Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για τα μπάζα!

σκουπίδια
16 Αυγούστου 2018 / 09:46

Ο συνδυασμός προβληματικής λειτουργίας λόγω αρχικής κακοτεχνίας και εκτός προδιαγραφών διαχείρισης, διαπιστώνεται και στην εγκατάσταση της Λευκίμμης, δικαιώνοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων. Επαναλαμβάνεται έτσι η ιστορία του Τεμπλονιού, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται για μεθοδολογικό θέμα αλλά για καθαρά λειτουργικό είτε αυτό αναφέρεται στη φάση της κατασκευής είτε σε εκείνη της καθημερινής διαχείρισης.

Στην έκθεση της οικείας Επιτροπής ελέγχου, τούτων δοθέντων, αποδεικνύεται πόσο οριακή και ριψοκίνδυνη ήταν η  απόφαση για την έκτακτη και προσωρινή αδειοδότηση της εγκατάστασης στα Μεσοράχια, η εδραiωμένη στην  γραφειοκρατική πεποίθηση ότι εφόσον πρόκειται για την εγγύτερη εγκατάσταση στην κορεσμένη του Τεμπλονιού,  αυτό αρκεί. Δυόμισι χιλιάδες, από τα συνολικά εντεκάμισι χιλ., μπαλότα ξεκοιλιασμένα στα Μεσοράχια, που βεβαίως  και δεν καλύπτονται από χώμα, συνιστούν υγειονομική βόμβα για τους ανθρώπους της περιοχής. Τα όσα ψελλίζουν στα media ως  απάντηση οι άνθρωποι του ΣΥΔΙΣΑ δείχνει ότι δεν έχουν τον έλεγχο!
Η συνολική διαπίστωση των περί της Καθαριότητας πεπραγμένων οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι στην  Κέρκυρα απαιτείται η ριζοσπαστική αντιμετώπιση του ζητήματος, ο χρόνος κυοφορίας του αποτελέσματος της οποίας  θα καταλάβει τουλάχιστον και ολόκληρη την επόμενη θητεία των τοπικών Αρχών. Υπ' αυτό το πρίσμα, χρειάζονται  άμεσες ενέργειες κι ένα στρατηγικό σχέδιο, που καλόν θα ήταν να διεκδικούσε για την εφαρμογή του τη μεγαλύτερη  κοινωνική συναίνεση και ενεργό συμμετοχή.
Η ένταση στη διαλογή και συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων σ' ένα εκτεταμένο δίκτυο πράσινων σημείων στην πόλη και την κερκυραϊκή  ύπαιθρο, είναι η πρώτη προϋπόθεση για τη μεταφορά και των οργανικών υπολειμμάτων αυτής της διαλογής εκτός  Κερκύρας και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί έως την τεχνολογικά αναβαθμισμένη διαχείριση του ζητήματος εντός της κερκυραϊκής Επικράτειας.
Για να συμβούν αυτά επιβάλλεται να αναδιοργανωθούν εκ βάθρων τόσο η δημοτική Υπηρεσία Καθαριότητας όσο και  ο Σύνδεσμος, η ανεπάρκεια των οποίων όλα αυτά τα χρόνια και τώρα, είναι έκδηλη!
Δεδομένης της αντικειμενικά μακράς μεταβατικής περιόδου, χρήσιμη θα ήταν πολιτική πρωτοβουλία για την εκπόνηση  και την αποδοχή του σχεδίου από ευρύτερες δυνάμεις των σημερινών διοικητικών Αρχών. Μια τέτοια κίνηση θα  διεκόλυνε και τον δημιουργικό διάλογο με τις συλλογικότητες των πολιτών, οι σχέσεις με τις οποίες έχουν κυριολεκτικά  διαρραγεί και περιγράφονται ως εμπόλεμες.
Σε πρώτη φάση επείγει να επιτραπεί η εκτεταμένη χωματοκάλυψη των σκουπιδιών στην Λευκίμμη, ενέργεια που δεν  προβλέπεται στο πλαίσιο της προσωρινής αδειοδότησης, κάτω από την οποία λειτουργεί η εγκατάσταση. Αναλόγως  επιβάλλεται να απομακρυνθούν (σ.σ. προφανώς εκτός Κερκύρας) οι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που έχουν  συγκεντρωθεί στο αποκαλούμενο «4ο κύτταρο» στο Τεμπλόνι, όπου παραμένουν δίχως να καλύπτονται από χώμα,  χωρίς να συγκεντρώνονται και να βιολογούνται τα στραγγίδια (σ.σ. εφόσον δεν υπάρχει εκεί μεμβράνη και δίκτυα) ενώ ούτε  λόγος να γίνεται για το βιοαέριο.
Οι υφιστάμενες εργολαβίες όπως αποδεικνύεται δεν συμμορφώνονται προς τους Κανονισμούς, τις προδιαγραφές και  τους νόμους. Αυτή η κατάσταση πρέπει να κοπεί «μαχαίρι».
Η ελλειπτική αντίληψη της νομοθεσίας, οι «ανάπηρες» υπηρεσιακές εκθέσεις και τα πορίσματα χωρίς συνέχεια και  ιδιαίτατα η μυωπική, πολιτική αντιμετώπιση, είναι ο παρακμιακός καμβάς πάνω στον οποίον έχει κεντηθεί αυτή η  ανθυγιεινή αηδία. Δυστυχώς το φτωχό και σε πολλές περιπτώσεις «περί άλλων...» κίνημα, συχνά δεν εμφανίζεται ως  ελπιδοφόρα λύση του προβλήματος αλλά ως κομμάτι του!
Ο λόγος δεν γίνεται για Λευκιμμιώτες και Τεμπλονιώτες, που τους έπνιξαν ο βρωμόμυγες, αλλά για 'κείνους που  αποδεικνύεται πως ... έχουν τη μύγα και γι' αυτό ακριβώς μυγιάζονται!