Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ΔΕΥΑΚ ζητάει χρηματοδότηση για νέες ερευνητικές γεωτρήσεις

Η επιστημονική κοινότητα πάντως, είναι επιφυλακτική για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις διατάξεις αφαλάτωσης
ΔΕΥΑΚ
26 Ιουλίου 2024 / 18:10
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Δεν μπορεί τα ξενοδοχεία να μην έχουν αφαλατώσεις και οι πισίνες νάναι γεμάτες με γλυκό νερό!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το απόφθεγμα του Μάο Τσε Τούνγκ, «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», η ηγεσία της ΔΙΑΔΕΥΑΚ πιστεύει πως επιβάλλεται να αξιοποιηθεί θετικά η συζήτηση που υποχρεωτικά γίνεται τώρα για το νερό. Ο εξορθολογισμός στη μεγάλη κατανάλωση και στα τιμολόγια σε συνδυασμό με την εξασφάλιση νέας υδροφορίας είναι στα άμεσα σχέδιά της. Η ανταπόκριση με τουλάχιστον δυο χρόνων καθυστέρηση στο καμπανάκι της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης για βαθύτερες γεωτρήσεις στους γνωστούς υδροφορείς, αποδεικνύεται ανακουφιστική αλλά για λίγο. Μέχρι να βγάλουμε την σεζόν!

Το κύριο και βασικό μέλημα, εκκρεμές για χρόνια αλλά προφανούς στρατηγικής σημασίας, είναι να αποκατασταθεί η ορθολογιστική νομή του νερού ως δημοσίου πόρου. Δεν είναι δυνατόν οι ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιαιτέρως οι μεγάλες, να μην έχουν, ως προϋπόθεση για την άδεια λειτουργίας τους, να λειτουργούν αφαλατώσεις. Εφόσον δεν υποχρεώνονται σε τέτοιες διατάξεις, αγοράζουν γεωτρήσεις και τραβάνε προνομιακά από τον ίδιο υδροφορέα με την τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα να περιορίζεται όλο και περισσότερο η ροή στους οικισμούς!

Αναλόγως και οι πισίνες. Στο Αιγαίο απαγορεύεται να γεμίζουν με νερό του δικτύου από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Εδώ το μέτρο αγνοείται, όλα αυτά τα χρόνια που η ΔΙΑΔΕΥΑΚ,  αντιμετωπίζεται από τις Υπηρεσίες της γενικής κυβέρνησης (σ.σ. και τις Αποκεντρωμένες) ως ένας ακόμα μεγάλος καταναλωτής! Και λειτουργεί με ξεπερασμένες θεσμικά αρμοδιότητες. Ζητείται η ενίσχυση της στη διαχείριση και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της!

Σ' αυτή τη φάση, που εύστοχα αποκαλείται «φάση ΕΚΑΒ για το νερό», ζητούνται από το υπουργείο Εσωτερικών 700 χιλ. ώστε με την πρόσληψη υδρογεωλόγου να γίνουν από το φθινόπωρο, νέες διερευνητικές γεωτρήσεις για τη διαπίστωση χρήσιμων αποθεμάτων, που θα ενισχύσουν την ετήσια ποσότητα, πολύ πριν τις ανάγκες του επόμενου καλοκαιριού.

Προς το παρόν, ο επικεφαλής της διαδημοτικής επιχείρησης οικουρεί χτυπημένος από οσφυαλγία, διαψεύδοντας μια φήμη που θάθελε να τα βροντάει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.