Πέμπτη 19.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τουρκική "απόβαση" στην Αλβανία (photos)

NATO
07 Nov 2024 / 10:44
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Οι ασκήσεις "Neptune Strike" εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο βελτίωσης της ετοιμότητας και των δομών διοίκησης & ελέγχου των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με την επωνυμία "Project Neptune", που ξεκίνησε το 2020.

Ένα Τάγμα Πεζοναυτών του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ασκήθηκε σε πολλαπλά σενάρια αμφίβιων επιχειρήσεων για κατάληψη εχθρικής ακτής, πραγματοποιώντας εκπαιδευτικές αποβάσεις στις ακτές της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της νήσου Σάσωνος.

Οι εκπαιδευτικές αυτές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 24-31 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της μεγάλης κλίμακας ασκήσεως του ΝΑΤΟ με την επωνυμία "Neptune Strike-24.2", σενάρια της οποίας εκτυλίχθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, με τη συμμετοχή συνολικά 15.000 στρατιωτών, πάνω από 20 πολεμικών πλοίων και δεκάδων αεροσκαφών, από 22 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Στο σκέλος που έλαβε χώρα στην Αδριατική, στο Ιόνιο Πέλαγος και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου συμμετείχαν δυνάμεις και μέσα από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα (με τη φρεγάτα "Αιγαίον" και μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας), την Ισπανία, την Αλβανία και την Τουρκία. Αποκορύφωμά του ήταν η προαναφερθείσα αποβατική άσκηση στην Αλβανία, με το τουρκικό ελικοπτεροφόρο "Anadolu" (που ναυπηγήθηκε στην Τουρκία βασισμένο σε ισπανικά σχέδια) επικεφαλής σε ρόλο ναυαρχίδας της αμφίβιας δύναμης, συνοδευόμενο από την επίσης εγχώριας ναυπήγησης κορβέτα "Burgazada" κλάσης ADA και τη φρεγάτα "Gelibolu" κλάσης Ο.Η. Perry.

Από το "Anadolu" εκκίνησαν οι Τούρκοι Πεζοναύτες, αποβιβαζόμενοι στην ακτή μέσω αποβατικών ακάτων, ταχύπλοων φουσκωτών λέμβων, μεταφορικών ελικοπτέρων AS-532 Cougar (συνοδευόμενων από επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra και ανθυποβρυχιακά S-70B28 Seahawk), αλλά και των νέων αμφίβιων ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων ZAHA τουρκικής κατασκευής. Προηγουμένως Τούρκοι βατραχάνθρωποι μαζί με Αλβανούς συναδέλφους τους είχαν πραγματοποιήσει αναγνώριση, χαρτογράφηση και σηματοδοσία των ακτών αποβίβασης.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη παρουσία του τουρκικού ελικοπτεροφόρου "Anadolu" στα νερά του Ιονίου και της Αδριατικής, καθώς είχε προηγηθεί η συμμετοχή του και στο προηγούμενο σκέλος της άσκησης "Neptune Strike-24.1" που είχε διεξαχθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Οι ασκήσεις "Neptune Strike" εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο βελτίωσης της ετοιμότητας και των δομών διοίκησης & ελέγχου των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με την επωνυμία "Project Neptune", που ξεκίνησε το 2020.

ΦΩΤΟ@ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».