Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Το αληθινά πράσινο νησί της Ελλάδας

Ξένια Τόμπρου
26 Φεβρουαρίου 2020 / 12:59

Η παρέμβαση της Ξένιας Τόμπρου του Let΄s do this Corfu στη συζήτηση του θέματος zero waste στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων

Είναι 11 Φεβρουαρίου 2050. Το 2050 είναι χρονιά ορόσημο. Εγώ είμαι τώρα 62 χρονών και τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2020 είναι τώρα 30 χρόνων και μεγάλωσαν σε μια καθημερινότητα που τότε δεν την φανταζόμασταν!

Πριν 30 χρόνια το Ίδρυμα Ellen mcarthur ανακοίνωσε ότι αν δεν κάναμε δραστικές αλλαγές, φέτος στις θάλασσες μας θα υπήρχαν περισσότερα πλαστικά από ψάρια. Ευτυχώς κάναμε αυτές τις αλλαγές, χάρη στην απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο κεντρικής Κέρκυρας πριν από 30 χρόνια. Πλέον η Κέρκυρα δε θάβει παρά ελάχιστα απορρίμματα, λιγότερα από 8.000 τόνους ετησίως! 

Πως το έκανε ο Δήμος αυτό; όλα τα οργανικά τα εκμεταλλεύεται. Με τα οργανικά να έχουν φύγει από την μέση, τα υλικά προς διαχείριση μειώθηκαν από 80.000 τόνους σε 45.000 τόνους. Έτσι απλά! Γιατί τόσα είναι τα οργανικά μας: 35.000 τόνοι ετησίως! Μέσα στην πόλη έχουν δημιουργηθεί πάνω από 50 σημεία συνοικιακής κομποστοποίησης. Εκεί πάνε οι κάτοικοι της πόλης τα λαχανικά, τα φρούτα και τα κλαδέματα. Η αναερόβια κομποστοποίηση του Δήμου αναλαμβάνει μεγαλύτερο εύρος από οργανικά και πάει σε μια από τις μικρές εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί για την παραγωγή βιοαερίου που ο δήμος χρησιμοποιεί για τα οχήματά του.

Στην ανακύκλωση ο Δήμος υιοθέτησε το σύστημα των άτυπων κέντρων ανακύκλωσης και το ενέταξε στο νόμιμο σύστημα διαχείρισης εμπλουτίζοντάς το με την αρωγή των εθελοντών. Η διαλογή στην πηγή στην Κέρκυρα πλέον γίνεται σε πολλαπλά ρεύματα και ο μπλε κάδος καταργήθηκε. Σε αρμονία με το zero waste σκεπτικό, εφαρμόστηκαν πρακτικές για την μείωση του συνόλου των ανακυκλώσιμων. Πριν 30 χρόνια το χαρτί ήταν το πιο μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Τα χαρτόκουτα τα χρησιμοποιούσαμε μόνο 1 φορά για μεταφορά των προϊόντων και μετά πήγαιναν για ανακύκλωση. Όντας το πιο ευπαθές υλικό, βρέθηκαν εναλλακτικές! Κερκυραίοι Σχεδιαστές βιομηχανικών προϊόντων δημιούργησαν νέα κουτιά από χαρτόνι αλλά και πλαστικό που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πάρα πολλές φορές. Με αυτήν την απλή λύση, το χαρτί που ήταν παλιά το 50% της ανακύκλωσης έχει μειωθεί κατά πολύ, μειώνοντας το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών από 45.000 τόνους σε 30.000 τόνους.

Σε κανένα μαγαζί δεν υπάρχει πια πλαστική σακούλα, ούτε πλαστικές επαναχρησιμοποιούμενες. Όλες οι σακούλες είναι είτε πάνινες που φτιάχνονται από υφάσματα προς ανακύκλωση σε μια τοπική κερκυραϊκή εταιρεία ή είναι χάρτινες που παράγονται από το ανακυκλώσιμο χαρτί του νησιού. Το μεγαλύτερο ίσως κατόρθωμα του δήμου μας ήταν η υποστήριξη των τοπικών κερκυραϊκών προϊόντων. Μαζί με την περιφέρεια και τους άλλους τρεις δήμους δημιούργησαν ένα πιστοποιητικό κερκυραϊκών προϊόντων, και ενίσχυσαν οικονομικά και με τεχνογνωσία τα άτομα που ήθελαν να μπούμε στον πρωτογενή αγροτικό και δευτερογενή μεταποιητικό τομέα. Εκατοντάδες Κερκυραίοι εργάζονται σε τομείς της κυκλικής οικονομίες και έχουν εργασία με καλές απολαβές για 9 με 12 μήνες το χρόνο. Τα περισσότερα από αυτά που περιγράφω πήραν λιγότερο από δύο τετραετίες να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν.

Ευτυχώς τις βασικές αρχές του zero waste τις είχαν ενστερνιστεί όλες οι πολιτικές παρατάξεις, και ο οδικός χάρτης που δημιουργήθηκε ακολουθήθηκε από δύο συνεχόμενες δημοτικές αρχές. Τα ονόματα των δημοτικών συμβούλων που ψήφισαν να γίνει το νησί zero waste πριν ακριβώς 30 χρόνια, τα θυμόμαστε όλοι και τους ευχαριστούμε! Χάρη σε εσάς, το νησί είναι πρότυπο σε όλο τον κόσμο! Το brand name της Κέρκυρας πλέον είναι: Κέρκυρα, το αληθινό πράσινο νησί της Ελλάδας. Μην σας πω και του κόσμου. Σας ευχαριστώ.