Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Είναι καλό ή κακό να βρεθεί πετρέλαιο εδώ;

ιόνιο
10 Απριλίου 2017 / 19:56

ΚΕΡΚΥΡΑ. Tα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για τη γεωλογική σύσταση των θαλασσίων οικοπέδων Πύρρος και Αχιλλέας, δυτικά της Κέρκυρας, προκαλούν την προσδοκία ότι η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από τα κοιτάσματα αυτά είναι δυνατόν να συμβάλουν στην συμπερίληψη της Ελλάδας στον οικείο, παγκόσμιο χάρτη.

Κάτι που δεν έγινε με τον Πρίνο και δεν αναμένεται να συμβεί με τον Πατραϊκό ή το Κατάκολο. Εάν αυτή η προσδοκία των ειδικών που ήλθαν στην Κέρκυρα προσκαλεσμένοι από την Περιφέρεια, ευοδωθεί, τότε θ' αλλάξει η μοίρα της Κέρκυρας. Τέτοια και τόσα είναι τα μεγέθη. Αν αυτό είναι καλό ή κακό, μέχρι ώρας διερευνάται και πάντως όχι με ιδιαίτερο ζήλο. Έτσι και η αίθουσα στο Εργατικό Κέντρο,  όπου έγινε η παρουσίαση και η συζήτηση με αφορμή την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενόψει περιφερειακού, συγκέντρωσε μόνον παράγοντες της τοπικής Διοίκησης και μερικούς πολίτες μετρημένους στα δάχτυλα. Ενώ δεν έχει, επισήμως τουλάχιστον, ανακοινωθεί ποια η θέση των δημοτικών συμβουλίων των Ιονίων, που τυπικά προηγείται ως υποχρέωση της συνεδρίασης του περιφερειακού, Μ. Τρίτη. Κι αυτή ακόμα θα γίνει με τηλεδιάσκεψη εφόσον συγκαλείται στην εκπνοή του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος κι αφού έχει υπογραφεί η παραχώρηση του επίδικου, θαλάσσιου οικόπεδου 2 στην Κοινοπραξία της Total, της Edison και των Ελληνικών Πετρελαίων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ακόμα νωρίς υποστηρίζει ο εκ των εισηγητών στην εκδήλωση της Μ. Δευτέρας, Κερκυραίος καθηγητής της μηχανικής των υδρογονανθράκων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Ν. Βαρότσης, ο οποίος συνέβαλε ως τεχνικός σύμβουλος της ΠΙΝ επί Σπύρου στη βελτίωση των αντιστοίχων μελετών για τις έρευνες στον Πατραϊκό και το Κατάκολο (2012). Κι όπως άφησε να εννοηθεί με επιμονή παράγοντας της πλειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο, θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις γενικής διαβούλευσης ώστε να διατυπωθούν και αντίθετες απόψεις για την ανάπτυξη της δραστηριότητας.
Μέχρι ώρας πάντως, η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο των επαϊόντων. Το ερώτημα είναι αν θα έχει νόημα η εκδήλωση ενδιαφέροντος του αποκαλούμενου και λαϊκού παράγοντα όταν αυτή θα συμβεί...