αλλά ενθαρρύνεται η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων της Μεσογειακής Δίαιτας για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή.
Μέχρι τότε και δεδομένου ότι καθημερινά μαθαίνουμε ολο και περισσότερα για τον Κορονοϊό, μένουμε σπίτι και τηρούμε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.
* Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας & Βιοϊατρικής New York College, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ