Κυριακή 19.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θεμέλια για την προστασία και ανάδειξη της παλιάς πόλης - μνημείου UNESCO

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
11 Δεκεμβρίου 2024 / 13:20

Η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τον σχεδιασμό της, στην  κατεύθυνση της προστασίας του κηρυγμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με παράλληλη αναβάθμιση της εικόνας του αλλά και της ποιότητας ζωής.

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Χρονίζοντα ζητήματα για την παλιά πόλη της Κέρκυρας, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Διαχείρισης Παλιάς Πόλης, μνημείου UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Αίθουσα της Πινακοθήκης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, το διήμερο 9 και 10 Δεκεμβρίου 2024.

Η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τον σχεδιασμό της, στην  κατεύθυνση της προστασίας του κηρυγμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με παράλληλη αναβάθμιση της εικόνας του αλλά και της ποιότητας ζωής.

Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες ανέπτυξαν εισηγήσεις για τρία καίρια ζητήματα. Ειδικότερα:

- Ο Αντιδήμαρχος Παλιάς Πόλης και Εμπορίου Κώστας Βουσολίνος αναφέρθηκε στο σχέδιο επικαιροποίησης του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας, ο οποίος περιέχει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες ρυθμίσεις για όλη τη γκάμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων (τραπεζοκαθίσματα, έκθεση εμπορευμάτων κ.α). 

Το σχέδιο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, και στη συνέχεια προς έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Την τελική έγκριση της Κανονιστικής Απόφασης θα κληθεί να δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

- Ο Αντιδήμαρχος Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Θωμάς Βλάσσης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Σοφία Κοτσιμπού εισηγήθηκαν την υπό εκπόνηση Ειδική Πολεοδομική Μελέτη Παλιάς Πόλης, στην οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι ζώνες χρήσεις γης και οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι. Οι ενέργειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της μελέτης ξεκίνησαν το 2017 και η ένταξη στο ΠΔΕ υπεγράφη το 2022 από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Μέσω προγραμματικής σύμβασης, ο Δήμος προχώρησε το 2023 στην δημοπράτηση της και το 2024 υπεγράφη από τον Δήμαρχο η σύμβαση με τον ανάδοχο. Η ολοκλήρωσή της αναμένεται στις αρχές του 2026.

- Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Καρδόνας, ο Διευθυντής Τ.Υ. Σπύρος Κορωνάκης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Βιώσιμης Κινητικότητας Εμμανουέλα Παπαδοπούλου ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), με στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης και την αναβάθμιση της φυσιογνωμίας της παλιάς πόλης. Τα μέτρα αυτά, περιλαμβάνουν περιορισμό της εισόδου των τουριστικών λεωφορείων, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα συμφόρησης της κυκλοφορίας και αποτρέπουν την πρόσβαση προς αυτό. Δόθηκε έμφαση στην εξασφάλιση χώρων στάθμευσης μονίμων κατοίκων, την πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης και πεζών και την αναγκαιότητα  περιφερειακών χώρων στάθμευσης. Προς τούτο η Δημοτική Αρχή ζήτησε μετ’ επιτάσεως τη συνεργασία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για τους χώρους αρμοδιότητάς του, ώστε να αποσυμφορηθεί το ιστορικό κέντρο.

Εκτενής συζήτηση με τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, έγινε επίσης για τις εργασίες επισκευής κτηρίων με οικοδομικές άδειες μικρής κλίμακας και τις διαδικασίες εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και για την ανάγκη επιμόρφωσης των επαγγελματιών σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των κατασκευών και των επεμβάσεων στα κτήρια του ιστορικού κέντρου.

Μετά από ουσιαστικό διάλογο, σημειώθηκαν εξαιρετικά χρήσιμες παρατηρήσεις και προτάσεις από τα μέλη της Επιτροπής και μπήκαν τα θεμέλια για μια τακτική και στενή συνεργασία του Δήμου με τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Η Επιτροπή Παρακολούθησης θα συνεδριάσει ξανά, κατά τα προβλεπόμενα, τον ερχόμενο Απρίλιο, πριν το Πάσχα, οπότε και θα γίνει η αποτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων. 

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε επίσης συντονισμός για την οικονομική συμμετοχή των μελών σε ειδικό προς τούτο τραπεζικό λογαριασμό, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο Συνεργασίας. Το κεφάλαιο του Φορέα Διαχείρισης, θα αξιοποιηθεί σε παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, που θα αναδείξει το μνημείο UNESCO, θα το διατηρήσει κατοικημένο και ζωντανό και τελικά θα αναβαθμίσει την παλιά πόλη.

ΦΩΤΟ@ ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ