Το ρωσικό Προξενείο στην Κέρκυρα διοργανώνει, μετά τρία χρόνια, εκδηλώσεις για το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου

Η επανεμφάνιση/αναβίωση σχετίζεται με την αλλαγή της ατμόσφαιρας λόγω των πρωτοβουλιών στο ουκρανικό; Οι εδώ φίλιοι φορείς πάντως δείχνουν σαν έτοιμοι από καιρό...
ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αναβίωση των ρωσικών εκδηλώσεων (και) στην Κέρκυρα με αφορμή την επέτειο του τέλους του β' παγκοσμίου πολέμου και πάντως σύμφωνα με τη ρωσική, ημερολογιακή εκδοχή, προκαλεί σκέψεις για την ελάφρυνση του κλίματος απέναντι στη Μόσχα. Ατμόσφαιρα που βάρυνε με τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας πριν από ακριβώς τρία χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε οι σχέσεις κόπηκαν μαχαίρι, παρασύροντας τελετές και εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών. Κι έτσι κληρικοί και λαϊκοί παρέμειναν αυτά τα χρόνια κυριολεκτικά με «το όπλο παρά πόδα» (σ.σ. Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου).
Κι ενώ η προεδρία Τραμπ άλλαξε κάπως την σχετική ατζέντα, φαίνεται πως κάτι αλλάζει στην ατμόσφαιρα, επιτρέποντας κατ΄αρχάς την αναβίωση των εκδηλώσεων για το τέλος του πολέμου και μάλιστα με τη ρωσική* του ημερολογιακή εκδοχή, δηλ. στις 9 κι όχι στις 8 Μαΐου, που γιορτάζει η υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτός ο συμβολισμός είχε άλλο βάρος τότε και μετά ενώ τώρα επανερχόμενος ίσως αντικατοπτρίζει και την εμφάνιση των νέων ηθών στη διεθνή σκηνή.
Πάντως σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προξένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νίκου Κανούλα στα Ιόνια Νησιά, «Φέτος τιμούμε την 80ή επέτειο από τη Νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο — μια από τις σημαντικότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Στις 9 Μαΐου 1945, οι λαοί που πολέμησαν ενάντια στον φασισμό πανηγύρισαν την ελευθερία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Ο αγώνας των στρατιωτών στο μέτωπο, η αντοχή των πολιτών στα μετόπισθεν και η θυσία εκατομμυρίων ανθρώπων δεν ξεχνιούνται. Είναι χρέος μας να θυμόμαστε και να τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο. Η μνήμη της Νίκης ενώνει γενιές. Ας διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική αλήθεια και την ευγνωμοσύνη μας. Δόξα στους ήρωες! Χρόνια Πολλά για τη Νίκη. Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ιόνια Νησιά, Νίκος Κανούλας».
Η αφετηρία και το επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι ο ναός του Αη Γιάννη, στην Πλακάδα τ΄Αγιού, πλησίον του ελληνορωσικού Συνδέσμου, που στελεχώνεται και από κληρικούς κι όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα τηρούσε σιγήν ασυρμάτου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα: 17:30-18:30: Διανομή «κορδέλες του Αγίου Γεωργίου» - το πιο αναγνωρισμένο σύμβολο της νίκης κατά του φασισμού στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. 18:00-18:30: Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των στρατιωτών και των λαών που έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. 18:30-19:00: Έναρξη της πορείας το «Αθάνατο Τάγμα» (πορεία Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Προδρόμου – Νικηφόρου Θεοτόκη, Σπηλιά). 19:00-19:30: Επίσημη τελετή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Σπηλιά.
* Όταν υπογράφηκε η συνθηκολόγηση στις 8 Μαΐου 1945 στο Ραμπουαγιέ (Γαλλία), ήταν ήδη 9 Μαΐου 1945 στην Μόσχα. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Μόσχα γιορτάστηκε η Ημέρα της Ευρωπαϊκής Νίκης (V-E Day) την 9η Μαΐου 1945, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν η 8η Μαΐου.
ΦΩΤΟ@ ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΥΛΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.