Πέμπτη 19.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

"Χειρουργικές" παρεμβάσεις, εν αναμονή απόφασης για το έργο ύδρευσης

ΥΔΡΕΥΣΗ
14 Σεπτεμβρίου 2024 / 21:05
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Τέλος συζητήθηκαν και με τους τρείς δήμους οι πιθανότητες βοήθειας για εξεύρεση χρηματοδοτήσεων μέσω κοινών προγραμμάτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συναντήσεις με τους Δημάρχους των τριών δήμων είχε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στ. Γκίκας. Συνοδεία του, κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Εμμανουήλ Κουτουλάκη, στο πλαίσιο επίσκεψης στην Π.Ε. Κέρκυρας.

Κεντρική θέση στις συζητήσεις κατείχε το θέμα της ύδρευσης της Κέρκυρας, όπου ένας αριθμός «χειρουργικών» παρεμβάσεων αναμένεται να ληφθούν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Στα χέρια του πρωθυπουργού

Όλα αυτά εν αναμονή εξελίξεων για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού ο διαγωνισμός για το έργο ΣΔΙΤ έχει παγώσει μετά την απένταξη των 60 εκατομμυρίων ευρώ κρατικής χρηματοδότησης, οπου επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την «απάντηση» στο ζήτημα, αναμένεται να την δώσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στη Λευκάδα στις 5 Ιουλίου για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του νέου έργου ύδρευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Λευκάδας, Πρέβεζας και Άρτας, δήλωσε ότι η ύδρευση της Κέρκυρας θα εξεταστεί «από μηδενική βάση».

Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, απόφαση αναμένεται να ληφθεί αργότερα, οπότε και θα εξεταστεί και πάλι η εξέλιξη του έργου.

Παρεμβάσεις με βλέμμα στο 2025

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο που εγκαταστάθηκε η νέα Μονάδα Αφαλάτωσης στον λιμένα Λευκίμμης την Παρασκευή, παρουσία του Δημάρχου Ν. Κέρκυρας Β. Χειμαριώτη και συνεργατών του. Η Μονάδα Αφαλάτωσης εγκαταστάθηκε εκεί προσωρινά με ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να ανακουφιστεί η Ν. Κέρκυρα από το πρόβλημα της λειψυδρίας και για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, η μονάδα λειτουργεί δοκιμαστικά, δεν έχει μπει το νερό στο δίκτυο της Ν. Κέρκυρας. Έχει γίνει αίτηση από το δήμο προς το Υπουργείο Ναυτιλίας για επιχορήγηση, η οποία θα γίνει δεκτή και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της σύνδεσης από την εταιρία ύδρευσης.

Επιπλέον, επισκέφθηκαν τη λίμνη Μοσχόπουλου όπου διερευνήθηκαν οι δυνατότητες τοποθέτησης ταχυδιηλυστηρίου ώστε να αξιοποιηθεί ο ταμιευτήρας.

Όπως αναφέρει ο Στ. Γκίκας σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Δήμαρχος Β. Χειμαριώτης ζήτησε να εξετασθεί η δυνατότητα προγραμματισμού επίσκεψης στην Ν. Κέρκυρα και κλιμακίου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) προκειμένου να διερευνηθούν / εκτιμηθούν τα αποθέματα ύδατος στην περιοχή Γαρδικίου.

Επιπλέον, συναντήθηκε και με το Δήμαρχο Β. Κέρκυρας όπου και συζήτησαν πιθανούς τρόπους συνεργασίας για ερευνητικές γεωτρήσεις, αποσιδεροποίηση του νερού, αλλά και βοήθεια για ωρίμανση μελετών και προετοιμασία αδειοδότησης για αναγκαία έργα υδροδότησης.

Τέλος συζητήθηκαν και με τους τρείς δήμους οι πιθανότητες βοήθειας για εξεύρεση χρηματοδοτήσεων μέσω κοινών προγραμμάτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΦΩΤΟ@FB ΣΤ. ΓΚΙΚΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.