Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την (αυτο)διοικητική κατάτμηση του νησιού

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
27 Απριλίου 2017 / 17:42

ΡΟΔΟΣ. Διαχωρίζει την θέση της η Νομαρχιακή Επιτροπή του Σύριζα Νότιας Δωδεκανήσου από τις προθέσεις (όπως έχουν εκφραστεί) του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη για επανεκτίμηση της κατάστασης στο νησί της Ρόδου και το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα κατάτμηση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του Σύριζα Νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Αποστολίδης το θέμα θα το φέρει και στην επικείμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του κόμματος το προσεχές Σάββατο στην Αθήνα. Παράλληλα, μίλησε για τις αλλαγές που σχεδιάζονται κατά το αναλογικότερον για τους αιρετούς και τις θητείες.
«Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Σύριζα Νότιας Δωδεκανήσου θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να προβεί σε απολογισμό δράσεων ενόψει της συνεδρίασης που θα γίνει στο τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος κεντρικά. Εκεί συμμετέχω κι εγώ ως μέλος και θα συζητηθούν οι επικείμενες αλλαγές, οι εξελίξεις και οι προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι, σχετικά με το σχέδιο ‘Καλλικράτης’. Όπως είναι ήδη γνωστό, θα συζητηθεί η απλή αναλογική στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, οι αλλαγές σε επίπεδο δημοτικής ενότητας και όχι τοπικής κοινότητας σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια. Αυτό κατά την άποψή μου, αλλάζει την διαδικασία και την εκπροσώπηση των δημοτών που θα γίνει πιο δημοκρατική όσον αφορά την ‘τοπική πολιτική της γειτονιάς’. Δηλαδή, ο πολίτης θα νιώθει πολύ πιο κοντά και άμεσα τη δυνατότητα να παράξει τοπική πολιτική και να συμμετέχει στα κοινά. Νομίζω πως είναι κρίσιμο ζήτημα και ειδικά για εμάς στο Δήμο Ρόδου όπου είχαμε ταλαιπωρηθεί αρκετά με την μετάβαση από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους στον Ενιαίο Δήμο. Όπως βλέπουμε, ουσιαστικά ακόμη και τώρα ο Δήμος Ρόδου δεν έχει βρει τον βηματισμό του. Ευθύνη σε αυτό έχει και ο νόμος που δεν ήταν σωστά σχεδιασμένος αλλά και οι αντίστοιχες προηγούμενες δημοτικές αρχές, που δεν μπόρεσαν να βρουν και τις κατάλληλες λύσεις» όπως είπε.
Ο κ. Αποστολίδης ανέφερε πως στην ολομέλεια του Σύριζα που θα γίνει το προσεχές Σάββατο στην Αθήνα, θα υπάρχει η δυνατότητα να συζητηθεί και το θέμα του ανώτατου ορίου στις θητείες των αιρετών –δημάρχων, περιφερειαρχών και λοιπών αιρετών θέσεων- το οποίο ήρθε στην δημοσιότητα:
«Αυτό το ζήτημα που ανοίγουμε, έρχεται κυριολεκτικά να ‘σπάσει αβγά’. Δεν μπορούμε να έχουμε επαγγελματίες της πολιτικής οι οποίοι απλά ανακυκλώνονται σε θέσεις επί σειράν ετών. Αυτό πρέπει να σταματήσει και να δοθεί η δυνατότητα στους δημότες να εμπλακούν ενεργά στα κοινά με γνώμονα το κοινό συμφέρον και να προσφέρουν».
 Το θέμα της κατάτμησης του νησιού
«Είναι γεγονός ότι οι Καλλικρατικοί Δήμοι, όπως σχεδιάστηκαν, δημιούργησαν πολλά προβλήματα το 2010 με την γεωγραφική κατανομή που έγινε. Ιδιαίτερα στην Ρόδο ήταν μια απότομη αλλαγή, από δέκα Δήμους σε έναν, ενιαίο. Όμως το γεγονός πως η λειτουργία δεν είναι αποτελεσματική δεν οφείλεται μόνον σε αυτό το σχέδιο. Προσωπικά, θεωρώ πως το σχήμα του ενός Δήμου έχει ακόμη μέλλον. Θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα. Και από την στιγμή που συζητούμε για ψηφοδέλτια όχι των 330 υποψηφίων αλλά των 70 και 80 υποψηφίων, νομίζω ότι αυτό από μόνο του αλλάζει το σκηνικό.
Συνεπώς, ο Δήμος Ρόδου δεν χρειάζεται αλλαγή σε χωροταξικό και γεωγραφικό επίπεδο. Χρειάζεται αλλαγή σε θεσμικό και λειτουργικό επίπεδο. Εμείς ως Νομαρχιακή Επιτροπή του Σύριζα Νότιας Δωδεκανήσου θα εισηγηθούμε στα κεντρικά ότι στον Δήμο Ρόδου, ΔΕΝ χρειάζονται αλλαγές».
 Τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σε ερώτηση σχετικά με τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Αποστολίδης είπε: «Είναι μια πρόκληση να διευθετηθούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εδώ και τόσα χρόνια, δεν έχει καμία αρχή να τα διευθετήσει. Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι η μεταρρύθμιση που θα γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτίστως να οριοθετήσει τις αρμοδιότητες –να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους πως για την κατασκευή ενός δρόμου δεν μπορεί να ευθύνεται και ο Δήμος και η Περιφέρεια- θα πρέπει να θεσμοθετηθούν οριοθετημένες και διακριτές αρμοδιότητες και σε δεύτερο χρόνο να κατανεμηθούν οι αναλογούμενοι πόροι. Θα πρέπει και η Περιφέρεια να κινείται με βάση τις δικές της αρμοδιότητες και ο Δήμος, αντίστοιχα. Δηλαδή, το να διαχειρίζεται η Περιφέρεια χρήματα για έργα που μπορεί και πρέπει να υλοποιεί ο Δήμος, αυτό πρέπει να αλλάξει». Πηγή:www.dimokratiki.gr