Τετάρτη 30.04.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Στ. Γκίκας για την παραίτηση του δημάρχου

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
29 Απριλίου 2025 / 19:14

«Ο κ. Δήμαρχος πράγματι προσπαθεί και μπορεί να έχει δίκιο για καθυστερήσεις, αβελτηρίες, κλπ, αλλά ας αναζητήσει τους “υπαιτίους” και εντός των τειχών…».

ΑΘΗΝΑ. Με σχετική έκπληξη διάβασα την επιστολή «πρόθεσης παραίτησης» του Δημάρχου Ν. Κέρκυρας, Βασίλη Χειμαριώτη με πρόσχημα την έλλειψη νερού στην Ν. Κέρκυρα.

Δεν θα παρενέβαινα, αν στην Επιστολή του, δεν ανέφερε ότι: «Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και οι αργοί ρυθμοί της κεντρικής διοίκησης, δεν επιτρέπουν την άμεση επίλυση των προβλημάτων μας. Η απογοήτευση από το σύστημα που δεν κατανοεί την επείγουσα ανάγκη για δράση είναι κάτι που με έχει οδηγήσει σε αυτήν την απόφαση.».

Και σε άλλο σημείο:

«Ελπίζω η Ηγεσία της χώρας να συνειδητοποιήσει ότι οι περιφερειακοί Δήμοι όπως ο Δήμος Ν. Κέρκυρας, αξίζουν την προσοχή τους και όχι μόνο οι κεντρικοί, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τις τοπικές κοινωνίες.»

Παρότι είναι κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, αντί άλλης απάντησης, παραθέτω τρεις (3) αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης που εκδόθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, για χρηματοδοτήσεις έργων Ύδρευσης του Δήμου Ν. Κέρκυρας, που αποδεικνύει ότι η «κεντρική Διοίκηση» και η «Ηγεσία της χώρας» και κατανοεί την επείγουσα ανάγκη για δράση και έχει συνειδητοποιήσει ότι οι Περιφερειακοί Δήμοι αξίζουν προσοχής.

Ο κ. Δήμαρχος πράγματι προσπαθεί και μπορεί να έχει δίκιο για καθυστερήσεις, αβελτηρίες, κλπ, αλλά ας αναζητήσει τους “υπαιτίους” και εντός των τειχών…

Οι Αποφάσεις:

Απόφαση 1η. 24 Οκτωβρίου 2024:

Από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ), επιχορήγηση της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ, για την Νότια Κέρκυρα, με το ποσό των 350.000€ για την μίσθωση φορητής μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 1000κ.μ./ημέρα και παροχής πόσιμου επεξεργασμένου νερού για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες.

Απόφαση 2η. 10 Μαρτίου 2025:

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέγειας, για την «Χρηματοδότηση πράξεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας - Α’ Κύκλος», όπου για την Ν. Κέρκυρα αναφέρει: «για Ανόρυξη Γεωτρήσεων, σωληνώσεις, προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων αποσιδήρωσης, ανακαίνιση δεξαμενής, για την ύδρευση των περιοχών της Νότιας Κέρκυρας» εκτιμώμενου ύψους 850.000€.

Απόφαση 3η. 17 Απριλίου 2025:

Από την ΓΓΑΙΝΠ, επιχορήγηση της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Κ. με το ποσό των 181.000€ για την ανόρυξη γεωτρήσεων στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας.

Όλες οι αποφάσεις είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο.

Σε ότι με αφορά και με τη διπλή μου ιδιότητα, αυτή του Βουλευτού Κέρκυρας αλλά και του μέλους της Κυβέρνησης ως Υφυπουργός, από την πρώτη στιγμή έθεσα σε προτεραιότητα το θέμα της λειψυδρίας, θέτοντας και το μηχανισμό της ΓΓΑΙΝΠ στη διάθεση της Κερκυρας - όπως και όλων των νησιών - με ειδικές επιτόπιες επισκέψεις τεχνικών κλιμακίων για τη συνδρομή της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ και των Δήμων, προκειμένου να “θεραπεύσουν” χρονίζοντα θέματα λειτουργίας, αλλά και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Σε ό,τι αφορά στους άλλους Δήμους της Κέρκυρας, για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης, έχουν διασφαλιστεί το 2025, πόροι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ύψους 1.600.000€ για την Κ. Κέρκυρα, 400.000€ για την Β. Κέρκυρα, ενώ από την ΓΓΑΙΝΠ, 340.000€ για τα Διαπόντια Νησιά και 260.000€ για την Β. Κέρκυρα.

Το ζήτημα που υπάρχει με τη μη ύπαρξη διαχειριστικής επάρκειας των Δημοτικών Εταιρειών Ύδρευσης, ρυθμίζεται με το νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αναμένεται να κατατεθεί οσονούπω στη Βουλή.

Τέλος όπως έχουμε επανειλημμένα ανακοινώσει, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα προχωρήσει το έργο της αφαλάτωσης της Χρυσηίδας (δυνατότητας 15.000 κυβικών την ημέρα). Σύντομα άλλωστε θα υπάρξουν σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.