Aπό τον "πανηγυρικό" στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο του Δ. Τζάκη
ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας η προγραμματισμένη ομιλία του λέκτορα του Τμήματος Ιστορίας Διονύση Τζάκη.
Θέμα της «Η Ελληνική Επανάσταση ως έκφραση της ευρωπαϊκής νεοτερικότητας».
Η παιδεία οδηγεί στην ελευθερία
Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Βασίλειος Χρυσικόπουλος, αναφέρθηκε στο ρόλο του δημοσίου πανεπιστημίου και της παιδείας γενικότερα σε περιόδους κρίσης, όπως η παρούσα κατάσταση, και επεσήμανε ότι παρά την τάση γενικότερης απαξίωσης η παιδεία είναι η μόνη αξία που οδηγεί στην ελευθερία.
Η συμμετοχή στο στράτευμα είναι απόδειξη νεοτερικότητας
Ο Δ. Τζάκης στη μισάωρη ομιλία του ανέπτυξε τη θέση ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι έκφραση της ευρωπαϊκής νεοτερικότητας, δηλαδή της διαδικασίας μετασχηματισμού, φθοράς και εκσυγχρονισμού του 'παλιού' κόσμου της παράδοσης που συντελέστηκε με τις μεγάλης κλίμακας πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και επαναστατικές ανακατατάξεις από τον ύστερο 18ο αιώνα και εξής. Απέναντι στη θέση σύγχρονων ιστορικών, όπως ο Θάνος Βερέμης, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Τζων Πετρόπουλος, που θεωρούν ότι οι νεοτερικές ιδέες, όπως και οι φορείς τους, ηττήθηκαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης από τις παραδοσιακές δυνάμεις, την πλειοψηφία του πληθυσμού δηλαδή, που διαιώνισαν χαρακτηριστικά όπως η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός και στην νέα κατάσταση. Ο Δ. Τζάκης παρουσίασε μια αντίθετη άποψη και επεσήμανε ότι ο δεκαετής πόλεμος επιτάχυνε τις διαδικασίες ρήξης με το παρελθόν. Αυτές αποτυπώνονται, εκτός των άλλων, στη στρατολόγηση, συγκρότηση του στρατού και της πολεμικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε μετά τις ήττες των πρώτων μηνών. Μετά τον Μάιο του 1821 η ανάδειξη αρχιστράτηγων όπως ο Θ. Κολοκοτρώνης, η συμμετοχή ετεροχθόνων και τοπικού πληθυσμού σε στρατό που, αν και δεν ήταν τακτικός, είχε τη μορφή πολιτοφυλακής και υπαγόταν σε κεντρικούς σχεδιασμούς, δηλαδή ως είδος μοντέρνου ανταρτοπόλεμου περισσότερο παρά ως κλεφτοπόλεμου, θα οδηγήσουν σε μια σειρά νικών, όπως στα Δολιανά και στο Βαλτέτσι.