Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θα βοηθήσει το καλοκαίρι στον έλεγχο του κορωνοϊού

Νίκος Κατσαρός
25 Μαρτίου 2020 / 11:38

Ένα μεγάλο ερώτημα για τον Κορονοϊό είναι εάν και κατά πόσον θα βοηθήσει το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τον θερμότερο καιρό - όπως γίνεται πχ με τη γρίπη. Η απάντηση είναι αισιόδοξη.

Πολλοί ειδικοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσον θα υλοποιηθεί αυτό το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο είναι και το αντικείμενο νέας έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, που προορίζεται να βοηθήσει στην κατανόηση της αντίδρασης του ιού καθώς αλλάζουν οι εποχές.
«Ο κορονοϊός εξαπλώνεται παρόμοια με τη γρίπη- υπο μορφήν μικρών σταγονιδίων στον αέρα, οπου οι ιοί χάνουν τη μολυσματικότητά τους επειδή τα μόρια χάνουν τη δομική τους συνοχή, όγω της θερμότητος και της ηλιακής ακτινοβολίας» σημειώνει ο Σαβίζ Σαφαριάν, καθηγητής ιατρικής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και συνεχίζει. «Τα φυσικά χαρακτηριστικά της εξέλιξης των σταγονιδίων σε διαφορετικές θερμοκρασίες και συνθήκες υγρασίας επηρεάζουν τη μολυσματικότητά τουΚορονοϊού».
Ο Σαφαριάν, μαζί με τον γιατρό ΜάικλΒερσίνιν, έχουν λάβει χρηματοδότηση από το NSF (National Science Foundation) των ΗΠΑ για να μελετήσουν το πώς το εξωτερικό περίβλημα του ιού μαζί με τις ακτίνες (τις εξοχές που βλέπουμε στις εικόνες του Κορονοϊού,που είναι πρωτεϊνες) αντιδρά στις μεταβολές θερμοκρασίας και την ακτινοβολία.Συνεπώς εάν οι ακτίνες (πρωτεϊνες)δεν προσδεθούν γερά και δεν διεισδύσουν οι Κορονοϊοίστα κύτταρα του ανθρώπου,ημόλυνση δεν θα μεταδίδεται. Σημειώνεται πως οι ιοί δεν μπορούν να «κάνουν κάτι» μόνοι τους, καθώς έχουν ένα απλό περίβλημα με γενετικές «οδηγίες» στο εσωτερικό τους: Όταν ένας Κορονοϊός εισέλθει στα κύτταρα ενός ανθρώπου, τα χρησιμοποιεί για να αναπαράγεται.
Παρά το γεγονός ότι στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία είναι καλοκαίρι και εκεί ο Κορονοϊός εξακολουθεί να μεταδίδεται,πιστεύεται ότι στο δικό μας καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες,την αυξημένη ηλιακή ακτινοβολίαστο ορατό καιστόυπεριώδες,την αυξημένη υγρασία,το γεγονός ότι θα έχει παραμείνει στις χώρες της Μεσογείου για περισσότερο απο είκοσι εβδομάδες ο Κορονοϊός.και επιπλέονμε τα φάρμακα που θα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τότε.έχουμε την βεβαιότητα ότι η ζωή θα έχει ομαλοποιηθεί.Αυτόσυμβαίνεi γενικά με τους ιούς και τους γνωστούς κορονοϊούς{SARSκαι MERS}.
Οι καθηγητές QasimBukhari και YusufJameel, από το MassachusettsInstituteofTechnology,USAανέλυσαν περιοχές του πλανήτη που είχαν προσβληθεί από τον Κορονοϊό και διαπίστωσαν ότι το 90% των μολύνσεων, συνέβαινε σε περιοχές όπου η θερμοκρασία ήταν μεταξύ 3 και 17 βαθμών Κελσίου και σχετικά υψηλή υγρασία μεταξύ 4και 9 gr ανά κυβικό μέτρο.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται προσομοιώσεις/ ψεύτικες εκδοχές του προστατευτικού εξωτερικού κελύφους του ιού. Χάρη στην αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού, οι ερευνητές μπορούν να φτιάχνουν συνθετικές εκδόσεις των κελυφών αυτών, χωρίς επιβλαβή γονιδιώματα μέσα- οπότε τα κελύφη είναι ασφαλή. Η όλη ιδέα- ο απώτερος στόχος- όπως εξηγεί ο Βερσινίν, είναι να διαπιστωθεί τι κάνει τον ιό να καταρρέει και να πεθαίνει. Ωστόσο, σε πρώτη φάση ελπίζεται να διαπιστωθεί πόσο καλά μεταδίδεται ο ιός υπό διαφορετικές συνθήκες- όπως πχ έξω στη ζέστη του καλοκαιριού ή μέσα σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό. Αυτό δεν αποτελεί εμβόλιο, ωστόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις για τη διάρκεια των μέτρων καραντίνας και κοινωνικής απομάκρυνσης.
(με πληροφορίες από Reuters, BBC, LiveScience)