Ολοκληρωμένη μελέτη-πρόταση για τη Μεσαιωνική Πόλη, από την ΄Eνωση Aσκούμενων Δικηγόρων
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
24 Αυγούστου 2018
/ 11:30
Μία ολοκληρωμένη μελέτη-πρόταση παρέδωσε στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου η Ένωση Ασκούμενων Δικηγόρων και Νέων του Νησιού σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εύρυθμη λειτουργία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
ΡΟΔΟΣ. Στόχος είναι να ασκηθούν πιέσεις ώστε να εφαρμοστούν οι νόμοι, να αποκεντρωθούν αρμοδιότητες και να επικρατεί ευταξία σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αυτό της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
«Από την πρώτη στιγμή αναφέρθηκα στα προβλήματα της νομοθεσίας και στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της Παλιάς Πόλης. Αναφερόμουν στην νομοθεσία που διέπει π.χ. την έκδοση και τον έλεγχο των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων. Αναφερόμουν επίσης σε ένα μείζον πρόβλημα που δεν είναι ροδίτικο αλλά εθνικό και έχει να κάνει με την άγρα πελατών.
Στο πλαίσιο λοιπόν της συνεργασίας που έχουμε με την Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων στη Ρόδο, μας παραδόθηκε χθες η μελέτη που εκπονήθηκε. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας τα μελετούν η Διεύθυνσή μας και ο δήμαρχος για να δούμε πού και πώς μπορούμε να παρέμβουμε για να προλαβαίνουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αρχή και όχι όταν έχουν ήδη εξελιχτεί. Το πρόβλημα στη Μεσαιωνική Πόλη έχει να κάνει με τη Νομοθεσία και με το γεγονός ότι εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, Τέρης Χατζηιωάννου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μετά την εντατικοποίηση των ελέγχων από την αστυνομία, η εικόνα στη Μ. Πόλη έχει βελτιωθεί. Τόνισε δε ότι πρέπει να λειτουργεί εντός των τειχών αστυνομικό τμήμα.
Αναλυτικότερα ο κ. Χατζηιωάννου ανέφερε: «Μετά τους ελέγχους της Αστυνομίας, η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη. Απαιτείται όμως περαιτέρω θωράκιση και κυρίως χρειάζεται περισσότερη στελέχωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Διάβαζα ότι ο δήμαρχος Μυκόνου υπέβαλε μηνυτήριες αναφορές κατά της Αστυνομίας κατά υπουργών για την κατάσταση στο νησί…. Βλέπετε ότι η κείμενη νομοθεσία δημιουργεί τα ίδια προβλήματα παντού… Από τα στοιχεία πάντως που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε να πούμε ότι η εικόνα είναι καλύτερη, χρειάζεται όμως πολλή δουλειά και αρκετό συντονισμό. Δεν έχει όμως να κάνει μόνο με το δήμο. Η αστυνόμευση είναι θέμα της ελληνικής αστυνομίας. Εμείς επιμένουμε να δημιουργηθεί ένα αστυνομικό τμήμα στην Μεσαιωνική Πόλη, επιβάλλεται να γίνει αυτό. Έχουν αλλάξει οι εποχές και η Μ. Πόλη χρειάζεται προστασία. Από τη στιγμή που δεν μας δόθηκε η δυνατότητα μέσω του Κλεισθένη να ανασυστήσουμε τη δημοτική αστυνομία, θα επιμείνουμε στη λύση αυτή».
Η προγραμματική σύμβαση
Μέχρι τέλος Αυγούστου αναμένεται να παραδοθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη προκειμένου να υπογραφεί. «Δουλεύουμε πάνω στους άξονες της Προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη. Δεν υπήρχε απολύτως τίποτε από το παρελθόν πάνω στο οποίο μπορούμε να στηριχθούμε. Ελπίζουμε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε παραδώσει το περιεχόμενο στο Υπουργείο Πολιτισμού και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να υπογράψουμε μία προγραμματική ή τουλάχιστον τα βασικά της σκέλη», δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου. Πηγή:www.dimokratiki.gr