Τρίτη 22.07.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξωφρενικές Αυξήσεις στα Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Παρέμβαση της ΚΟ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΜΠΙΑΓΚΗΣ
21 Ιουλίου 2025 / 12:43

Oι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παρουσιάζουν εντυπωσιακή άνοδο 43% την ίδια περίοδο μέχρι και τον Μάιο του 2025.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο προσκήνιο έρχεται ξανά το ζήτημα των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, μέσα από ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Γραμματέας της ΚΟ και Βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης, την ώρα που ο σωρευτικός πληθωρισμός από το 2019 έως το 2024 έχει φτάσει το 18,08%, εξανεμίζοντας τις μισθολογικές αυξήσεις και περιορίζοντας τις απολαβές εργαζομένων και συνταξιούχων, οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παρουσιάζουν εντυπωσιακή άνοδο 43% την ίδια περίοδο μέχρι και τον Μάιο του 2025.

Επιπλέον, ασκείται έντονη κριτική στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών, το οποίο – όπως αναφέρεται – παραμένει ανενεργό κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, χωρίς να αναρτά ή να δημοσιοποιεί τιμές δρομολογίων.

Αντίθετα με την κυβερνητική ρητορική περί μειώσεων, τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν αυξήσεις στα ακόλουθα δρομολόγια:

  • 25,44% στο Ραφήνα - Τήνος (για οχήματα)
  • 20,44% στο Τήνος - Μύκονος (για οχήματα)
  • 19,08% στο Πειραιάς – Σάμος (για επιβάτες)
  • 16,96% στο Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα (για επιβάτες)

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται και μια συγκριτική αναφορά στη Νορβηγία, όπου ένας εργαζόμενος χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα εργασίας για να ταξιδέψει με την οικογένειά του και αυτοκίνητο σε καμπίνα πλοίου για 271 ναυτικά μίλια, ενώ στην Ελλάδα απαιτείται σχεδόν ένας μήνας για μικρότερη διαδρομή 240 ναυτικών μιλίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μία τετραμελής οικογένεια με αυτοκίνητο χρειάζεται σχεδόν έναν ολόκληρο μισθό για να μετακινηθεί στα ελληνικά νησιά.

 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταλήγει με τέσσερα καίρια ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

  1. Πότε θα τεθεί σε λειτουργία ένα σύγχρονο Παρατηρητήριο Τιμών με εβδομαδιαία στοιχεία και δυνατότητα σύγκρισης τιμών για βασικά δρομολόγια διάρκειας τουλάχιστον δύο ωρών;
  1. Ποια μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων διψήφιων αυξήσεων;
  1. Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να επιτυγχάνει αποτελέσματα σε εύλογο και ταχύτερο χρονικό διάστημα;
  1. Για ποιο λόγο, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει παραπέμψει πέντε υποθέσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει υπάρξει πρόοδος μόνο σε μία, και γιατί δεν ζητούνται απαντήσεις για τις υπόλοιπες;

Το θέμα παραμένει ανοιχτό και εξαιρετικά κρίσιμο για τη νησιωτική πολιτική, τη διαφάνεια των τιμών και την προσβασιμότητα των πολιτών στα νησιά, ιδίως εν μέσω τουριστικής αιχμής.

ΑΝΝΑ ΛΑΖΑΪ

ΦΩΤΟ@ ΑΡΧΕΙΟ