Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνεχίζεται το «σίριαλ» της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
26 Απριλίου 2017 / 13:24

ΣΠΑΡΤΗ. Σε αναβολή οδηγήθηκε τη Δευτέρα (24/4), η συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΦΟΔΣΑ), η οποία αφορούσε στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ.

Η υπογραφή της σύμβασης είχε προσδιοριστεί για το διάστημα μέχρι τέλος Απριλίου, όπως αποφασίσθηκε πρόσφατα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως η αναβολή της συζήτησης στο ΦΟΔΣΑ φαίνεται ότι ανατρέπει τα δεδομένα.
Η κρίσιμη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη εν μέσω αντιδράσεων, καθώς όπως γράφει το «Θάρρος», εκπρόσωποι από τις συλλογικότητες και τους φορείς της Πελοποννήσου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας την αντίθεσή τους «στην πανάκριβη ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά και τάχθηκαν υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισής τους, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την ανάκτηση.
Σύμφωνα με το arcadiaportal.gr, o πρόεδρος του σώματος Γιάννης Γρυπιώτης ενημέρωσε το σώμα για τις ενστάσεις των προστίμων που έχουν επιβληθεί για τα απορρίμματα στον ΦΟΔΣΑ σε μία διυπουργική επιτροπή. Ανέφερε ότι η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια θα ήταν ένα έγγραφο το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, προκειμένου να μην καταβληθούν τα υπέρογκα πρόστιμα.
Στη συνέχεια, η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ τέθηκε χθες προς ψηφοφορία, ωστόσο έπειτα από δίωρη συνεδρίαση, η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ. Σημειώνεται ότι οι  δήμαρχοι Τρίπολης, Κορίνθου, Άργους, Σπάρτης και Ερμιονίδας δήλωσαν την αντίθεσή τους στην προγραμματική σύμβαση.
 
Τι ορίζει η προγραμματική σύμβαση
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η διαμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια, η οποία ορίζεται ως φορέας υλοποίησης του έργου και το συλλογικό όργανο των δήμων (ΦΟΔΣΑ), που ορίζεται ως ο κύριος του έργου. Όπως προβλέπει, η Περιφέρεια θα έχει την ευθύνη κατά την περίοδο κατασκευής του έργου και ο ΦΟΔΣΑ θα αναλάβει μετά την ολοκλήρωσή της. Κατά τα δύο έτη της κατασκευής ο ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταβιβάζει στην Περιφέρεια τις εισφορές των δήμων για την ικανοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων με βάση τα όσα ορίζει η σύμβαση.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η προγραμματική σύμβαση ορίζει πως οι δήμοι θα αναλάβουν την εποπτεία του έργου (το οποίο θα διαχειρίζεται ο ιδιώτης επί 21 χρόνια) «μόνο εφόσον διαπιστωθεί με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι ο κύριος του έργου έχει πλήρη επιχειρησιακή επάρκεια και οργάνωση ώστε να μπορεί να ασκήσει τις αρμοδιότητές του και έχει καταβληθεί ολοσχερώς στον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου».
Όπως αναφέρεται, ακόμη, ο ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει «να μη συνάπτει συμβάσεις ή συμφωνίες με τρίτα πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών ανταγωνιστικών με τις υπηρεσίες του έργου». Επιπλέον, θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο στο πλαίσιο των εν γένει αρμοδιοτήτων του για να εξασφαλίσει ότι οι ΟΤΑ θα παραδίδουν το σύνολο των υπολειπόμενων σύμμεικτων αποβλήτων, τα οποία δεν εκτρέπονται από τη διαλογή στην πηγή, στις εγκαταστάσεις του έργου». Τέλος, ο ΦΟΔΣΑ «δηλώνει ότι είναι σε πλήρη γνώση του εγκεκριμένου σχεδίου της σύμβασης σύμπραξης και συμφωνεί πλήρως με το περιεχόμενό τους».