Τετάρτη 15.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προβληματισμός για την μικρή εισαγωγή φοιτητών στα τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
01 Αυγούστου 2024 / 08:34
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Κοσμήτορας της σχολής Αθ. Ευσταθίου μιλά στην "Ε"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ιδιαίτερα χαμηλός ήταν ο αριθμός των νέων φοιτητών στα Ανθρωπιστικά τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25. Συγκεκριμένα στο τμήμα Ιστορίας μπήκαν 12 νέοι φοιτητές, ενώ στο τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας μόλις τέσσερις.

Η κατάσταση δημιουργεί προβληματισμό, αφού το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε ως ένα πανεπιστήμιο με βάση τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, βλέπει τα δύο αυτά τμήματα, να απορροφούν το χαμηλότερο αριθμό φοιτητών των τελευταίων ετών.

Η «Ε» επικοινώνησε με τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, τον  καθηγητή του τμήματος Ιστορίας, Αθανάσιο Ευσταθίου ο οποίος μας εξέθεσε τις απόψεις του σχετικά με τους λόγους αυτής της μείωσης, αλλά και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Η στέγαση

Ο δρ. Ευσταθίου θεωρεί πως κύριο πρόβλημα, όχι μόνο της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, αλλά ολόκληρου του Ι.Π. είναι η έλλειψη υποδομών. Θα πρέπει να φτιαχτούν εστίες ώστε να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών, που μαστίζει έτσι κι αλλιώς το νησί, και να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο ώστε να επιλέξει ο/η νέος/α φοιτητής/ρια το τμήμα της Κέρκυρας.

Συνολικά λιγότεροι υποψήφιοι

Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζει, είναι η γενικότερη μείωση του ενδιαφέροντος για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2019, σε όλα τα τμήματα Ιστορίας- Αρχαιολογίας στην Ελλάδα εισήχθησαν 2.200 φοιτητές, ενώ πέρσι μόλις 720. Οι μειώσεις αυτές, αφορούν κυρίως περιφερειακά πανεπιστήμια σε μεγάλη απόσταση από την Αθήνα όπως της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας.

 

Μεγάλος Ανταγωνισμός

 

Άλλα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου όπως το τμήμα Μουσικών Σπουδών, συμπλήρωσαν τις θέσεις που είχαν προκηρύξει. Το συγκεκριμένο, ένα πολύ καλό τμήμα όπως υπογραμμίζει, εκτός του ότι δεν έχει πολλά ανταγωνιστικά τμήματα στην Ελλάδα, όπως αυτό της Ιστορίας, απορροφά και υποψηφίους από τα μουσικά σχολεία. Αποτέλεσμα, να καλύπτει εύκολα τις θέσεις του.

Τόνισε ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που θα έπρεπε να είχε λυθεί νωρίτερα και δεν λύθηκε. Θεωρεί ότι αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο και δεν δοθεί το απαραίτητο βάρος στα τμήματα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, τότε αυτά θα βρεθούν μπροστά σε ακόμη σοβαρότερα προβλήματα.

Λύσεις

Για να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης χρειάζεται, σύμφωνα με τον Αθ. Ευσταθίου, συνεργασία ανάμεσα σε τοπικούς φορείς, κεντρικό κράτος, το Ι.Π. και την κοινωνία. Δηλαδή θα πρέπει οι τοπικοί βουλευτές να προωθήσουν τις προτάσεις της κοινωνίας και του πανεπιστημίου, το πανεπιστήμιο θα πρέπει στα διάφορα φόρα που εκπροσωπείται να το έχει στην ατζέντα. Τόνισε ότι σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα, οι κοινωνικοί φορείς και το Πανεπιστήμιο προσπαθούν να βρουν λύση, καθώς μπαίνουν στην εξίσωση και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διεκδικώντας κομμάτι από το ετήσιο νέο φοιτητικό δυναμικό.

Ακόμη, πρότεινε στην συνέλευση των κοσμητόρων την μείωση του αριθμού των φοιτητών που ζητούν τα κεντρικά πανεπιστήμια, ώστε να απορροφούν περισσότερους τα περιφερειακά τμήματα.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.