Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το Κτηματολόγιο στην Κέρκυρα - Πότε λήγει η προθεσμία

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
07 Αυγούστου 2024 / 12:46

● Οι τρόποι δήλωσης και η διαδικασία

Το Κτηματολόγιο βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης του με τους πολίτες στην Κέρκυρα να έχουν στη διάθεση τους περίπου 4 ακόμα μήνες για να δηλώσουν τα ακίνητά τους. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αρμόδιος Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, καθώς  και τα στελέχη του Κτηματολογίου διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παράταση.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κέρκυρα έχουν περιθώριο έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η διαδικασία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εύκολη και σύντομη, με την παλιά γραφειοκρατία να αποτελεί πια παρελθόν. Το Κτηματολόγιο παρέχει μία σειρά από ψηφιακά εργαλεία και οι ιδιοκτήτες πλέον χρειάζονται ελάχιστο χρόνο για να δηλώσουν το ακίνητό τους είτε δια ζώσης είτε μέσα σε λίγα κλικς αποδίδοντας αξία στους κόπους και τις προσπάθειες μιας ζωής.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να δηλώσουν το ακίνητο τους με 3 απλούς τρόπους: είτε μέσω της νέας εφαρμογής https://dilosi.ktimatologio.gr,  είτε μέσω το Ψηφιακού Χάρτη Κτηματογράφησηςhttps://maps.ktimatologio.gr/, είτε σ’ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης.

●     Πώς δηλώνω το ακίνητο μου μέσω της νέας εφαρμογής  dilosi.ktimatologio.gr;

Για τη διευκόλυνση των πολιτών το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενεργοποίησαν μία νέα ψηφιακή εφαρμογή στη διεύθυνση https://dilosi.ktimatologio.gr, μέσω του οποίου όλοι οι πολίτες μπορούν χωρίς να απαιτείται μηχανικός και έξοδα, να δηλώσουν την περιουσία τους γρήγορα και μέσω του διαδικτύου.

 

Η όλη διαδικασία δήλωσης ακινήτου ολοκληρώνεται μέσω 4 ψηφιακών βημάτων:

Πρώτον, ο χρήστης επισκέπτεται το νέο περιβάλλον του https://dilosi.ktimatologio.gr, είτε απευθείας είτε μέσω ανακατεύθυνσης από τον Ψηφιακό Χάρτη και συνδέεται με κωδικούς taxisnet. Στη συνέχεια επιλέγει δημιουργία νέας δήλωσης.

Δεύτερον, ο χρήστης συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία, δηλώνει εάν επιθυμεί πληρεξούσιο και αποδέχεται μέσω υπεύθυνης δήλωσης την εγκυρότητα της δήλωσης του ακινήτου του και των σχετικών στοιχείων.

 

 

Τρίτον, εφόσον ο χρήστης έχει συμπληρώσει τα στοιχεία του και έχει εντοπίσει το οικόπεδο του στο χάρτη , θα χρειαστεί να συμπληρώσει τη φόρμα της αίτησής του και να αναρτήσει στην εφαρμογή τα συνοδευτικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την ιδιοκτησία του.

 

Τέταρτον, ο χρήστης ολοκληρώνει την υποβολή δήλωσης του ακινήτου του εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

 

●     Τι είναι ο Ψηφιακός Χάρτης; Πώς εντοπίζω και δηλώνω το ακίνητο μου μέσω του https://maps.ktimatologio.gr/;

 

Στην ιστοσελίδα ktimatologio.gr, μέσω της εφαρμογής «Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης» maps.ktimatologio.gr, οι ιδιοκτήτες μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητο που επιθυμούν να δηλώσουν, όπως έχει αποτυπωθεί στα προκαταρκτικά υπόβαθρα του αναδόχου κτηματογράφησης.

-      Πώς λειτουργεί;

Ο χρήστης μπορεί να επισκεφτεί την εφαρμογή maps.ktimatologio.gr και να περιηγηθεί στους χάρτες, όπως θα έκανε σε μια πλατφόρμα τύπου GoogleMaps, για να εντοπίσει το ακίνητό του απλά κάνοντας ζουμ. Κάνοντας κλικ στο γεωτεμάχιο που τον ενδιαφέρει, θα εμφανιστούν οι διαθέσιμες πληροφορίες όπως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων της περιμέτρου, των συντεταγμένων και της έκτασης σε τετραγωνικά μέτρα.

Αν ο χρήστης συμφωνεί με την προσωρινή αποτύπωση ή υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στα όρια, δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει τοπογραφικό διάγραμμα από μηχανικό για να προχωρήσει σε δήλωση, αποφεύγοντας έτσι τα επιπλέον έξοδα.

Με κλικ στον σύνδεσμο της δήλωσης, μπορεί να συνεχίσει ηλεκτρονικά τη διαδικασία, υποβάλλοντας το συμβόλαιο και πληρώνοντας με κάρτα 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Σημαντικό είναι ότι για φυσικά πρόσωπα με περισσότερα από δύο δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές του ίδιου Δήμου δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση.

-      Τι κάνω αν διαφωνώ με την αποτύπωση του ακινήτου μου;

Σε περίπτωση που τα όρια ενός γεωτεμαχίου όπως εμφανίζονται στο maps.ktimatologio.gr δεν είναι σωστά, τότε μέσω της λειτουργίας σχεδιασμού πολυγώνου, ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του προσωρινό κτηματολογικό απόσπασμα, σχεδιάζοντας ο ίδιος τα πραγματικά όρια του γεωτεμαχίου του στον χάρτη.

●     Πώς δηλώνω το ακίνητό μου σ’ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης;

Μπορείτε να δηλώσετε το ακίνητό σας μέσω επίσκεψης σ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης. Εκεί, το προσωπικό θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να βρείτε το ακίνητό σας και θα σας βοηθήσει σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η χρησικτησία και η κληρονομιά.

●     Τι κάνω αν δεν έχω συμβόλαιο;

Στις αγροτικές περιοχές, είναι σύνηθες πολλοί ιδιοκτήτες να μην έχουν συμβόλαια που να αποδεικνύουν την ιδιοκτησία τους.

-      Περίπτωση ιδιοκτησίας με χρησικτησία:

Ο πολίτης πρέπει να υποβάλει δύο έγγραφα με τη δήλωσή του: το έντυπο Ε9 οποιουδήποτε έτους που δηλώνει την ιδιοκτησία και ένα δεύτερο έγγραφο που αποδεικνύει την εικοσαετή κατοχή, όπως ένορκη βεβαίωση μάρτυρα ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. προσύμφωνο, υποθήκη).

-      Τι να κάνω αν δεν έχω κάνει ακόμη αποδοχή κληρονομιάς ή δεν έχω κληρονομητήριο;

Σε περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:

  1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  2. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  3. Πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης
  4. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
  5. Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

Σε περίπτωση διαδοχής εκ διαθήκης προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:

  1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  2. Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης ή η απόφαση με την οποία κηρύχθηκε αυτή κυρία, εάν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη
  3. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
  4. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
  5. Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

●     Πως μπορώ να δω αν με επηρεάζουν οι Δασικοί Χάρτες;

Ο Ψηφιακός Χάρτης παρέχει τη δυνατότητα να δείτε τους κυρωμένους και αναρτημένους δασικούς χάρτες. Αυτό επιτρέπει σε κάθε ιδιοκτήτη να ελέγξει κατά πόσο επηρεάζεται το ακίνητό του. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή: ενεργοποιείτε το εικονίδιο με τα “επίπεδα” και επιλέγετε να δείτε είτε τους “δασικούς χάρτες” είτε τις περιοχές Natura.