Η ρύπανση των ελαιοτριβείων στο επίκεντρο
Θέματα που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων των ελαιοτριβείων και την αγροτική ανάπτυξη παρουσιάστηκαν την Τρίτη το βράδυ στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Βιοτεχνίας της ΠΙΝ στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.
ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Τσούκας, που είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης, μαζί με στελέχη της ΠΙΝ και της Διαχειριστικής Αρχής, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ελαιοτριβείς και εκπροσώπους συνεταιρισμών για τα νέα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, τις διαδικασίες και κανονισμούς που διέπουν τη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων καθώς και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται από τις μονάδες μεταποίησης ελαιοκάρπου. Συζητήθηκαν οι αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν ώστε να υπάρξει προσαρμογή στο νέο νομικό πλαίσιο ενώ από πλευράς ΠΙΝ υπήρξε επιμονή στην αναγκαιότητα διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος, ως μοχλού ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων Σωκράτης Κρητικός ζήτησε εκ μέρους των ελαιοτριβέων πίστωση χρόνου, αποδεχόμενος ότι η κίνηση της ΠΙΝ είναι στην κατεύθυνση της συνεργασίας και αρωγής των ελαιοτριβέων, ενώ δεσμεύτηκε ότι την φετινή περίοδο όλοι οι ελαιοτριβείς και συνεταιρισμοί θα τηρήσουν τη νομοθεσία, αποφεύγοντας την ρύπανση του περιβάλλοντος, όπως συνέβαινε –σε κάποιες περιπτώσεις- μέχρι σήμερα.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, με τα στελέχη της ΠΙΝ να ζητούν την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών αλλά και την βοήθεια στους ελαιοτριβείς για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους και τους ελαιοτριβείς να δεσμεύονται για στενότερη συνεργασία με την ΠΙΝ από τούδε και στο εξής.
Τα συμπεράσματα από την συγκεκριμένη συνάντηση διατυπώθηκαν στα εξής σημεία:
1. Οι ελαιοτριβείς πρέπει να τηρήσουν στο επόμενο διάστημα τις κείμενες διατάξεις που ορίζει ο νόμος.
2. Από πλευράς Αντιπεριφέρειας Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Βιοτεχνίας της ΠΙΝ υπήρξε η δέσμευση για συνομιλία με το αντίστοιχο Υπουργείο ούτως ώστε να εκδοθεί καινούργια εγκύκλιος που να καθορίζει για τις νησιωτικές περιοχές διαφορετικά όρια όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις λατομικές περιοχές.
3. Σε σύντομο χρονικό διάστημα περίπου είκοσι ημερών θα υπάρξει μία καταληκτική συνάντηση όπου μαζί με τους ελαιοτριβείς σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος της υπηρεσίας, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο κλπ θα παρουσιαστούν οι εναλλακτικές προτάσεις παραγωγικής αξιοποίησης της μούργας, την οποία πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε στο νησί μας.
4. Τέλος θα γίνει συγκεκριμένη προσπάθεια μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα να δοθεί προτεραιότητα στη συγχώνευση ελαιοτριβείων (διατηρώντας τον συνολικό όγκο επεξεργασίας), θεωρώντας ότι ένας αριθμός μικρότερος των 70 περίπου ελαιουργείων που υπάρχουν στο νησί μας θα παρέμβει πιο ουσιαστικά και στη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μούργας.
Με αυτό το πλαίσιο έκλεισε η συνάντηση και ανανεώθηκε το ραντεβού για την επόμενη φορά, στη λογική που θα είναι αποφασιστική και σύντομη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Ν. Πανδή, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπ. Γαλιατσάτος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Κουλούρης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΙΝ Π. Ζησιμάτος, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών και οι ελαιοτριβείς της Κέρκυρας.