Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιατί κόλλησε ο κόμβος στο λιμάνι

Λιμάνι Κέρκυρας
23 Μαρτίου 2016 / 20:45

Για μια ακόμα φορά, μια τυπική (;) παράλειψη ξεχειλώνει τον χρόνο αποπεράτωσης ενός δημόσιου έργου. Αυτή τη φορά ο λόγος γίνεται για τον κόμβο του λιμανιού, μπροστά από το Τελωνείο.

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Κι ενώ το έργο της διαμόρφωσης του χώρου, που "σέρνει" όμως μαζί του και τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη, επρόκειτο να παραδοθεί για χρήση πριν από τις γιορτές του φετινού Πάσχα, η εργολαβία έχει διακοπεί και επανεκκίνηση της θ' αργήσει να γίνει! Και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει, πότε!!!

Η αιτία της νέας αυτής κακοδαιμονίας αποδίδεται στην αρχιτεκτονική μελέτη, που δεν υπήρχε στον φάκελό του όταν αυτό εντάχθηκε σε Πρόγραμμα (διασυνοριακό;) και ξεκίνησαν οι εργασίες. Αργότερα, την έλλειψη παρατήρησαν οι άνθρωποι εδώ της Αρχαιολογίας και ζήτησαν να προσκομισθεί αυτή από τον ΟΛΚΕ. Έλα όμως που δεν υπήρχε μελέτη. Κι έτσι οι εργασίες διακόπηκαν στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Σπ. Στεφανίδη, μόλις διαπιστώθηκε η παράλειψη (σ.σ. που βαρύνει προηγούμενη διοίκηση αλλά τι σημασία έχει) κινήθηκαν οι διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος.
Κατά την επικεφαλής της Εφορίας αρχαιοτήτων, Τ. Ρηγάκου, η απαίτηση της Υπηρεσίας θεωρείται αυτονόητη, καθ' όσον κάθε τέτοια παρέμβαση κλίμακας στην πόλη, πολύ δε περισσότερο στην "είσοδό" της, πρέπει να είναι συμβατή με τις προδιαγραφές του μνημείου συνολικά και λόγω των απαιτήσεων της συμπερίληψής του σε κείνα της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Αυτός είναι και ο προφανής λόγος της νέας, μεγαλύτερης καθυστέρησης, εφόσον η αρχιτεκτονική και ο φάκελος επιβάλλεται να τύχουν της έγκρισης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Ο Σπ. Στεφανίδης προτίθεται να συναντήσει τον υπουργό Πολιτισμού, Α. Μπαλτά, προκειμένου να επισπευσθούν τα πράγματα. Όμως η επανέναρξη των εργασιών υπολογίζεται μετά το τέλος του καλοκαιριού. Ελπίζεται μάλιστα η καθυστέρηση αυτή να μην επηρεάσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου.