Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέλος στην ανεξέλεγκτη ρίψη της μούργας

Ελαιοτριβεία
09 Ιανουαρίου 2017 / 16:21

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πολύ πιο αυστηρή γίνεται η νομοθεσία για την ανεξέλεγκτη ρίψη των αποβλήτων των ελαιοτριβείων σε χειμάρρους.

Με την νέα νομοθεσία τίθενται παράλληλα σοβαροί περιορισμοί για την κατασκευή δεξαμενών, που πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από κατοικίες έστω και αν αυτές είναι εκτός οικισμού. Την Κυριακή η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση με τους ελαιοτριβείς της Κέρκυρας στην αίθουσα του Ο.Λ.ΚΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Απόστολος Βλυσίδης και συντονιστές ο Αντιπεριφερειάρχης Φυσικών Πόρων, Ενέργειας & Βιοτεχνίας Διονύσης Τσούκας καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιοτριβέων Κέρκυρας Σωκράτης Κρητικός. 

Στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση όσον αφορά την τελευταία Κ.Υ.Α. (Τεύχος Β’ 3924/07.12.2016), καθώς και συζήτηση για τις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα για να υπάρξει η δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν νόμιμα τα ελαιοτριβεία στην Κέρκυρα, όσον αφορά τα απόβλητα των ελαιοτριβείων (μούργα και πυρήνας).
 
Δυσκολίες στην εφαρμογή
 
Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι η καινούρια ΚΥΑ σε ορισμένα θέματα δίνει μια διαφορετική διέξοδο, εν τούτοις θεωρείται επί της ουσίας πολύ δύσκολα εφαρμόσιμη. Η λύση που προτάθηκε από τον καθ. Βλυσίδη ουσιαστικά χωρίζεται σε δυο μέρη, το πρώτο αφορά τα ίδια τα ελαιουργεία και το δεύτερο αφορά έναν φορέα διαχείρισης επεξεργασίας αποβλήτων που θα επεξεργάζεται το ίζημα που παραμένει από τη μούργα καθώς και τον πυρήνα. Απαραίτητο στοιχείο για να γίνει παραγωγική η αξιοποίηση αυτών των υπολειμμάτων είναι να έχει αφαιρεθεί όλη η ποσότητα λαδιού που η παραμονή του δημιουργεί προβλήματα δυσοσμίας και τοξικότητας στα παραγόμενα υποπροϊόντα. Γι’ αυτό η παραπάνω μέθοδος προτείνεται να γίνεται στα ελαιουργεία και όχι στο φορέα διαχείρισης των υπολειμμάτων. Στη συγκέντρωση υπήρξαν επαγγελματίες που προσφέρθηκαν να εφαρμόσουν τη μέθοδο αυτή πιλοτικά , ώστε να αξιολογηθούν στην πράξη τα αποτελέσματα.
 
Θα μιλήσει η πείρα
 
Ο καθηγητής Βλυσίδης δεσμεύτηκε με τη βοήθεια της ΠΙΝ και του συλλόγου ελαιοτριβέων να διοργανώσει σύντομα επίσκεψη στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη όπου λειτουργούν ήδη υπάρχουσες μονάδες, ενώ η  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναμένει το πόρισμα χρηματο-οικονομικής μελέτης του ΕΜΠ.
Μετά τις επισκέψεις στη Βόρειο Ελλάδα, ο σύλλογος ελαιοτριβέων δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση στην οποία θα ληφθεί απόφαση για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν στην αντιμετώπιση των αποβλήτων.

Από την Περιφέρεια τέθηκαν δυο βασικοί άξονες που πρέπει να εξυπηρετηθούν από τη λύση αυτή. Πρώτον, η αξιοποίηση του ελαιώνα χωρίς την επιβάρυνση του παραγωγού και δεύτερον η αναγκαιότητα αντιμετώπισης άμεσα του περιβαλλοντικού προβλήματος που χρόνια τώρα αντιμετωπίζει η Κέρκυρα.