Πέμπτη 03.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαχείριση απορριμμάτων, ο χρόνος μας τελείωσε!

Editorial
21 Σεπτεμβρίου 2017 / 09:42

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αποφυγής του πολιτικού κόστους στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η κατάσταση στο Τεμπλόνι ισοδυναμεί με κραυγή

«ο κόμπος έφτασε στο χτένι». Δεν θα υπάρξει άλλο καλοκαίρι διαχείρισης όπως - όπως των σκουπιδιών. Αυτό ήταν το τελευταίο! Όσο ολοκληρωμένη και νάναι η διαχείριση, είτε στο μεταβατικό είτε στο τελικό στάδιο, απαιτείται η ύπαρξη κυττάρου υγειονομικής ταφής. Στο Τεμπλόνι δεν υπάρχει τέτοιο. Υπάρχουν μόνον τρία βουνά σκουπιδιών, τα όρια των οποίων είναι πλέον δυσδιάκριτα. 

Οι παράγοντες του Δήμου εκτιθέμενοι στις βραδινές, τηλεοπτικές εκπομπές, δεν το λένε αυτό ξεκάθαρα. Αρχίζουν τις περικοκλάδες, διολισθαίνουν σε επιμέρους ζητήματα και δεν αναφέρονται στο μείζον και το αλγεινό. Δεν υπάρχει άλλος λάκκος στο νησί, εκτός εκείνου στη Λευκίμμη. Αλλά η λειτουργία του συναντάει την απόλυτη αντίρρηση κατοίκων, που εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο. Η περιφερειακή Διοίκηση είναι στο «ναι μεν αλλά», πιστεύοντας ότι έχει χρόνο για χάσιμο. Αλλά δεν έχει! 

Και πράγματι ο λάκκος στη Λευκίμμη είναι παράκεντρος και μικρός ενώ οι αντιρρήσεις συνιστούν εν τοις πράγμασι διοικητικό, πολιτικό πρόβλημα. Τόχουμε γράψει χίλιες φορές. Αναλάβετε την ευθύνη σας και συζητείστε δημοκρατικά και ενώπιος ενωπίω, τώρα που ο χρόνος τελειώνει, την πραγματική αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αντιμετωπίζοντας κατάφατσα το πολιτικό και τα τεχνικά, οικονομικά προβλήματα. Βάλτε κάτω μεγέθη, αξίες και χρόνους. Σταματείστε να φυγομαχείτε, παίζοντας με τις λέξεις και τις διαδικασίες διότι η πιθανότητα να ζήσουμε το επόμενο καλοκαίρι σκηνές Ζακύνθου δεν είναι κακό σενάριο αλλά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.
Σημείωση: Και σ' αυτήν την περίπτωση, όπως και σε τόσες άλλες τελευταία, δοκιμάζεται δίχως άλλο η λειτουργικότητα της 3ης ελληνικής Δημοκρατίας, η πολιτική ντομπροσύνη, η κοινωνική ευθύνη και η δημοκρατική συνείδηση ενός εκάστου.