Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κερδίζει έδαφος η δυσεύρετη ελιά Καλαμών

ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
10 Μαρτίου 2017 / 11:43

ΣΠΑΡΤΗ. Ανοδική είναι η τροχιά που διαγραφεί η τιμή της ελιάς Καλαµών, δυο µήνες µετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda. Αποθηκευµένες ποσότητες υπάρχουν µεν, αλλά σαφώς λιγότερες από την αντίστοιχη περυσινή εποχή.

Τις καλύτερες τιµές οκταετίας πριµοδοτεί η ζήτηση από το εξωτερικό, αν και δεν λείπουν εξαγωγείς που προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιµές, διασπείροντας μηνύματα περί δυσφορίας από τους ξένους αγοραστές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές µεταποιητικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εξεύρεση ελιάς Καλαμών την τρέχουσα περίοδο και έτσι αναζητούν εναγωνίως αποθηκευµένες ποσότητες -ακόµη και µικροποσότητες- για πρώτη φορά στα χρονικά, όπως γράφει το agronews.gr.
Ενδεικτικό της εντυπωσιακής πορείας των τιµών είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες στη  Λακωνία πραγματοποιήθηκαν εμπορικές πράξεις µε 2,30 ευρώ στην βασική κατηγορία των 200 κοµµατιών. Οι περισσότερες, ωστόσο, αγοραπωλησίες κυμαίνονται σε κλίμακα τιμών από 2,00-2,20 ευρώ. Σύμφωνα με μεταποιητές της Λακωνίας, φέτος δεν έλειψαν τα προβλήµατα λόγω της επέλασης του δάκου, ενώ παρ’ ότι ο αριθμός των εµπορικών πράξεων είναι ικανοποιητικός, οι ελαιοπαραγωγοί διαπραγµατεύονται σκληρά για τις τιµές, έχοντας ως «όπλο» τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο προϊόν. Έτσι, σύμφωνα με το agronews.gr, οι εµπορικές πράξεις στη Λακωνία παρουσιάζουν μεγάλο εύρος στις τιμές παραγωγού.
Την περσινή –πλέον- καλλιεργητική σεζόν, που αποδείχτηκε δύσκολη για αρκετές χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς από διάφορες περιοχές της χώρας, «σηµάδεψαν» εκτεταµένες ζηµιές στον καρπό από το δάκο (π.χ. νοµός Λακωνίας), λόγω ελλιπούς δακοκτονίας, αλλά και του γλοιοσπόριου, που χτύπησε περιοχές της ∆υτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα), λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και της υγρασίας.