Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

Κοτζιάς
11 Απριλίου 2017 / 16:39

Από την ομιλία του υπΕξ, Ν. Κοτζιά σε εκδήλωση του Πράττω στο ΕΒΕΑ

... Υπάρχουν και αλλαγές στην περιοχή μας. Θα έλεγα ότι το πρώτο χαρακτηριστικό ήταν η σχετική αστάθεια των κυβερνήσεων στα βόρεια της χώρας μας, ιδιαίτερα η αστάθεια των πολιτικών συστημάτων στη βόρεια γειτονιά μας, τα Σκόπια και την Αλβανία. Η αστάθεια αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην περιοχή μας εξακολουθούν να κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή, δίπλα σε μια δημοκρατική πορεία, στοιχεία αρνητικών φαινομένων, όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα, ή οι παραβιάσεις των κανόνων της δημοκρατίας.
Έτσι, σε αντίθεση με την πλειοψηφία αρχικά της Επιτροπής που θεώρησε ότι ο δρόμος της Αλβανίας θα πρέπει να είναι ανοιχτός αρκεί να κάνει μεταρρύθμιση του δικαστικού της Σώματος, στο Συμβούλιο των Υπουργών πείσαμε και υλοποιήσαμε μια διαφορετική γραμμή. Ότι η Αλβανία πράγματι πρέπει να υλοποιήσει τη δημοκρατική της γραμμή, αλλά να υλοποιήσει και τέσσερα άλλα πράγματα:
Καταπολέμηση των ναρκωτικών που παράγουν ναρκοδολάρια και χρηματοδοτούν μια σειρά από μικρά Κόμματα,
Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος,
Προστασία των μειονοτικών ομάδων και πριν απ’ όλα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και
σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, την προστασία των περιουσιών τους.
Δεν μπορεί να κινείται και να προχωράει μια χώρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας ακόμη το οργανωμένο έγκλημα ως παράγοντα επιρροής της ίδιας της πολιτικής σκηνής.
Στην ΠΓΔΜ, όπου παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, χάρις στην εξαιρετική δουλειά των Ελλήνων διπλωματών, προωθήσαμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πυκνώσαμε τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ. Με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως ξέρετε υπάρχει συνεργασία από την Αστυνομία, συνοριακή συνεργασία, ανοίγουν ξανά αγωγοί για πετρέλαιο, φτιάχνονται για φυσικό αέριο, ξαναφτιάχνονται οι επαφές με παλιές σιδηροδρομικές γραμμές και ούτω καθ’ εξής. Υπάρχει το γνωστό πρόβλημα του ονόματος, πρόβλημα όχι γιατί έχουμε καυγά για τα βαφτίσια κάποιου, αλλά γιατί αυτό το όνομα συνδέεται με αλυτρωτισμούς και οι αλυτρωτισμοί σημαίνει αμφισβήτηση των συνόρων μιας περιοχής. Και δεν μπορεί στη σύγχρονη Ευρώπη να ενταχθεί κράτος ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας τέτοιους αλυτρωτισμούς.
Σε αυτή τη χώρα και σε άλλα κράτη των Βαλκανίων, το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, είναι αυτό που ονομάσαμε στην εξωτερική μας πολιτική «κουλτούρα συμβιβασμών και συναίνεσης». Δηλαδή αυτές οι χώρες συχνά δεν ακολουθούν κουλτούρα συνεννόησης και συναίνεσης με τους γείτονές τους, με αποτέλεσμα κακομαθημένα να ακολουθούν και στο εσωτερικό τους μια πολιτική χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς συναινέσεις.
Αυτός που δεν θέλει να συζητήσει με την Ελλάδα μια ουσιαστική λύση του ονοματολογικού, αυτός είναι επίσης που απορρίπτει να δώσει στην πλειοψηφία της Βουλής των Σκοπίων τη δυνατότητα να καθορίσει την Κυβέρνηση που θέλει.