Κυριακή 27.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημ. Μπιάγκης - Όχι στην αύξηση των τελών καθαριότητας

ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
22 Οκτωβρίου 2024 / 14:16

Με τέτοιες εισπρακτικές λογικές δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά η Κέρκυρα. Χρειάζονται ριζοσπαστικές προτάσεις, με όραμα με προοπτική

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αντίρρησή του για την αύξηση τελών καθαριότητας επισημαίνει ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Δημ. Μπιάγκης. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Μέσα σε 50 σελίδες η δημοτική αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων έθεσε σε διαβούλευση την εισήγησή της για την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών Καθαριότητας & Ηλεκτροφωτισμού.

Είναι φανερό, πως σε αυτές τις 50 σελίδες απουσιάζει παντελώς το όραμα, το σχέδιο και η προοπτική για την υπηρεσία. Με υπολογιστικά τεχνάσματα η δημοτική αρχή επιχειρεί να αναπροσαρμόσει τα έσοδα της Υπηρεσίας Καθαριότητας μόνο και μόνο για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, θέτοντας υπόψιν των δημοτών παρατηρήσεις όπως τη στασιμότητα των συντελεστών, την αύξηση των εξόδων της υπηρεσίας και τα έξοδα μεταφοράς στην Ηπειρωτική Ελλάδα που επιτάσσουν τη σωρευτική ανάγκη για αύξησή τους.

Ούτε μια παράγραφος, ούτε μια γραμμή για το σχέδιο και το όραμα που ευαγγελίζεται η δημοτική αρχή για την επόμενη μέρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την πορεία της ανακύκλωσης, τη μετάβαση στην εποχή του «Πληρώνω όσο πετάω» “pay-as-you-throw” (PAYT) που ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε δήμους της χώρας και λειτουργεί με εξαιρετικές αποδόσεις σε όλη την Ευρώπη, της ανταποδοτικής ανακύκλωσης που θα μειώσει το κόστος διαχείρισης. Ούτε μια κουβέντα για την επένδυση στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας που παραμένουν σε τραγική κατάσταση ενέχοντας πολλαπλούς κινδύνους για το προσωπικό του δήμου.

Με τέτοιες εισπρακτικές λογικές δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά η Κέρκυρα. Χρειάζονται ριζοσπαστικές προτάσεις, με όραμα με προοπτική».